PASTA MED OST OCH SKINKSÅS

Bra att kunna ta tillvara på rester... hade kassler och ost över från den bakade potatisen vi åt i lördags. Det blev en god ost och skinksås till pastan.

5 dl mjölk
2 msk vetemjöl
1 msk smör
2 dl riven ost
1 dl riven parmesan
3 dl tärnad kassler
2 msk färsk hackad oregano
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar

Rör ut mjölet i en kastrull i lite av mjölken. Koka upp under omrörning och låt det sedan koka i 3 minuter. Rör försiktigt ner ost, smör och kryddor. När allt smält rör du ner kasslern. Servera direkt med pasta.


BAKAD POTATIS

...med massa goda tillbehör! Ibland är det bara så lätt att ta fram allt gott man gillar i form av såser, grönsaker och kött. Sen baka potatisar i ugnen och hugga in. I lördagskväll gjorde vi det. 225 grader i ugnen, gör några hål med en gafffel i potatisarna och låt de ligga inne i 1-1,5 h beroende på hur stora de är. Denna gången hade vi:

Kassler
Bacon
Feferoni
Gurka
Tomat
Paprika
Salladslök
Majs
Rostad lök
Riven ost
Creme fraiche
Bernaise sås
Hot bernaise sås
Vitlökssås
Smör
Kryddor
Ajvar Relish
Tacosås


LYXSHAKE

Tog Zara tips på allvar ikväll (http://zara82.blogg.se/) och åkte inom Max påväg hem från Rebecca. Där köpte jag en jordgubbs lyxshake. Ella kan man ju inte gömma något ifrån (hon har en spegel så att hon ser fram till oss... och vi bak till henne), så det slutade med att vi stannade intill vägen och delade på den. Väldigt smarrigt, som en efterrätt! Milkshake med jordgubbsbitar och vispad grädde, riktigt lyxigt!


KYCKLINGKVÄLL

När man inte har någon lust till att göra någonting (förutom att mysa med man och barn... eller föda barn) så är det skönt att kunna ta fram färdig mat. Potatiskroketter är supergott och till det åt vi färdigmarinerade små kycklingbitar. Ella tyckte det varit jätteroligt att äta, för man fick ju äta med fingrarna!! Fast de var lite starka... ska se om vi hittar någon annan sort. Dessa var från Guldfågel med bbq-smak.







Behöver jag säga att det var bara till att hoppa direkt i badkaret eftermaten eller?!


GRILLKVÄLL MED OTTOSSONARNA

Har helt underbara grannar på Tågslingan 5: familjen Ottosson! Malin, Linus och deras två barn Elliot och Alva. I lördags lånade Kristofer deras gräsklippare (när det är jag som klipper används vår handjagare... men jag är ju något hurtigare eller hur ;-) och då bestämdes att vi skulle grilla ihop. GOTT! Hoppas att ni alla har märkt hur URBILLIGT det är med fläskfilé nu. Olika affärer var vecka och priserna ligger på 39.90-49.90 kr/kg. Det är ju till och med billigare än köttfärs. Det blir såååååååååååååååååå gott när man grillar dem hela! I helgen hade vi klyftpotatis, kall bernaise och tsatsiki. Vi fick inviga uterummet för säsongen, härligt!








AVOKADO...

...är en  ny favorit hos Ella: -Mamma, ja gilla avkado!
Eftersom det är en stor favorit hos mig är det helt underbart att kunna variera mellanmålen. På bilderna avokado på mackan! MUMS!




TRÖTT OCH IRRITERAD...

...på att bebisen inte vill komma ut! Så jag har inte varit motiverad att varken laga mat eller skriva om det! Tänkte att jag i alla fall ska lägga in lite bilder och annat från våra senaste kvällar!


GRILLKVÄLL PÅ DAGIS

Igår var det förskolans dag. Det var helt underbart väder med massa sol och värme, vilken tur. Idag är det istället mulet! Det var en trevlig kväll där Ella stal showen (surprise). När hennes grupp skulle framträda var det i princip bara Ella som sjöng och dansade mitt i!! Inte blyg precis. Undra vem hon liknar?! Efter trevliga framträdande var det korvgrillning och avslutningsvis kom brandbilen och sprutade vatten och tutade! Härlig kväll helt enkelt!!





