Söndagsstek... en torsdag!
I eftermiddag kom Rebecca och Isabella till oss. Ella stod i dörren och tjöt: BELLA!! Sen hade de hur roligt som helst tillsammans. Till middag kom Kristofer och Radek hem... till en söndagsstek, en torsdag. Det funkar det också! Men det går inte precis på en kvart. Jag har höstlov, så då har jag lite tid!
En stek (min var med ben)
1 gul lök
2 morötter, skalade och skivade
Salt och vitpeppar
Vatten
1 msk vinäger (jag använde rödvinsvinäger)
1 msk sirap
Kryddpepparkorn & vitpepparkorn, jag tog nog 7-8 av var
Lagerblad, jag använde två
Matlagningsgrädde
Soja
Maizenaredning för bruna såser
Hallonbalsamico
Bryn steken runt om i en panna (i smör), tillsammans med lök och morötter. Krydda med salt och vitpeppar. Häll över vatten, vinäger, sirap och kryddor. Låt det koka under lock tills det är mört. 1-1,5 timme. Ta ur köttet ur pannan och låt det svalna lite. Skiva upp i lagom bitar. Sila skyn och använd den till sås. Häll tillbaka skyn och fyll på med matlagninsgrädde. Lite soja för färg och sälta, redning tills såsen blir lagom tjock. Jag kryddar med salt och vitpeppar. Ibland med hallonbalsamico, det blir såååååååååå smarrigt!
Till köttet och denna underbara sås åt vi kokt potatis, kokta grönsaker (morot, broccoli och blomkål), gurkorna :) , inlagda rödbetor (Ellas mormor), lingon (...och igen) och rönnbärsgelé (...och igen). Vi är inte lite bortskämda av min mamma! Nu är jag hur mätt som helst, vännerna har åkt hem, Ella och Kristofer tittat på Pippi och jag funderar på om man får gå och lägga sig när klockan bara är sju!
Isabella tycker precis som Ella (och mig och Rebecca förstås) att mina inlagda gurkor är världens godaste!
Köttgryta med ris
300 g grytbitar
Smör att steka i
salt och vitpeppar
2 morötter, skalade och skivade
1 purjolök, sköljd och skivad
3 dl buljong på oxfond med rödvinssmak
Soja
1,5 dl matlagningsgrädde
Maizenamjöl för bruna såser
Stek köttbitarna runt om i smör tills de får färg. Krydda med salt och peppar. Häll över morötter, purjolök och buljong. Låt det koka i 20-30 min, eller tills köttet är lagom mjukt. Häll i lite soja, grädde och red av med maizenamjöl. Servera med ris.
Min telefon vill inte riktigt som jag vill idag, så bilden får komma senare!!
Potatismos och fläsk
Kristofer lagade maten och det blev en ny kryddning, en mycket god! Han kryddade med salt och flintakrydda provencale. Vi steker fläsk i ugnen i 225 grader. Lägg dem på bakplåtspapper i en långpanna och ta ut dem när de har fått lite färg. Vi brukar sätta in dem lite över mitten.
Potatismos
Koka 4-5 potatisar per person. Mosa dem med potatisstött. Klicka i smör, häll över lite mjölk (en svätt i taget tills det blir lagom konsistens) och krydda med salt och vitpeppar. Rör runt.
Servera med lingon och grönsaker. Vi hade kokta morötter till, Ella gillar det skarpt! Så klart blev det lite hemmagjorda gurkor också!! Ja, vi har ju lyxen att få hemmagjorda lingon med, Ellas mormor gör de godaste!! Inte så söta och sliskiga.
Håll tummarna...
Potatissoppa med bacon
Sköjd och skalad purjolök
Skalade och skivade potatisar
Buljong
Vatten
Salt och svartpeppar
Smör att steka i
Bacontärningar, stekta.
Jag brukar ta 1 purjolök, 3-4 potatisar per person och vatten så att det täcker. Buljong efter hur mycket vatten jag har i.
