DOPBAKANDE!
Igår döptes Julia Modesty Maria Gabor, mitt gudbarn. Så jag bakade lite av varje...
* Chocolate chip cookies
* Kardemummaskorpor
* Kanelbullar
* Småfrallor
Här kommer receptet på kardemummaskorporna, som jag och Ella älskar!! Farligt att ha hemma, är alldeles för lätt att äta för många!!
1 tsk kardemummakärnor (stöt i mortel)
100 g mjukt smör
1 dl strösocker
1/2 dl råsocker
1 vaniljstång (delad och urskrapad)
2 ägg
1 dl sötmandel (grovhackad)
5 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1. Vispa smör, socker, vanilj och kardemumma krämigt. Rör ner ett ägg i taget.
2. Blanda mandel, mjöl och bakpulver. Vänd försiktigt ner det i smeten.
3. Forma degen till två rullar och lägg dem på en bakpappers klädd plåt.
4. Grädda i mitten av ugnen i 25 minuter, 175 grader.
5. Ta ut skorplängderna och sänk till 125 grader.
6. Skiva längderna i 1 cm tjocka skivor och lägg tillbaka dem på plåten med snittytan uppåt.
7. Torka skorporna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter, eller tills de är helt torra.
På plåter ligger en och en halv sats skorpor...
PLÄTTAR...
...med vispad grädde och stora amerikanska blåbär!! Så lyxigt och gott! Receptet hittar ni under vegetariskt!
Ella fick äta i bara blöjan och hakklappen... blåbär ger inga roliga fläckar. Ett tips som faktiskt fungerar: Låt fläcken ligga dränkt i filmjölk i 15-20 minuter, tvätta sedan som vanligt i maskinen! Tänk på att göra det direkt bara, låt inte fläcken torka in.
VÅFFELDAGEN
Idag är det Våffeldagen och vi lyxade till det med våfflor till efterrätt! Min farmor fyller 102 år om ca en vecka (jag fyller 32 och Ella 2, alla inom cirka en månad) och hennes recept är världens mumsigaste frasvåfflor!!
Blanda:
5,25 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
4 msk socker
0,5 tsk salt
Rör ner:
4 äggulor (spara äggvitorna)
ca 2,5 dl olja (lite mer)
lite vatten och lite mjölk, tills smeten blir som filmjölk
Vispa äggvitorna hårt (du ska kunna vända upp och ner på bunken utan att de rinner ut) och rör försikitgt ner dem i smeten.
Grädda våfflorna så de får en härlig brungul färg och är frasiga! Servera direkt tilsammans med sylt och grädde. Kristofer föredrar ju lönnsirap... riktigt sött och sliskigt!!
GULASCH - EN BLANDNING MELLAN SOPPA OCH GRYTA!
Har stått vid spisen ett tag och nu ska det puttra i en timme, så då passar jag på att skriva här. Gulasch blir det. Har inte gjort det själv innan, så vi får väl se om det smakar!
800 g grytbitar
1,5 lökar, finhackade (jag blandande röd och gul lök)
4 vitlöksklyftor, finhackade
1 paprika, hackad
1 msk paprikapulver
2 msk tomatpuré
2 msk kalvfond
7 dl vatten
1 palsternacka, skalad och tärnad
6 potatisar, skalade och tärnade
Salt och peppar
persilja
Smör och olja att steka i
Bryn köttet runt om i omgångar i smör/olja. Lägg åt sidan så länge. Fräs löken och paprikan i smör/olja utan att det får färg. Tillsätt paprikapulver ioch tomatpuré, låt det fräsa med en liten stund. Häll över vatten och kalvfond. Lägg i köttet och låt det puttra under lock i ca 1 timme (köttet ska vara mört). Lägg i palsternackan och potatisen när det är 20 minuter kvar. Jrydda med salt och peppar. Strö över persilja och klicka i lite creme fraiche!