Vem skiner som en sol?!



Ella och nya favvisen Milla!
Smoothie från Semper, supergoda!!



Brandbilen


LASANGEMARATON...

När Rebecca för några dagar sedan kom fram till att jag inte kan agera cateringfirma när Isabella fyller två började jag fundera. (Isabella fyller den 2/6, då hoppas jag verkligen att bebisen är ute). Vad finns det för alternativ som jag kan hjälpa med kära vän med nu, som fungerar att frysa in... LASANGE! Så idag har vi gjort 7 stora lasanger! Två med kyckling (Tacokryddad kycklinglasange... under kycklingrätter), tre med köttfärs (Lasange...under köttfärsrätter) och två grönsakslasanger (en som vi åt idag, eftersom jag inte smakat den innan). Nu är jag så varm att fötterna kokar, så nu ska jag bara mysa framför tv:n.

1 pkt färska lasangeplattor
8 kokta potatisar
80 g pesto
300 g haricot verts
150 g riven mozzarella
60 g riven parmesan
1 dl solrosolja
3 dl mjölk
2 msk vatten
1 burk kronärtskockshjärtan, skivade
1 stor näve mangold
1 hackad vitlöksklyfta
salt

1. Stek vitlök och kronärtskockor  tillsammans med en nypa salt.
2. Koka mangold och bönor någon minut i saltat vatten.
3. Mixa potatis, olja, pesto, ost, mjölk och vatten tillen kräm.
4. Smörj en form och börja med pestokräm, sedan grönsaker och tillsist lasangeplattor, om och om igen...
5. Avsluta med pestokräm (vilket vi tyvärr glömde, så de översta plattorna blev lite väl knapriga) och parmesanost.
6. Tillaga i ugnen i 220 grader i 20 minuter. Låt den stå i 10 minuter innan servering.

Denvar mycket god med jag måste säga att jag saknade köttet... Kanske om man har lite kyckling till bredvid... Jag är nog ingen bra vegetarian ;-)



ELLE MAT & VIN

Nya ELLE Mat & Vin låg i postlådan när jag kom hem... Ella hade redan somnat i bilen eftersom hon bara sovit en knapp timme i middags. Kristofer är på träning och jag bara njuter av tystnaden och tidningen!

http://www.ellematochvin.se/


Restaurangbesök för sötnosarna! De har sam...

img_6807 (MMS)

Restaurangbesök för sötnosarna! De har samma tallrik :-)


STARK AIOLI

Kristofer börjar nog också bli trött på att bebisen är på insidan, för aiolin han gjorde ikväll var det krut i!!

2 vitlöksklyftor
2 äggulor
1 msk dijonsenap
1 msk saft från citron
ca 1,5 dl olivolja
5-6 droppar tabasco
salt och svartpeppar efter smak...

Kör vitlöken och äggulorna i matberedaren tills det är finhackat. Droppar i olivolja tills det blir tjockt, när det är det häll på lite till så att det blir en tjock och slät dippa. Smaksätt sedan med senap, citron, tabasco, salt och peppar.


CHILIBURGARE

Ella bor hos mormor och morfar ett par dagar, så vi passade på att göra lite stark mat. Fast nu i efterhand tyckte vi att vi kunde haft mer tabasco i!

4 st burgare:

500 g färs
4 salladslökar, finhackade
2 msk ketchup
1 vitlöksklyfta, pressad
2 tsk Worcestershiresås
1 msk tomatpure
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
tabasco efter smak (vi tog 15 droppar)

Blanda allt i en skål och forma fyra burgare. Stek dem i smör tills de är genomstekta. Servera på rostat bröd med det du tycker är gott...

Ost
Rucolasallad
Tomat
Gurka
Hamburgerdressing
Vitlökssås
Majonäs
Senap
Ketchup
Rostad lök

...ver det vi hade hemma!






