Majs är för hönor?!
Grillad lax, enkelt och gott!
Så fick vi njuta av egen fångad lax ikväll. Så gott! Ellas morfar filéade och benade ur den, sedan pressade jag en lime över. Vi kryddade med salt, nymald svart- och vitpeppar och avslutade med att riva skalet från en citron över. Underbart! Det är så lätt att krydda gott utan att man ska få i sig en massa konstigheter. Rena kryddor är de bästa kryddorna. Citronpeppar är hur gott som helst och det tror man lätt att det bara är citron och svartpeppar, men så är det inte. Ingrediens nummer fyra är natriumglutamat - smakförstärkare... en kemikalie som vi verkligen inte behöver få i oss. Så försök att hålla er till kryddor som inte innehåller det! Tillbaka till laxen :) Låt den få ett par minuter på var sida på grillen, med stängt lock, sen är det klart att servera. För att inte fisken ska fastna på gallret kan man lägga folie under eller göra som på bilden här ovanför!
Ikväll serverades laxen med kokt potatis, sallad, ångkokta grönsaker och en god dill/senapssås. Recept på detta goda kommer en annan dag... det var nämligen Ellas mormor som lagade... får be om det senare. Prova nu att grilla något annat än kött, det blir väldigt smarrigt!
Potatis- och purjolökssoppa, en rätt för regniga sommardagar.
Jag och Ella har flyttat hem till mina föräldrar en vecka för lite semester. Det började med regn! Det spelar ingen roll för Ella, hon har redan ätit upp alla blåbären i morfars trädgårdsland, nallat på sockerärtorna och coctailtomaterna har hon också gjort. När vi var ute och gick fick hon prova björnbär, de var inte riktigt klara för de var rätt sura... men Ella gillade dem ändå.
Till lunch fick vi råvaror direkt från trädgårdslandet: potatis och purjolök. Härligt med soppa när det är regnigt ute. När Ella precis hade börjat äta mat så kokade jag bara potatis och purjolök, som jag sen mixade slät med lite smör i. Hon tyckte det var jättegott, det smakade ju mycket mer än bara kokt potatis eller morot.
Potatis- och purjolökssoppa
Skölj och strimla en bit purjolök, skala och skiva potatis (2-3/person). Fräs purjolöken i lite smör, lägg i potatisen och fyll på med vatten så det täcker. Välj en buljong du gillar, tänk bara på att läsa så att det inte finns smakförstärkare i. De flesta tärningsbuljongerna har det i, med det finns en som heter gourmet (tror det är från knorr) som är bra. Låt det koka tills potatisarna känns mjuka, häll i en skvätt grädde. Här brukar jag ta upp lite till Ella och mixa med stavmixern, så kan man krydda med salt och svartpeppar till oss vuxna.
Vill man ha det som en vegetarisk rätt är det bara att servera. Vi hade kokt korv till. Det blir så gott om man kokar korven i något, så att den får lite extra smak. Idag tog jag kryddpeppar och lagerblad, smarrigt!
En tidning som fungerar för mig!
Titta bara på denna underbara tårta!
Kolla in www.ellematochvin.se
Limesås till grillat
2 dl lätt creme fraiche, blanda ner rivet skal av 1 lime, 1/2 msk brun farin,
1 pressad vitlöksklyfta, 1 tsk sambal oelek och 1/2 tsk salt. Vill man ha lite mer limesmak tar man och pressar ner lite av saften. Låt det stå i kylen lite innan ni ska äta den.
Ha det så skönt i det fina grillvädret!
Sommarsallad
Vi var på grillkväll med ett par från vår föräldragrupp ikväll. Vårt jobb var att ta med sallad... här är resultatet: en sommarsallad!
(Den ser tyvärr lite tråkig ut på bilden, men riktigt, rikigt god... till och med Kristofer åt den!!)
1 mango
2 avokado
1 frp solrosskott
1 liten mozzarellaost
1 citron
salt, svartpeppar
Skala och skiva mango och avokado. Skölj och blanda ner solrosskotten. Dela mozzarellan i mindre bitar och blanda ner. Pressa över citronen och krydda med salt och peppar. Somrigt och gott!
