Helstekt kalkon
Varje år vid farsdag lagar jag kalkonmiddag till papporna. I år hade jag halsfluss och fick hoppa över. Som tur var hade vi i alla fall ätit det helgen innan! Det är en rätt som tar hur lång tid som helst, men till största delen står den själv i ugnen. Då hinner man ändå med annat.
Recept för 12 personer
1 hel kalkon (5kg)
1 halv citron
1/2 smält smör
2 msk soja
salt och vitpeppar
Fyllning:
1 påse katrinplommon
5 klyftade äpplen
1 dl hackad persilja
Sås:
6 dl grädde
4 dl sky
4 tsk hallonbalsamico
salt och vitpeppar
2 tsk svartvinbärsgelé
1. Tina kalkonen över natten.
2. Sätt ugnen på 225 grader. Stoppa fyllningen i kalkonen och bind ihop lårbenen. Gnid in kalkonen med citron. Blanda smöret med salt, peppar och soja och pensla hela kalkonen. Lägg in den i en stor stekpåse (en för 10 kg) med bröstet uppåt.
3. Stek kalkonen i ca 2,5 timmar (30 minuter/kg). När den fått fin färg (ca 30 min) sänker du värmen till 175 grader.
4. Ta ur kalkonen ur påsen och låt den svalna lite innan den skärs upp. Lägg den på ett fat med folie över tills det är dags att servera.
5. Sila skyn och använd till såsen. Koka ner skyn med grädden till en krämig konsistens. Smaksätt med salt, peppar, gelé och hallonbalsamico.
6. Vi serverar denna helt underbar rätt med kokt potatis, kokta morötter, kokt brysselkål, varm rödkål och gelé. Annat gott man kan ha till är: äppelmos, katrinplommon, kokta palsternackor och kokta gröna bönor.
Jag fick äntligen tillfälle att använda min farmors fina porslin som jag har fått ta över!! Förresten så var detta inte all kalkon, det fick inte plats på det "lilla" fatet.
Morfar delar gärna med sig av sin mat, Ella kunde ju knappt sitta still så gott tyckte hon att det var.
Faster Matilda och Ella gnager ben!
MUMSIGT!
Du är så himla duktig Karin. Sj'lv är jag inne i en period då jag bara inet pallar med matlagning. Jag är glad om jag tyar bre ett par mackor känns det som. men nu närmar sig julen och det är alltig mysigt så då ska jag väl få lite mer ork i kroppen!
Kramar till Er!
Förstår dig precis Therése, så har jag varit i typ två månader... skyller på bebisen i magen dock ;-)
Megafin blogg! Hur ofta brukar du uppdatera den?
Vad roligt att du tycker det Klara! Jag har precis haft en lång paus från blogganden, pga att jag har jobbat 100% och pluggat 100%. Nu är jag igång igen och hoppas kunna uppdatera i princip var dag... eller i alla fall var annan. Hoppas du hittar något du gillar.