CURRYKYCKLING

Igår var som sagt Ellas födelsedag och vi åt god kyckligrätt. Tror jag i alla fall. Jag kände ingen smak alls (gravidkonstigheter igen), men Ella och Isabella åt upp allt sitt och Kristofer och Rebecca gillade det! Födelsedagen till ära avslutades med glass. Är det inte konstigt att varken Ella eller Isabella spillde en droppe när de åt glass, men vi hade cous cous på hela golvet under dem?!

Tre vuxna och två knattar åt. Sen blev det över till mig till idag!!

1 kg kycklingfilé (tärnad)
1 strimlad purjolök
1 burk kikärtor
Olja att steka i
1 msk mango chutney
1 msk curry
2 msk citronjuice
1 dl vispgrädde
en skvätt mjölk
Salt och svartpeppar efter smak
Persilja

Stek kycklingfilén i olja, tillsätt purjolöken och kikärtorna på slutet. Krydda med mango chutney, curry och citronjuice. Rör ut lite grädde och mjölk och låt allt puttra en liten stund. Avsluta med att krydda med salt, peppar och persilja. Servera med exempelvis cous cous.


PASTA Á LA GABORS

Igår var vi hos flickorna Gabor hela eftermiddagen. Myyyyyyyyyyyyyyyys. Så lyxigt att få umgås så mycket som vi gör nu... och ändå hinner vi sova två timmar mitt på dagen =) Rebecca bjöd på en mycket god pasta:



250 g pasta
2 pkt tärnad bacon
2 stora händer fulla med skogschampinjoner, var bit delad i fyra
5 cm skivad purjolök
1 knippe persilja
Saft från en halv citron
1 dl riven parmesan (mer att lägga på efteråt för de som gillar det... JAG)
Salt och svartpeppar efter smak

Koka pastan. Stek bacon och lägg i svampen och purjolöken mot slutet. Häll över den nykokta pastan och rör runt. Rör i persilja, citronsaft och parmesan. Krydda med salt och peppar. Servera direkt! MUMS!

JA MÅ ELLA LEVA...HURRA HURRA HURRA 2 ÅR IDAG!



TOMATPAJ

Fler pajer på g till kalaset. Detta är en vegetarisk variant, som enligt mig är helt underbar!!!

Pajskal:
1,2 dl vetemjöl
0,8 dl grahamsmjöl (går bra att byta ut mot vetemjöl)
0,25 tsk salt
100 g kallt smör
2 msk kalltvatten

Mixa i matberedaren och tryck sedan ut i en pajform. Låt den stå i kylen i minst en halvtimme... vi hade den över natten. Förgrädda i 225 grader i 10 minuter.

Fyllning:
4 skivade tomater i botten
Stö över:
1 tsk torkad basilika
0,5 tsk torkad basilika
2 msk färsk gräslök, klippt i småbitar
Blanda och häll över:
2 dl creme fraiche
4 ägg
1 tsk salt
1 krm svart peppar
1 dl riven ost
Avsluta med att strö över:
1 dl riven ost

Grädda i ugnen i 225 grader i 20 minuter.




GRÖNSAKSLANDET

ÄNTLIGEN! Nu har vi fått ner allt gott i trädgårdslandet. Jag har varit alldeles för trött för att överhuvudtaget fundera på trädgårdslandet... men nu har vi haft experthjälp: Morfar!! Så Ella och morfar har vänt upp och ner på grönsakslandet, för att sedan få helt underbar ordning på det igen.

