HELSTEKT KYCKLING MED FETA

En rätt som kanske inte passar mitt i veckan, eftersom det tar lite tid. Nu är jag ju hemma med Aaron hela dagarna, så jag har tid. Måste säga att det är så mycket godare att äta kyckling när den är helstekt. Bröstbitarna blir så mycket saftigare än när man köper färdiga fileér. Sen så kostar en hel kyckling (fryst) inte mer är 30 kr!!! Detta recept gav kycklingen riktigt mycket smak från citronen och örterna. För mig var fetaosten en bonus!

4 portioner

1 färsk kyckling 1,2 kg (jag tog en fryst och tinade den...)
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 citron i klyftor
3 persiljekvistar
5 kvistar timjan
150 g fetaost, delad i stavar

Potatis och morötter i klyftor

2 dl cremefraiche
salt
citronpeppar

1 burk coctailtomater
10 basilikablad
10-15 gräslöksstrå
En liten nypa flingsalt
1 krm svartpeppar
3 msk olivolja
1 tsk balsamvinäger

Kyckling: Sätt ugnen på 175 grader. Gnid in kycklingen i citronsaft från några klyftor, salt och peppar. Fyll kycklingen med citron, perilja och timjan. Tryck in feta osten under skinnet. Lägg kkycklingen i en ugnsfast form och stek i 1 timmeo ch 20 minuter. (innertemperatur 82 grader i låret).



Potatis: Lägg potatis och morötter i en form. Droppa över olivolja, krydda med salt och svartpeppar. Ställ in i ugnen när det är 40 minuter kvar.

Sås: Häll över creme fraichen i en skål. Krydda den med salt och citronpeppar.



Tomater: Dela tomaterna i halvor och lägg dem i en skål. Klipp över basilika och gräslök. Strö över flingsalt. Skaka olivolja, balsamvinäger och svartpeppar i en burk, häll det sedan över tomaterna. Rör runt. Låt det stå i rumstemperatur ett tag.

 

           

Ella rensade fatet... och när jag skulle ta kort sa hon: Ta ett till... ett till... ett till... Linslus :-)


FALUKORV MED KÅLROTSFRÄS

Så börjar en ny vecka... min vecka. Jag har denna gången plockat på mig recept lite här och där under veckan. Något i reklambladet från ica, något i billiga veckan bladet på ica, något från lokaltidningen. Får se om det är något som är extra gott!!

4 port

1 kålrot, ca 500 g
1 gul lök
1 msk olja
2 dl vatten
potatis
3 msk mango chutney
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
400 g falukorv
3 msk hackad persilja

Skala och koka potatisen. Skala och riv kålroten och löken grovt. Fräs i olja i några minuter. Häll på vatten och mango chutney. Krydda med salt och peppar. Låt putttra tills all vätska har kokat in. Rör i persilja. Skör korven i skivor och stek några minuter på var sida. Servera!!

Kålrotsfräset var tokgott!! Men kan varna er som inte gillar starkt...ta då bara 1 krm svartpeppar!

VECKOMENY

Så var Kristofers veckomeny provad...jag nästan i alla fall. Vi var hos Rebecca en kväll, så fisken ströks. Vill ni använda veckomenyn, så välj någon fiskrätt här i bloggen!!

Måndag: UNGSPANNKAKA MED LINGON (kötträtter)
Tisdag: PIZZA & PIZZASALLAD (bakat)
Onsdag: WOKAD KYCKLING MED CASHEWNÖTTER(kycklingrätter)
Torsdag: SUPEROSTBURGARE (köttfärsrätter)
Fredag: Valfri fiskrätt (fiskrätter)

Jag har precis skrivit klart min meny för nästa vecka och skrivit ner vad som ska handlas. Får se om denna veckan blir bra.


SUPEROSTBURGARE

Märks det att det är Kristofer som valt veckomeny?! Ungspannkaka, pizza, ostburgare... För min del var det för mycket ost, så jag gillade inte dessa burgare så mycket. Kristofer var däremot supernöjd!

