SJUKA...IGEN
Så nu kommer det inte matinlägg förren vi kan äta igen ;-(
GOD JUL
God Jul och Gott Nytt År!
Nu är det dags att njuta av alla julmat. Älskar julen, maten, dofterna, ljuden, granen, ljusen... ja allt helt enkelt. Kommer kanske lite bilder och recept imorgon om jag hinner.
KRAM
Julbak i flera timmar...
Lussekattsdeg... mammas bästa recept (finns redan i bloggen)
Ischoklad till Rebeccas pappa Robin (han är den enda som äter det)
Lussekatter... underbart goda!
Apelsinknäck
Hallontryffel
Pepparkakstryffel
Helenas underbara mintkaka
När jag jobbade på Önnestad skola delade jag klass med Helena. Hon bjöd en gång på världens godaste mintkaka. Nu är jag väldigt svag för mint blandat med choklad, men denna kaka är en otrolig njutning! Vi bjöd på den på vårt bröllop (för er som inte känner mig, så hade vi trädgårdsfest och surprise: vi gifte oss) och nu har jag bakat den till mina kolleger på Nosaby skolan. Ikväll är det julfest, så de ska få njuta ordentligt.
Man kan göra den i en rund form, eller en stor i en långpanna:
2 ägg (5)
3 dl socker (7,5)
1 nypa salt (2,5)
1 nypa vaniljsocker (2,5)
1,5 dl mjöl (3,75)
4 msk kakao (10)
100 g smält smör (250)
Glasyr
2 dl florsocker (5)
1,5 msk vatten (4,5)
6 after eight (15)
Vispa ägg och socker pösigt.
Smält under tiden smöret i en kastrull.
Blanda alla torra igredienser i en skål och rör runt ordentligt med en gaffel, så att kakaon blandas jämt med det andra.
Sikta ner mjölblandningen i äggvispet och vänd försiktigt runt det. Rör till sist i smöret och häll upp i långpanna.
Ibland lyxar jag till det och stoppar i lite extra after eight i kakan innan jag sätter in den i ugnen, 150 grader i 30 minuter. Skaka lite på plåten så ser man om den är klar. Den får inte dallra allt för mycket... men gärna lite grann i mitten.
Låt den svalna och gör sedan glasyren.
Blanda vatteno ch florsocker i en kastrull. Värm under omrörning.
Smält i chokladen, häll det sedan över kakan. Låt det svalna. Servera med grädde, glass eller bara som den är. På vårt bröllop hade vi fläderpafai (hur det nu stavas) till...det var lyxigt!
Ny köttfärsås hos familjen Svensson!
600 g köttfärs
1/2 pkt bacon, skivat
1 burk skivad svamp, hacka grovt
1 finhackad gul lök
1/2 röd paprika i bitar
1 lite burk majs
2 grovrivna morötter
1 burk krossade tomater
Ketchup
ev vatten
salt, vitpeppar, paprikakrydda, vitlökspulver, köttfärskrydda
Jag började steka baconet, la efter ett tag i svamp och sedan lök. Mot slutet la jag i paprikan. Detta tog jag ur och stekte köttfärsen. Jag blandade tillslut allt och kryddade. Detta fick koka långsamt i ca 20 minuter. Det blev jättemumsigt. Saknade vitlök, så jag kryddade med det... men färsk vitlök är det godaste. Jag som har tokdåligt blodvärde nu när jag är gravid försöker tänka på att steka i gjutjärnsgryta! Det i kombination med tomater ska ju göra att grytan utsöndrar lite järn i maten. Vi får väl se om det hjälper!
Vinn hårförlängning hos Zara!
Följer ett par bloggar och Zaras är en av dem. Idag läste jag om en tävling som hon har. Då kan man vinna hårförlängning. Ni som känner mig vet att jag hade långt hår innan Ella kom... det saknar man ibland. Trivs bra med min nya frisyr, men tänk vad lyxigt att kunna ta av och på långt hår när man känner för det!
Gå in och tävla du också på:
zara82.blogg.se
Här är före- och efterbilder på Zara:
Nu nallar vi på julskinkan
Ta bort svålen och pensla sedan med uppvispat:
1 ägg
1 msk socker
1 msk vanlig senap
1 msk fransk senap
Strö över:
Ströbröd
Griljera i ugnen, 225 grader i ca 15 minuter... eller ha den inne tills den fått fin färg.
Korgbröd
4 runda bröd som får plats på en plåt.
Dag 1:
1 pkt jäst
3 dl fingervarmt vatten
3 dl grovt rågmjöl
Rör ut jästen i vatten och sedan mjölet. Låt det stå framme under bakduk över natten.