Citronpaj som går snabbt att göra
Ta fram: två skålar, två gafflar, en kniv, en pajform, en liten kastrull, ett rivjärn, vetemjöl, socker, bakpulver, smör, ägg, vispgrädde och citroner.
Sätt på ugnen på 200 grader. Smält 150g smör. Under tiden hinner man blanda: 3 dl vetemjöl, 1 dl socker och 1 tsk bakpulver i en skål med hjälp av en gaffel. I den andra skålen hinner man blanda 4 ägg, 3 dl socker och 2 dl vispgrädde med gaffel nr 2. Är man riktigt snabb hinner man riva skalet av 2 citroner i äggsmelen och pressa över saften - rör runt. Det smälta smöret ska man blanda ner i den första skålen. Tryck ut pajdegen i pajformen och häll sedan över citronsmeten... 10 minuter har gått! In i ugnen i ca 30 min. Kolla om den darrar när du rör lite på formen... i så fall ska den vara inne lite till.
Låt den sedan svalna, servera med lite vispad grädde. Läskade gott!
Pannbiff & Köttbullar
Idag gjorde jag och Ella pannbiffar. Hon satt på sin tripp-trapp-stol och tittade på och lekte med deciltermåtten. Detta receptet hittade jag i en liten bok jag fick på BVC. Jag gjorde dessa första gången när Ella började äta mat som inte var helt slätmosad, men då använde jag inget salt. Jag har fortsatt använda detta receptet, för morötterna gör pannbiffarna/köttbullarna så saftiga.
4 msk ströbröd (ska man göra till små barn, kolla innehållsförteckningen... vissa har massa konstigheter i sig)
2 dl mjölk
1 liten finhackad lök
1 liten finriven morot
1 ägg
600 g färs
1 krm vitpeppar
smör att steka i
Blanda ströbröd och mjölk och låt det svälla 5 min. Stek löken. Blanda alla ingredienser och rör till en jämn smet. Häll bara i lite mjölk/ströbröd-blandning i taget, så det blir en lagom konsistens. Stek dem i smöret. Jag serverade med kokt potatis, brun sås och kokta morötter. Tänkte ta min nylagade gelé, men tyvärr blev det inte något vidare med den.
Geléfiasko!
Geléreceptet jag provade var inte tokbra precis. Det stod att man skulle få ut 1 liter gelé, så då tänkte jag att jag bara skulle göra en halv sats av var smak. Inte ens en fjuttig barnmatsburk kunde jag fylla! Så har någon ett recept som är bra, så tar jag gärna emot det!
Vill tillägga att den i alla fall smakade bra...
Glömde...
Vackra vinbär!
Vinbärssaft (blir lite mindre än 1 liter)
2 liter bär
3 dl vatten (om du har röda bär), 6 dl vatten (om du har svarta bär)
6 dl socker för var liter avrunnen saft.
1 krm natriumbensoat för var liter avrunnen saft
Skölj och rensa bort dåliga bär. Du behöver inte dra bort dem från pinnen. Koka upp vattnet och lägg i bären, koka 10 min. Sila i ca 40 min. Mät hur mycket saft det är och beräkna hur mycket socker och natriumbensoat du behöver. Koka upp och lös ut sockret, rör tills det smält ordentligt. Rör ut natriumbensoatet i lite av saften och häll det sedan i resten av saften. Skumma av. Häll upp på varma flaskor.
Jag tog hälften röda och hälften svarta bär andra omgången. Då använde jag 4,5 dl vatten.
Vinbärsgelé (blir ca 1 liter)
2 liter bär
3 dl vatten (röda bär), 4dl vatten (svarta bär)
9 dl socker för var liter avrunnen saft
Skölj och rensa bären. Behåll pinnnen på. Koka upp vattnet i en stor gryta, lägg i bären. Koka på svag värme, men locket på glänt i 10 min. Krossa bären mot kanten innan. Sila i ca 30 min. Mät saften och beräkna sockermängden. Koka 5 min och rör under tiden i sockret. Koka kraftigt tills det är klart (5-30min). Man ser om det är klart genom att lägg lite på ett fat, ställ fatet i kylen... vänta... ser det ut som gelé (Maries tips). Ta gryta från värmen och låt det svalna lite. Skumma av. Häll upp det på varma glas och låt det stelna. Skruva sen på locken. Är så nyfiken på hur jag klarar detta!!