Det vi satte var:
Rabarber (en planta från mormor och morfars trädgård)
Rucolasallad
Mixad babysallad (en blandning av lite olika sorter)
Salladslök
Sockerärtor
Sockermajs (har vi aldrig provat... såååååååååå spännande)
Sparrispotatis (tokgod)
Asterixpotatis (till slutet av sommaren)
Solistpotatis (nypotatis)
Swiftpotatis (nypotatis som kommer upp först)

Sedan innan finns det: (hoppas att de tar sig igen...)
Bladpersilja
Citronmeliss
Vitlök

I krukor på altanen finns nu:
Smultron
Coctailtomater i olika färger och former
Gräslök (en kruka som står ute året om, men alltid tar sig... fjärde året)
Rosmarin
Oregano
Timjan

Jag har väl inte glömt våra nyplanterade träd:
Persika
Stora svarta bigaråer
Vinteräpple: cox orange










Tacopaj

Så var det dags för Ellas kalas imorgon. Så nu lagar vi paj för fullt här i köket. Mormor fixar med tårtan... det blir en massa gott här!

Tacopaj för 6 personer:

Pajskal:
3 dl vetemjöl
1 tsk paprikapulver
150 g smör
2 msk kallt vatten

Kör alla ingredienser snabbt i en matberedare. Tryck ut degen i en pajform och låt det stå i kylen i minst en halvtimme. Förgrädda pajskalet i 225 grader i 12 minuter.

Fyllning:
500 g nötfärs
Smör att steka i
1 påse tacokryddmix (eller de kryddor jag skrivit under: Taco utan tillsatser (köttfärsrätter)
1 dl vatten
2 dl lätt creme fraiche
2 dl creme fraiche paprika & chili
(250 g coctailtomater, halverade) Valfritt... vi hade inte i det denna gången
(Jalapenos) Serverar vi bredvid istället
150 g riven ost
Paprikapulver

Stek köttfärsen i smör. Krydda med tacokrydda och häll över vatten. Låt det puttre i 5 minuter eller tills vattnet kokat in. Lägg det i pajskalet. Blanda cremefraicherna med varandra och bred över köttfärsen. (Lägg över tomater och jalapenos). Avsluta med riven ost och stör över lite paprikapulver. Grädda i ugnen i 25 minuter eller tills osten fått fin färg.


SMÅFRALLOR...

...till Ellas tvåårskalas! Idag har jag bakat till Ellas kalas på söndag. Ella fyller två den 11:e maj och i helgen ska vi fira. Vi ska bjuda på några goda pajer, sallad och frallor. Får lägga in lite pajrecept till helgen. Frallorna har jag visst redan lagt in: titta under bröd! Nu luktar det ljuvligt gott i köket. Ska bara mysa med lite te och doften av nybakat!!




TEKAKOR

Jag är väldigt förtjust i att baka och nu när jag är mindre trött (eftersom jag får sova 2 timmar mitt på dagen) passar jag på! Denna gången blev det tekakor.

48 st

4 dl fiberberikad havregryn
1 dl fibrex (går att byta ut mot havregryn)
1 l mjölk



Blanda och låt det stå och svälla över natten.

3 pkt jäst
1,5 dl socker
2 tsk salt


Blanda och låt stå medan man smälter:

300 g smör

Blanda smöret med havregrynsblandningen. Rör ner i jästen. Tillsätt:

ca 2 l vetemjöl (jag använde mer)

Knåda tills degen är smidig. Jäs i 15 minuter. Rulla 48 bullar och platta till dem. Lagom med 12 tekakor per plåt. Sätt ugnen på 250 grader. Låt tekakorna jäsa i 20 minuter. Pensla med:

1 ägg, uppvispat

Grädda i ugnen i 6-7 minuter.


FRYSDAGS II

Ikväll gjorde jag korvstroganoff på 1,5 kg falukorv. Dags att frysa in lite mer mat alltså! Jag stekte korven i omgångar i en stekpanna och lagade sedan till stroganoffen i en stor gryta.

1,5 kg falukorv i strimlor
2 stora gula lökar, hackade
2 burkar krossade tomater á 400g
1 dl ketchup
2,5 dl matlagningsgrädde
2 tsk salt
2 tsk dragon
2 krm vitpeppar
1 krm svartpeppar
Smör att steka i

Stek löken och korven i smör. Rör i de krossade tomaterna, ketchupen och grädden. Krydda. Låt det koka upp och sedan småkoka i 10-15 minuter. Servera med ris och kanske lite persilja överst!! Ella önskade tomater till, gott!