Stek purjolöken i smör i en kastrull tills den blir mjuk. Häll på vatten och buljong, låt det koka tills potatisen är mjuk. Cirka 10-15 minuter. Smaka av med salt och nymald svartpeppar. Stör över bacontärningar när du hällt upp soppan på en tallrik. Till lilla Ella brukar jag mixa soppan i en mixer (inte baconen)... och om man har ont i halsen, då blir det lätt att svälja.
Söta, saftiga bär!
För ett tag sedan kom Ellas farmor hem till oss med björnbär som hon hade plockat! Söta, saftiga, goda bär. Det räckte till ett mellanmål, till smoothie och även till att frysa in lite. Så lyxigt!!
Laxtartarer med scharlottenlökspotatismos och saffranssås
Detta är recept för fyra personer.
Laxtartarer:
1/2 kg lax, tärnad
1 burk kräftstjärtar, delade (vi hade inga, tog extra lax istället... funkade det med)
1 krm vitpeppar
1 tsk salt
1/2 dl hackad dill
1/2 dl hackad gräslök
smör till att steka i
Blanda och forma till biffar. Stek några minuter på var sida.
Scarlottenlökspotatismos:
1 kg potatis
1 msk smör
3 scharlottenlökar, finhackade och frästa i smör
2 dl mjölk
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
Koka potatisen tills den är mjuk. Pressa den och rör sedan ner smör, lök och mjölk. Krydda med salt och vitpeppar.
Saffranssås:
1/2 pkt saffran
1 1/4 dl torrt vitt vin (vi använde dock matlagningsvin)
1/4 dl vatten
3/4 fiskbuljongtärning
1 dl cremefraiche
Blanda allt utom creme fraichen i en kastrull. Koka tills bara 1 dl vätska är kvar. Blanda i creme fraichen och låt det koka några minuter.
Här kommer några bilder från måltiden. Fick till och med lite hjälp med potatisskalandet av pojkarna!!
Mammas köttfärsgratäng
Så till mat då :) En rätt vi gjorde för ett par dagar sedan och här är det äntligen. Jag har fått receptet av Ellas mormor, mamma min!
1 gul lök, finhackad
1 msk olja
2 dl ris
3 dl grönsaksbuljong
1 burk krossade tomater
Färs lök och ris och olja i en kastrull. Häll på buljongen och låt det koka på svag värme tills buljongen kokat bort. Häll det i en ugnsform. Häll de krossade tomaterna över.
400 g färs
smör
salt och vitpeppar
Fräs färsen i smör i en stekpanna, krydda med salt och peppar. Häll det över tomaterna.
200 g champinjoner på burk
Häll av spadet från svampen och häll svampen över köttfärsen.
1 påse bernaisås
1 dl creme fraiche
Koka såsen enligt förpackningen. Rör ner creme fraichen i såsen och bred det sedan över svampen.
Sätt in formen i ugnen på 225 grader i 20 minuter. Låt den stå ett tag innan du serverar... det blir såååå varmt.
Ska bli bättre...
Blir det bättre än så här?
Igår fångade och kokade Ellas morfar dessa till oss! Så lyxigt, blir det bättre än så här... matmässigt?!
Ella var rätt klädd i sin hummerklänning. Hon var inte så imponerad förstås. Hon suttade lite på ett av de små benen, sen tyckte hon att det räckte. Så mycket mer till mig då ;-)
Kokt kyckling i currysås
1 kg kycklingfilé
2 stora morötter, skalade och skivade
1 gul lök i klyftor
2 lagerblad
Ett gäng vitpepparkorn
Salt
Vatten så att det täcker
Koka upp och skumma av. Låt det sedan småkoka i ca 30 minuter.
Sila spadet och ta till vara på det. Jag använde 3 dl. Resten frös jag in... god kycklingbuljong! Smält 2 msk smör i kastrullen, rör i 1-2 msk mjöl. Späd med 3 dl spad och 3 dl mjölk. Koka upp och låt det koka i 5 minuter. Krydda med salt, vitpeppar och om man vill curry. Den är god utan curry också, blir lite mildare då. Skiva kycklingen och lägg i den i såsen. Servera med ris och morötterna!