Fläskfilégryta hos mormor och morfar
9 hg Fläskfilé, skivad
Bacon, strimlad
Gul lök, hackad
Soltorkade tomater, strimlade
1 burk svamp
mjöl
salt, svartpeppar, vitpeppar
4-5 dl vispgrädde
Mjölk
Stek fläskfilén (salt och vitpeppra), bacon och löken var för sig och lägg i en gryta. Häll i tomaterna och svampen. Pudra över lite mjöl och häll över vispgrädden. Späd med mjölk om du vill ha mer sås. Låt den sjuda i 20 min. Krydda med salt och svartpeppar. Vi serverade detta till kokt potatis, kokta morötter och förvällda sockerärtor (som Ella för övrigt gillade skarpt... det var första gången hon smakade det).
Igentligen ska man ha 4 choritzokorvar istället för bacon. 2 dl syltlök istället för gul lök. 1 röd paprika istället för tomater och svamp... så detta är ju en helt annan rätt än Irenes. Prova båda varianterna, de är riktigt goda båda två!
Fiskgryta med grönt
1 hackad gul lök
5 potatisar, skalade och skivade
2 morötter, skalade och skivade
Broccoli
Fiskfilé
3 dl fiskbuljong (Bongs fond att rekommendera - utan smakförstärkare)
1 dl mjölk
Mjöl till redning
Olja att steka i
1 pressed vitlöksklyfta
Saften av en lime
Salt
Svartpeppar
Stek löken i olja, häll över buljongen och lägg i potatis och morötter. Låt koka i 10 min. Skaka mjölk och mjöl och rör ut i grytan. Lägg i broccoli och fisk, krydda. Koka i 5 min. Klart! Jag saltade inget, eftersom där var salt i buljongen, för Ellas skull. För vuxna krävs det dock salt, så ställ fram det på bordet.
Tre sorters saft
Idag har jag för första gången provat att göra något annat än fläderblomssaft. Fläder gör jag varje år, om inte min man gör det. Han tar alltid i lite väl och gör flera satser, så året efter orkar han inte... eller så har vi fortfarande kvar i frysen. I år gjorde jag en sats fläder som blev jättegod. Idag har jag gjort rabarbersaft och rabarber/jordgubbssaft. Får se om det blev gott när det svalnat. För små barn tycker jag att det räcker att man får dricka saft när det är fest, så snart får det nog vara kalas så att Ella kan få smaka.
Här kommer lite saftrecept!
Rabarber (den ljust röda på bilden) blir nästan 1 liter
1 kg rabarber, sköljd och skivad
3 dl vatten
2,5 dl socker
1 krm natruimbensoat (så att saften inte möglar)
Koka upp rabarbern i vattnet. Koka i 10 min under lock. Sila saften. Koka upp på nytt, rör ut sockret och koka upp ännu en gång. Ta bort allt skum, lös sedan ut natruimbensoatet i lite av saften och häll det i resten av saften. Häll upp saften på varma flaskor och sätt kork på.
Rabarber & Jordgubb (den mörkröda) blir 2 liter
2 liter jordgubbar, sköljda och ansade
1 kg rabarber, sköljda och skivade
6 dl vatten
1 bit ingefära, skalad
12 dl socker
2 krm natriumbensoat
Koka upp vatttnet, häll i rabarber, jordgubbar och ingefära. Låt koka i 10 min. Sila saften och koka upp igen. Rör ut sockret och koka upp ännu en någon. Skumma av och rör ut lite natriumbensoat i lite saft, som du sedan häller i resten av saften. Häll på varma flaskor.
Fläderblomssaft (den ljusa) blir ca 6 liter
40 blomknippe
3 l vatten
4 kg socker
4 citroner
100 g vinsyra
Koka vattnet, rör ner sockret. Lös upp vinsyran i sockerlagen och hätta upp igen. Häll över de sköljda blommorna. Riv över citronskal och pressa i saften från citronerna. Blanda. Låt stå svalt i fem dygn. Sila och häll upp på flaskor.