Fisk med citron och persilja

En favorit hos oss här hemma. Detta receptet räcker till två vuxna och en matglad tvååring!

3 fiskfileér
1 dl hackad frusen persilja
Rivet skal av en citron
1 riven vitlöksklyfta
Citronsalt
Nymalen svartpeppar
Smör att smörja formen med

Sätt ugnen på 225 grader. Smörj en form med smör och lägg i fisken. Strö över citronsalt och mal över svartpeppar. Blanda persilja, vitlök och citronskal. Bred det över fisken. Lägg över folie, sedan in i ugnen i 20-25 minuter. Servera med pressad potatis och rivna morötter. Det blir en god sky i formen som man också kan ha till.







När man har rivit skalet på citronen kan man ha resten till riktigt gott citronvatten!

GRILLAD FLÄSKFILÉ

Jag och Ella stod utanför Willys dörrar i Kristianstad innan de öppnade i morse. Kristofer kom hem sent i natt och Ella vaknade toktidigt, så vi åkte och handlade för att inte väcka honom. De hade fläskfilé för 54 kr/kg, så vi tänkte passa på att ordna kött att grilla!

Det blev en örtmarinad idag:
1 dl olivolja
2 dl blandade färska örter: vi har planterat lite i krukor på altanen, så det blev: gräslök, rosmarin, basilika (den klarar inte nätterna än...), timjan och oregano.
1 tsk dijonsenap
1 msk saft från citron
1 dl vatten
Godast är om man låter köttet marinera i ett helt dygn... men det hade inte vi, så det fick bli några timmar. Mycket smaskigt blev det dock. Fast jag har insett att jag inte ska vara grillmästare (Kristofer klippte gräset)!!









Eftersom jag var ute och grillade var det ingen som fixade tillbehör där inne. Så det fick bli något som gick snabbt. Medan köttet fick ligga och gotta sig i ett foliepaket här inne, så gjorde vi couscous. Vi hade lite kalvfond i och Ella och jag blandade i majs, det var verkligen en hit tyckte lilla fröken!


RESTER

Igår passade farmor Ella när vi var på tältfest hos grannarna i 5:an. De åt kotlett och till det kokt potatis och broccoli. Jag och Ella hade tur, för det fanns mat över och idag gjorde vi pytt-i-panna av det som fanns till lunch. Gillar när man kan använda resterna till något gott. Det slängs ju så mycket mat!! När jag gör pytt i panna på rester tärnar jag maten i ganska stora bitar och använder bara lite salt och vitpeppar. Allt steker jag sedan i smör. Gott! Till detta hade vi stekt ägg, rödbetor och inlagda gurkor (på Ellas begäran).




RED HOT CHORTIZO...

...innehöll inte samktförstärkare!!! Läste på en gamla sida på internet, på paketen fanns det inte med. LYCKA!! Så det ska grillas massa starka korvar i sommar!!


Förmiddagsfika: grus :- Det är ju bra f...

img_6807 (MMS)

Förmiddagsfika: grus :- Det är ju bra för ödlors magar, funkar det på barn med tro?!


FRYSDAGS!

Då var det dags att börja frysa in mat! När det började bli dags för Ella att komma till världen frös vi in lite olika maträtter. Det var så skönt att kunna ta fram färdig, men ändå hemlagad mat på kvällarna. Nu hade vi det lätt, för Ella var mest glad och lycklig! Vi håller tummarna för en lika nöjd bebis denna gången.

I torsdagskväll skulle vi äta mammas köttfärssås (finns under köttfärsrätter). Det tog inte mer än kanske en kvar längre tid att göra på 2 kg än 600 g, så det kan det ju vara värt!! Vi åt på kvällen och kunde sedan frysa in tre omgångar kvällsmat!

Vi hade ingen vitlök i denna gången. Ella åt HUR mycket som helst. Tyvärr har hon fått lite dåliga vanor från dagis och åt med hela kroppen. Det fick bli badkaret efter det!!


RSS 2.0