Dag 2:
"Kletet" från dag 1
1 dl matolja
7 dl ljummet vatten
2 tsk kummin
2 msk salt
8 dl rågsikt
15 dl vetemjöl
Jag använder en hushållsassistent... Häll i kletet från dag 1 i assistenten. Medan krokarna rör runt häller du i matolja, vatten, kummin, salt och rågsikt. Häll sedan så pass mycket vetemjöl att degen släpper från kanten utan att vara torr. Jäs under bakduk i 30 minuter. Baka ut till 4 bröd, lägg dem på en plåt (eller i vars en mjölad korg)och låt de jäsa i 40 minuter till. Baka mitt i ugnen i 200 grader i 40 minuter. Tokgott. De kan frysas och tas upp på julaftonsmorgon, så är de lika goda till julmaten efter Kalle!
Repriser
Pepparkaksbak
Degen ska kavlas lövtunn, man ska kunna se ådrorna i träbordet under! Vi brukar ha en plastpåse mellan kaveln och degen, då fastnar den inte. 200 grader i 5-6 minuter. Det beror lite på ugnen och hur tunna de är, så håll koll på de första plåtarna.
Pepparkaksdeg
2 hg smör
3 hg socker
8,5 hg mjöl (8 för degen och 0,5 för när man ska knåda degen lite)
2 msk ingefära
1 msk kanel
1 msk malda nejlikor
2 dl sirap
1,5 dl vispgrädde
1 msk bikarbonat
Värm socker, smör och sirap i en kastrull. Rör i kryddorna. Vispa grädden fluffig. Blanda mjöl och bikarbonat. Häll sockerblandningen i en bunke, rör ner mjölblandningen och vispgrädden... lite av var i taget. När degen släpper lätt från skålen är den lagom. Knåda i mjölet på bordet. Låt den svalna på bakplåtspapper. När degen är sval, lägg den i en plastpåse och låt den ligga och vila över natten (framme). Mer kommer imorgon ;-)
Kokt fisk - för känsliga magar
Koka upp vatten. Lägg i vit fiskfilé , salt och purjolök i bitar. Låt det koka tills fisken är vit, fast och ogenomskinlig. Ett par minuter brukar räcka. Ta ur fisken. Sila buljongen och använd den till sås. (Om en liten ska äta det så mixa fisken tillsammans med lite av buljongen med en mixerstav). Sås: smält 2 msk smör i en kastrull, rör i 2 msk vetemjöl och sedan 4 dl buljong från fisken. Låt det koka ett par minuter. Smaksätt med citron, dragon, dill eller persilja... det man gillar!
Till de minsta serveras detta med mosad potatis och morötter, till oss lite större vanlig potatis och morötter ;-) Ingen jättesensationell smak, men Ella fullkomligt ÄLSKAR det. Skönt att ha något som passar även när magen inte vill.
Ingen jätterolig färg heller, men vad gör man inte för sina små?!
Spagetti och köttfärssås...
600 g blandfärs
1 finhackad lök
2 hackade vitlöksklyftor (det tror jag inte mamma har i, men det gillar jag)
Smör att steka i
Stek löken mjuk, smula ner köttfärsen och stek tills vätskan försvinner. Krydda med:
Salt
Vitpeppar
Paprika krydda
Pasta, spagettikrydda från Santa Maria (man får ha ganska mycket, ca 1/4 burk)
2 msk ketchup
2 msk tomatpuré
Låt det koka ihop tillsammans med ca 2dl vatten (späd till lagom konsistens). När det kokat ett tag rör i 1 dl matlagningsgrädde. Servera med spagetti, nyriven parmesanost och grönsaker. Superdupergott! Ella lärde sig att sörpla spagetti som Lady och Lufsen!
Gravid-cravings!
När man är gravid blir man ibland toksugen på något speciellt. Trevlig är när det är något så nyttig som det här:
Blodgrapefrukt! Så gott det ska bli!
En lättgjord potatisgratäng
Ikväll blev det potatisgratäng till köttet. Jag fick för ett par år sedan för mig att det inte var gott och åt det aldrig. Idag var jag riktigt, riktigt sugen på det! Tur att smaken kan ändras.
Två vuxna och en liten tjej:
10 potatisar, skalade och skivade i tunna (så bra det går) skivor
1/2 lök, strimlad och stekt i smör tills den blivit mjuk
2 1/2 dl grädde (vi hade bara matlagningsgrädde hemma, vispgrädde blir godast tycker jag)
Salt och vitpeppar
Smör
Lite riven ost
Smörj en liten ugnsform med smör. Lägg ett lager potatis och sedan lite stekt lök. Salta och peppra. Upprepa en gång till och avsluta med ett lager potatis till. Hyvla lite smör och lägg överst. Häll över grädde och ställ in i ugnen i 225 grader. 30-40 minuter. De sista 10 minuterna strör jag över lite riven ost (gör jag bara ibland, går alldeles utmärkt utan). Klart!!