Har fått tipset att ta mindre socker och mer citron för en syrligare, mindre söt saft, så det ska jag prova nästa år!
Ikea - this is comfortable!
Wienerschnitzel - som i tyskland!
Wienerschnitzel - som i Tyskland - med dubbelpanering
Stora härliga snitzlar som slaktaren bankat ut till oss (kan man göra hemma själv)
Vänd dem först i vanligt mjöl, saltat och vitpepprat
Vänd dem sedan i ägg
Sista vändningen i är ströbröd
Stek i både smör och olivolja tills de är gyllene (inte för varmt)
Servera med en tjock citronskiva och kapris på (i Tyskland har de ansjovis också, men det fungerar inte för mannen min)
Vi hade nypotatis och kokta morötter till, men ska det vara på riktigt ska man ha rösti och kokta gröna ärtor, gott!
Denna rätten fungerade bra för lilla Ella också, men man måste alltid tänka på att inte salta för mycket. Jag tog bort lite av paneringen också. Jag kryddar alltid rikligt med de flesta kryddor, men håller igen på saltet. Det brukar jag ställa fram, så att de som gillar mer salt får ta extra efteråt.
Szabos Chark och Delikatesser
De har inte bara styckat gris- och nötkött, utan helt underbara rökta korvar, skiva dem och ät dem till öl... så gott! Det finns massa delikatesser som man kan gotta sig i! Handlar man som vi - en hel massa bjuder de alltid på något som man inte provat förrut. Det gör ju verkligen att man vill komma tillbaka igen.
Potatispaj - låter konstigt, men är hur gott som helst!
Här har vi dagens resultat:
Pajskal:
3 dl vetemjöl
100 g smör el margarin
2 msk vatten
Blanda mjöl och smör, tillsätt vatten och knåda ihop det. Tryck ut degen i en pajform (ca 26cm i diameter). Låt det stå i kylen, minst 30 min.
Grundfyllning:
300 g kokt skivad potatis
3 ägg
3 dl mjölk
salt, svart peppar
vitlök/grillskrydda (Santa Marias... utan smakförstärkare, men med salt, så tänk på att salta sparsamt om en liten ska äta)
Fyllning:
Strimlad skinka
Skivad tomat
Riven ost
Grädda skalet i mitten av ugnen, 10 min i 200 grader. Vispa ihop ägg, mjölk och kryddor. Lägg fyllningen i det varma pajskalet, häll över äggstanningen. Grädda i 35-40 min. Jag fick ha inne pajen i 50 minuter innan äggen stannade, så det beror lite på hur bra ugn man har (vår - väldigt gammal och sliten)
Det blir jättegott med lite roligare ost i, men vi hade bara vanlig påläggsost hemma. Prova chevré eller mozzarella! Byt ut skinkan mot räkor eller lax, varför inte sparris och spenat! Det finns så mycket goda saker att stoppa i pajer, så ta det du gillar bäst!
Pytt i panna - en underskattad snabbrätt - och jag menar inte den i påse!
Nypotatis, purjolök, vitlök, kastanjechampinjoner, vitkål, rökt skinka, salt, nymlad svartpeppar och chili/vitlökskross. Smaskens!
När allt var hackat i lagom stora bitar började jag steka lökarna, sedan la jag i svamp och vitkål. Mot slutet la jag i skinkan och potatisen. Krydda lite och sen är det klart. Ella är väldigt förtjust i gräslöken vi har en kruka ute på trädäcket, så det toppade vi med.
En rätt som går hur snabbt som helst och som är mycket godare än den i påse. Fast jag ska erkänna att jag gillar den i påse också!
Världens godaste och enklaste fiskgryta!
Min tanke med denna bloggen är att jag ska lägga upp ett recept om dagen, gärna på det som jag har lagat under dagen. Idag har jag inte lagat något. Det är vår bröllopsdag och vi ska ut och äta. Ella fick mat som fanns i frysen. Så här kommer min absoluta favorit - jag har till och med fått min man att börja äta fisk med detta receptet!