6 st burgare (ska vara 4, men de blir så stora och Ella vill ju också ha)
1 liten lök finhackad
1 msk tomatpuré
1 msk finhackad gräslök
2 msk finriven parmesan
salt och peppar
50 g vällagrad cheddar, i 6 bitar
40 g mjukost naturell
2 msk gräddfil
2msk finriven ost
1 tsk rivet citronskal
bröd
rucolasallad
rostad lök (vallfritt... det hade Ella och Kristofer)

1. Blanda färs, lök, tomatpuré, gräslök, parmesan, salt och peppar i en skål. Dela smeten i sex bitar, lägg en cheddarbit i mitten och forma till en biff runt om osten. Stek biffarna i olja.
2. Vispa mjukosten tills den blir smidig, tillsätt gräddfil, ost och citronskal.
3. Rosta brödet, lägg på sallad, en biff och tillsist en klick ostkräm. Toppa med en till brödskiva.





Man behöver ha ett stort gap :-)


WOKAD KYCKLING MED CASHEWNÖTTER

Smaskig kyckling med Hoisinsås. Gillar den såsen skarpt. Den finns bland det asiatiska sortimentet på Ica i alla fall... men säkert i andra affärer också. Ella gillar cashewnötter, så det var inte svårt att få i henne något. Fast hon skulle över och äta på min och Kristofers tallrik en del...

4 port

700 g kycklinginnerfilé, strimlat
2 röda paprikor, strilmade
1 liten gul lök, finhackad
1 solovitlök, finhackad
olivolja att steka i
75 g cashewnötter
5 msk hoisinsås
2 msk sesamolja
3 dl ris
salt och svartpeppar

Koka riset. Rosta cashewnötterna i en het stekpanna, utan olja. Lägg dem sedan åt sidan. Låt dem bli lite mörkbruna. Stek lök och vitlök i olivolja, en lite stund. Häll i kyckling och paprika och låt det steka runt om. Häll över hoisinsås och låt det steka klart. Smaksätt med sesamolja, salt och svartpeppar. Avsluta med att strö över nötterna. Servera med ris och en grönsallad.


LYXLUNCH

Jag, Ella och Aaron har haft en helt underbar förmiddag. Det började med att vi alla tre tog sovmorgon till halv åtta! Inte precis vanligt i denna familjen. Sen gosade vi framför Ice Age och åt välling. En god frukost, en dusch och sen bar det av till stranden. Aaron sov så himla gott i havsluften och vågornas brus, man blev nästan lite avundsjuk. Ella och jag ploppade stenar (de få vi hittade), byggde sandtårta, plaskade och sprang upp och ner för sanddynerna. De är verkligen vackert här! När vi skulle köra hem åkte vi inom på Rökeriet och köpte med oss varmrökt lax med citron och basilika och en med chili och dill. En klick räksallad lyxade vi också till med. När vi kom hem kokade jag ärtor och la fram maten, medan Ella matade Aaron. Lite grönsallad till detta och vi blev hur mätta som helst. Det var till och med så att vi bara åt hälften av laxen, så gissa om vi ska göra en lyxig picknick till imorgon!! Får se var den utflykten tar oss!!



Ella på stranden



Tänk vilken stor tjej Ella är som kan mata sin lillebror



Lyxlunch



Ella tyckte det gick för långsamt med gaffeln... gillade laxen skarpt!!


PIZZA & PIZZASALLAD

Ikväll fortsatte Kristofers meny... med hemmagjord pizza (recept finns under bakat) och igår förberedde jag pizzasallad (under vegetariskt). Vi hade en helmysig eftermiddag och kväll med flickorna Gabor... som slutade med nymålade väggar och dörrar! Som tur var i blyerts, så det blev att sudda!