Nu har jag bestämt mig...
... den mexikanska laxen var god, men inte super! Jag kan tänka mig att ta hälften så mycket kanel och dubbelt så mycket spiskummin. Den blev i alla fall saftig, så det är ju ett väldigt plus.
Mexikansk lax
Igår lagade jag mexikansk lax. Jag har inte riktigt bestämt vad jag tyckte om den, har lite kvar som jag ska ta imorgon till lunch. Ella var inte överförtjust, men sen är hon också inte riktigt bra. Hon åt nestles nya yoghurt istället (tre stycken tillslut, så hon var nog hungrig ändå...men laxen var nog inte hennes smak)
Jag marinerade en halv filéad lax kvällen innan jag skulle laga den. Jag la laxen och marinaden i en glasform, men plastfolie över.
2 stora hackade vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 krm mald kryddpeppar
1 krm kanel
saft av två lime
1 tsk ketchup
1 krm spiskummin
1 krm socker
salt och svartpeppar
Blanda alla ingredienser och häll över laxen, pensla runt så all lax får marinad på sig.
Skrapa bort vitlöksbitarna och lägg över laxen i en smord form. Grilla den i ugnen i 5 minuter på var sida i 225 grader. Jag serverade med ris, sallad och keso med grillad paprika. Ella fick creme fraiche till iställlet, eftersom keson var rätt skarp i smaken. Jag har som sagt inte riktigt bestämt vad jag tyckte om den... men lovar att återkomma imorgon!
Min matlåda till jobbet... som jag nu får äta hemma :(
Taco utan tillsatser
I våras såg jag "Niklas mat" på tv. Han gjorde lite olika maträtter från grunden. Då slipper man alla konstiga tillsatser. Jag har tagit till mig tacoköttfärsens recept. Fuskar gör jag fortfarande med salsan och tortillabrödet.
Köttfärs
Spiskummin
Paprika
Vitlök
salt
vitpeppar
chili
Fräs färsen och krydda när vätskan har försvunnnit. Låt kryddan steka in ordentligt. Tänk på att man ska mycket mer spiskummin än de andra kryddorna, det är den som ger den speciella tacosmaken!
Spagetti carbonara
För ett par somrar sedan åt vi världens godaste spagetti carbonara här nere i Åhus. Nu har den restaurangen bytt ägare och nu gör de inte alls så god längre!! Vi har i alla fall efter många försök hittat ett recept (som vi har ändrat lite på) som är HUR GOTT SOM HELST!!
Spagetti
2 pkt bacon, strimlade
4 ägg
1 1/2 dl grädde
MASSA nyriven parmesanost
salt och nymalen svartpeppar
Koka pastan. Stek bacon i en stekpanna. Vispa ihop ägg, grädde och 1 dl parmesan. Rör i svartpeppar (och salt... eller låt var och en salta sen, så blir barnens kroppar glada). Låt pastan rinna av, häll ner den i stekpannan. Rör runt så att baconen blandas väl. Stäng av plattan, men låt stekpannan stå kvar på plattan. Häll över ägg- och gräddvispet och rör runt tills pastan är täckt av krämig sås. Servera i djupa tallrikar med gaffel coh sked. Strö över mer parmesan och nymald svartpeppar!
Husmanskost: Kotlett med sås och potatis
Koka potatis och morötter i vars en kastrull. Krydda kotletterna med salt och vitpeppar. Stek dem i smör ett par minuter på var sida. Ta av kotletterna, häll i mjölk och rör runt lite. Låt det koka upp. Krydda med soja, salt och svarpeppar. Red av med maizenamjöl för brunasåser. Mums! Ella åt massor, men mot slutet var det: Du får en morot om du äter en sked mat! Hon hade kunnat leva på morötter och gurkor igår kväll!!
Mellanmål på fil och hjärtan
Ella fick prova ett nytt mellanmål i dag:
Vi åt fil med små söta hjärtan. Äntligen en frukostflinga utan massa konstigheter i. Ella var mycket nöjd och bad om en till portion!!