Kalops - värt att vänta på!

Igår var vi hos Rebecca och fick mat. Hederlig husmanskost - Kalops! Det är inget man svänger ihop efter jobbet, det är en rätt som kräver lite tid...så spara det till en ledig dag. Men så gott det blev, det var verkligen värt väntan. Ella åt med stor aptit, ja vi andra också för den delen.

Kalops för 4-5 pers
1,5 kg grytbitar av nöt
20 kryddpepparkorn
1 1/2 tsk salt
3 lagerblad
5 dl vatten (sen fyllde vi på med oxbuljong med rödvinssmak efterhand, för vätskan kokade bort lite)
3 morötter, skalade och skivade
1 purjolök, strimlad
2 gula lökar, grovhackad
3 msk vetemjöl



Bryn köttet i smör, men ha det inte för varmt. Lägg över efterhand i en större gryta. Vispa ut stekpannan med lite av vattnet, häll det över köttet och salta. Häll över resten av vattnet och kryddorna. Koka under lock tills köttet är mört (vi kokade i 1 1/2 timme ungefär). Späd med buljong om det behövs. Lägg i morötterna och låt koka 10 minuter, lägg i lökarna och låt koka ytterligare 10-15 min. Rör ut vetemjöl i lite vatten till en slät redning och vispa sedan ner det i grytan. Låt koka 5 min. Klart att servera! Vi tyckte det behövdes lite salt och peppar, men ställde fram det på bordet, så att småtjejerna kunde äta. Till detta åt vi kokt potatis, inlagda rödbetor, ättiksgurkor (våra egna var tyvärr inte färdiga) och rödkål! Hur gott som helst. Ibland är det värt att ta sig tid att göra mat som tar lite längre tid att göra!


Jenipeni är redo att smaka!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0