När jag hämtade Ella från dagis idag frågade jag vad hon ville ha att äta: Mellanmål, mamma.
Vad för mellanmål?!: Gurka!
Så det blev knäckemacka med mjukost och gurka. :-)









Till och med pluttetjejer gillar pizzakanter!!


UNGSPANNKAKA MED LINGON

Så var det dags för Kristofers matsedel. Idag var det ungspannkaka på menyn. Vi provade att göra en tjockare variant i en ugnsform istället för långpanna... men det tar ju för lång tid att baka. Fick lägga över folie så att den inte skulle brännas vid. Detta är den tredje varianten på ungspannkaka som vi gjort, ni hittat de andra under kötträtter. Rimmat fläsk är det som blir godast och att använda långpannan är verkligen att föredra!

300 g rimmat fläsk
8 dl mjölk
4 dl mjöl
4 ägg
1/2 tsk salt
smör att ha i långpannan

Tärna fläsket. Vispa ut salt och mjöl i hälften av mjölken. Se till att där inte blir några klumpar. Vispa i resten av mjölken och äggen. Rör tillsist i fläsket. Häll allt i en långpanna och baka det i ugnen i 225 grader...25-30 minuter.

Till detta hade vi rivit 1/4 vitkålshuvud och 2 palsternackor. Det stekte vi i lite olja...kryddade med salt och svartpeppar.





Ella tyckte det var jättegott och ville ha mer! Roligt, eftersom hon varit lite si och så med maten förra veckan! Syns det att hon själv tog upp lingon eller :-D


NY VECKOMATSEDEL, VALVAKA OCH FRUHIPPA!

Så har vi haft vår sista provvecka med Mat och Ro. Det var inget för oss helt enkelt och har nu bestämt oss för en ny variant: Vi ska planera varannan vecka, mån-fre. Så Kristofer har nu lagt fram en matsedel och en lista på vad som ska handlas. Nästa vecka är det min tur. Ska bli spännande att se vad han har planerat!! Får se om det blir lite trevliga recept att lägga ut här.

Om en halvtimme är vi bjudna till världens bästa grannar på tacosmiddag och valvaka. Får se hur mycket jag pallar...har varit på fruhippa hela helgen och är lite trött och sliten!!



Champangefrukost!


VECKOMATSEDEL...UPDATE

Glömde skriva att recepten i min veckomatsedel räckte till mig, Kristofer och Ella som kvällsmat...sen vars en lunchlåda till mig och Kristofer!


VECKOMATSEDEL

Skönt med helg och riktigt skönt med 12 timmars sömn!! Inatt tog Kristofer Aaron och jag la mig i gästrummet. Redan vi åtta, var så otroligt trött. Vid fyra ropade Ella, så då fick hon komma in till mig... vi sov vidare till åtta. Då tog Ella av mig täcket och sa: Mamma inte ha täcke, vi ska inte sova mer!

Imorgon kommer en ny Mat och Ro kasse full med mat. Lyxigt, men jag kommer att säga upp min prenumeration imorgon. Jag kan göra det hela mycket billigare, får bara se till att planera lite. Det gick ju bra denna veckan :-) Här kommer en veckomatsedel för er som vill prova:

Måndag: KOTLETT MED ÄPPELPOTATISMOS OCH GRÖNSAKSFRÄS (kötträtter)
Tisdag: FATTIGMANS SOPPA (soppa)
Onsdag: KÖTTFÄRSBIFFAR MED KRYDDIG SÅS (köttfärsrätter)
Torsdag: PASTAGRATÄNG MED KYCKLING (pastarätter)
Fredag: PARMESANPANERAD PLATTFISK MED ÖRTPOTATIS (fiskrätter)

Dra ut recepten och gör en lista till affären... handla sen bara det som står på lappen. Det blir billigare så ;-)

Lycka till!