Kasslergratäng
14 skivor kassler (0,5 cm tjocka)
2,5 dl vispgrädde
1 msk dijonsenap
4 msk ketchup
Svartpeppar
Riven ost
Sätt ugnen på 225 grader. Lägg kasslern i en ugnsfast form. Skaka grädden tillsammans med senap, ketchup och peppar. Häll det över kasslern. Strö lite riven ost över. Låt det stå i ugnen i 20 minuter. Riset tar lika lång tid, så det är färdigt samtidigt om man ser till att sätta igång det samtidigt ;-) Ångkoka grönsakerna i 10-15 minuter. Gott!!
TOAST
Nåja... ikväll år vi i alla fall toast. Eller jag och Kristofer gjorde. Ella gillade inte det, hon åt sin skinka och en banan, sen ville hon ha välling (hon äter bara välling på morgonen annars). Jag och Kristofer gillade det i alla fall!
Roast ´n Toast-bröd
Smör
Ost
Pastrami
Stark skinka (vet inte vad den heter, Kristofer frågade efter det starkaste pålägget de hade i köttdisken på maxi)
Philadelphia vitlök och örter
Rostad lök
Bred smör på utsidan av mackan, lägg i den fyllning du gillar och värm i ett toastjärn. Här är våra varianter:
1. Ost och Pastrami
2. Ost, philadelphia vitlök och örter, stark skinka
3. Ost, stark skinka och rostad lök
Jag hade en god sallad till med olivolja och balsamvinäger på!
Lövbiff med ört- och vitlöksost
Ellas mormor och morfar är här i helgen. Vi ska planera lite inför Sälenresan vi ska på. Vi har kommit så långt som vad vi ska äta till lunch och kvällsmat... en kväll ska vi till Lammet och Grisen. Mums!!
Ikväll åt vi lövbiff med ört- och vitlöksost. Till det hade vi världens största bakade potatisar, en god sås som mormor gjorde och sallad. Man kan beräkna två bitar lövbiff per person... fast jag räknade fel (mattelärare?!), men vi hade ju så stora bakade potatisar att vi blev supermätta.
Salta och peppra lövbiffen runt om, bred på philadelphiaost och vik lövbiffen på mitten. "Sy" ihop kanterna med tandpetare. Stek i smör runt om en liten stund. Servera!!
Var helt fokuserad på maten, så jag glömde ta bilder på den färdiga maten!!
Korvgryta med pizzasmak
4-5 smala korvar,skivade i slantar
1/2 purjolök, skivad
2 vitlöksklyftor, hackade
1 burk hela tomater
1 burk kronärtskockshjärtan
1 dl vatten
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 tsk pizzakrydda
1/2 tsk timjan
1 dl oliver
Smör att steka i
Stek korv och lök i smör. Låt kronärtskockorna rinna av. Häll dem över korven, tillsammans med tomater, vatten och kryddor. Dela tomaterna litegrann. Låt det koka på svag värme i 15 minuter. Lägg i oliverna och servera tillsammans med pasta.
Jag som ÄLSKAR kronärtskockor och oliver njöt! Kristofer som är rädd för sådana saker höll sig till korven! Ella åt allt utom oliverna!!
Potatis- och fänkålssoppa
På menyn stod det potatis- och fänkålssoppa, spännande...
8 potatisar, skalade och skivade
2/3 av en stor purjolök, skivad
1 bit fänkål, hyvlad med osthyvel
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 dl olivolja
1 l vatten
2 hönsbuljongtärningar (har hittat goda ekologiska utan smakförstärkare från knorr)... vill man ha helt vegetarisk rätt går det säkert bra med grönsaksbuljong.
1 dl grädde
salt, svartpeppar och 1 msk timjan
Stek rotsakerna i oljan i en kastrull, utan att det får färg. Pressa över vitlöken. Häll över vatten och buljongtärningarna. Låt det koka tills potatisen är mjuk. ta av från plattan och mixa soppan med en stavmixer. Koka upp igen och smaksätt med grädde och kryddor.
Jag kan bara säga... OJ, vad gott!! Smakade massor! Men man får ha knäckebröd med ost till, för jag gillar att ha något att tugga på :-)
Blodpudding - bra mat för gravida!