Fiskfilé skuren i bitar
Kokt pasta
Purjolök, strimlad
Coctailtomater skurna i halvor
Creme fraiche eller Creme bonjour med tomatsmak
Lika mycket vatten som creme fraiche/creme bonjour
Salt och peppar
Stek fisken, salta och peppra. Häll över vatten, tomat, purjo och creme fraiche. Koka 5 min. Häll i pastan och rör om.
Det är verkligen hur gott som helst. I originalreceptet står det 280 g pasta och 600 g fisk, men jag tar det jag har hemma. Har nu provat att ha i svamp istället för purjolök, det blev också gott. En kompis till mig brukar ha i sockerärtor, så det ska jag prova nästa gång. Det finns ju så många goda smaker på creme fraiche, så man kan variera sig!
Underbara frukter och bär
Tänk vad lätt det är att ta fram blåbär istället för söta kex eller godis. Det är supergott och dessutom toknyttigt. De innehåller massor med antioxidanter. Varför ska vi stoppa i oss det då? Jo, de skyddar cellerna i kroppen från oxidanter. Oxidanter kan skada cellernas yta, ändra på vårt DNA eller till och med döda cellerna. Oxidanter hjälper stressen på traven och gör så att vi blir sjuka lättare. Så ät massor med blåbär, så hjälper de till att skydda din kropp!
Broccoli-kungen av grönsakerna!
Det finns tokmycket bra saker i broccoli. Vitaminer i massor: A, B, C, E, K... alltså en hel hög av alfabetet får man i sig. Dessutom är det väldigt gott. Just nu har jag fastnat för att göra saker i ugnen, allt-i-ett-mat. Då kan man gömma saker som mannen inte äter (nja, nästan i alla fall... han är rätt kräsen vad gäller grönsaker).
Hittade ett trevligt recept på en Köttfärs- och broccoligratäng som jag ändrade lite, så här blev mitt recept:
400g kokta nypotatis (hade över från igår, helt underbara från vårt trädgårdsland)
400g köttfärs
400g broccoli
1 burk krossade tomater
1,5 dl riven ost
Olja att steka i
Salt
Svartpeppar
Chili/vitlökskross (egen mix min man gjorde när han jobbade på kryddfabrik)
Herbes de Provance (blandning av rosmarin, timjan, kyndel och mejram... älskar den)
Börja med att koka broccolin, så kan man steka köttfärsen under tiden. Broccolin ska koka i 3-4 min. Stek köttfärsen i olja, när den har fått färg så kryddar du den. Skiva potatisen och lägg i en ugnssäker form, häll broccolin över (låt den rinnar av ordentligt först), sedan köttfärs och de krossade tomaterna. Överst river du lite ost. In i mitten av ugnen i 250 grader i 10 min. MUMS.
Vi hade bara en grönsallad till och det blev jättegott.
Hej och välkomna!
Jag heter Karin och är just nu mammaledig med min dotter Ella. Hon är 14 månader och helt underbar. Det är helt otroligt vad ens liv förändras när man blir förälder. Jag njuter verkligen av att vara hemma, men ser fram emot hösten när jag ska börja jobba igen. Jag arbetar som matte/no-lärare på högstadiet, vilket jag trivs oerhört bra med.
Har funderat ett tag på att blogga, men har inte riktigt hittat ett ämne som passar mig. Som mamma har jag fått prioritera bort en del egna intressen, men en sak har stannat kvar... MAT! Jag ÄLSKAR att laga mat, baka, safta, sylta... ja, att mysa i köket! Ella har från första tuggan fått hemlagad mat och hon, precis som jag ÄLSKAR mat! Så det är detta jag kommer att skriva om:
Mat i alla dess former! Speciellt mat som passar för familjen. Vad kan man laga så att det passar även en liten? Hur kommer man bort från halvfabrikat, utan att det ska ta för lång tid att laga? Hur slipper man alla läskiga smakförstärkare? Mat är till för att njutas av och det gör jag verkligen!
Hoppas att ni kommer att gilla det!