Ikväll är Kristofer på konsert i Köpenhamn: 30 seconds to Mars. Det har nog precis börjat. Vi här hemma hade lyxen att få besök av flickorna Gabor! Det var bus och lek hela eftermiddagen och avslutningsvis mat. Vi stekte blodpuddning och bacon. Till det hade vi rårörda lingon och grönsaker. Fullt med järn... det som jag saknar för tillfället. Småflickorna var i helt övertygade, de åt makaroner, bacon och grönsaker!! En liten "korv" blodpudding, ett paket bacon och 2 dl makaroner räckte gott till oss fyra. Det måste vara veckans billigaste maträtt :-) Maten tog hel slut, så det var gott också...
Sandravatten
Sandra blev inspirerad av Catarinavattnet här på bloggen och gjorde en egen variant: skivad lime, skivad apelsin, skivad citron och massa mynta! GOTT, GOTT, GOTT!!
Viltstekar
Igår var vi hos Sandra, Abbott och Thea. Det var en underbart solig dag, så vi åkte en sväng till Skånes djurpark. Massa söta djur och Ella och Thea gillade det lika mycket som vi vuxna ;-)
Sandra hade lagat till två olika viltstekar: älg och rådjur. Riktigt lyxigt måste jag säga!! Det kommer några härliga bilder, men inget recept... glömde fråga.
En härligt gräddig sås, pressad potatis och massa god sallad till. Så gott det var!! Ella tyckte också om det, hon åt massor... sedan ett päron och avslutningsvis glass!!
Jag hade köpt med världens godaste vin till värdarna: Peter Lehmann. Så jag fick lukta lite :-) Alla som inte har druckit det... GÖR DET!!
Bilder från kvällsmaten tillsammans med fastrarna...
Makaronipudding
Igår var Malin och Sara hemma och lekte med Ella. Tur var det, för vi hade mat i oändlighet kändes det som. Vi var fyra vuxna och lilla Ella, och ändå var där massor kvar. Vi får äta det ikväll igen helt enkelt!
8 dl okokta makaroner
18 prinskorvar
1 morot
1 palsternacka
1/2 lite kålrot
1 liten purjolök
Smör
1 tsk salt
1 tsk finmald rosmarin
1 krm svartpeppar
4 ägg
2,5 dl matlagningsgrädde
1 dl mjölk
Riven ost
Koka makaronerna. Skär korven en gång på längden, skiva purjon och skär stavar av grönsakerna. Stek korv och grönsaker i smör, krydda. Blanda makaroner, korv och grönsaker. Häll allt i en smord ugnsfast form. Blanda mjölk, grädde och ägg. Vispa tills äggen har löst sig. Häll över makaroniblandningen. Grädda i mitten av ugnen i 30 minuter. Strö över lite riven ost när det är 10 minuter kvar!
Bilder kommer senare...
Indiska köttbullar...
400 g färs
3 msk ströbröd
1,5 dl mjölk
1 tsk salt
1 tsk garam masala
1 pressad vitlöksklyfta
smör att steka i
Sås:
2,5 dl matlagningsgrädde
1 dl vatten Maizena redning för bruna såser
salt
vitpeppar
0,5 tsk garam masala
0,5 tsk gurkmeja
1. Blanda ströbröd och mjölk, låt stå i 5 min.
2. Blanda alla ingredienser för färsen så att du får en smidig smet.
3. Forma avlånga biffar.
4. Stek runt om i smör. Lägg de sedan åt sidan.
5. Rör ut grädde och vatten i stekpannan. Låt koka upp och red av med maizena. Krydda och lägg tillbaka köttbullarna.
6. Vi serverade detta med couscous och ångkokta grönsaker: broccoli, blomkål, morötter och kålrot. Kålroten skar jag för stort, så de fick vara kvar fem minuter längre än de andra grönsakerna. 20 minuter (när man har så mycket grönsaker, annars 15) + 5 min blev det.