PARMESANPANERAD PLATTFISK MED ÖRTPOTATIS



4 portioner

8-10 spättafileér
2 dl vettemjöl
2 ägg
200 g parmesan
Smör att steka i
salt och vitpeppar
8-10 potatisar
1 citron
2 vitlöksklyftor
Blandade färska örter (vi hade bara basilika)
Smör och olivolja att steka i
Flingsalt och svartpeppar
Ärtor och morötter som tillbehör

Fisk:
Vänd fisken först i mjöl, sedan uppvispat ägg och tillsist riven parmesanost. Stek den i smör, några minuter på var sida. Salta och peppra under tiden du steker.

Potatis:
Skär potatisen i skivor. Finriv skalet från en tvättad citron. Finhacka vitlök och örter. Stek potatisen i smör, salta och peppra. Strö sedan över citronskal, vitlök och örter. Droppa över olivolja och låt det steka lite till. Pressa citronsaft och strö lite flingsalt över.

Tillbehör:
Koka frusna gröna ärtor i tre minuter. Smörstek morotsslantar ett par minuter. Salta och servera.






Ella gjorde som jag gjorde när jag var liten: "Jag vill inte ha fisk" Sen åt hon lika mycket fisk som vi vuxna :-)



Stackars Aaron får bara titta på än så länge. Men snart är det dags att prova lite potatis...


PASTAGRATÄNG MED KYCKLING

Ikväll åt vi en krämig och god pastagratäng. Mitt i maten kom jag fram till att jag skulle hinna ut och springa innan det var dags för Kristofer att åka på träning. Kan säga att det inte är en jättebra idé att göra det direkt efter sista tuggan!

4 portioner

1 gul lök
4 kycklingfileér
Olivolja att steka i
salt och svartpeppar
5 dl mjölk
2 msk majsstärkelse
2 msk vatten
Vitpeppar
250 g körsbärstomater
4 portioner pastaskruvar
2 dl riven ost

1. Skala och skiva löken (jag kommer finhacka den nästa gång...då märker inte Ella den och äter den). Bryn kycklingen i oljan, häll i löken efter en stund. Krydda med salt och svartpeppar.
2. Koka pastan som vanligt i saltat vatten.
3. Koka upp mjölken. Rör ut majsmjölet i vatten och vispa ner det i mjölken. Koka upp och smaksätt med salt och vitpeppar.
4. Dela tomaterna.
5. Blanda allt i en ugnsfast form, toppa med riven ost.

Vi åt detta tillsammans med en sallad, mycket gott. Ella var mycket förtjust...förutom löken då. Vi kryddade lite med dragon, men tror det kan vara godare med oregano... måste köpa ny!


KÖTTFÄRSBIFFAR MED KRYDDIG SÅS

Veckan fortsätter... onsdagskvällen bjöd på goda biffar!

12 potatisar
3 msk olivolja
3 paprikor
800 g köttfärs
1 ägg
1 dl ajvar relish
1,5 dl vatten
salt och peppar
lite mer än 1 dl matyoghurt

Skala och skär potatisen i bitar. Lägg dem i en ugnsform och häll över 1 msk olivolja och salt. Tillaga i ugnen i 225 grader, ca 20 min. Sköj och dela paprikan i stora bitar. Lägg in dem med potatisen och låt det står inne i 10 minuter till. .
Blanda köttfärsen med ägg, salta och peppra. Blanda i matlagningsyoghurt. Forma till biffar. Stek i resten av oljan, 3-4 minuter på var sida. Blanda ajvar med vatten och häll i stekpannan. Låt biffarna puttra i 5-10 min.
Servera biffarna med potatis, sås och sallad.

Biffarna var milda i smaken, medan såsen var kryddig. Så Ella fick den överblivna matyoghurten som sås, perfekt. Det var också väldigt bra med blandingen med potatis och paprika. Jag som älskar paprika tyckte det var super... och Ella och Kristofer kunde lätt ta bort den, eftersom det var stora bitar! Har fått Kristofer att äta grönsaker!! Så nu blir det rucola om vi ska ha sallad, för den gillar han. Här tillsammans med gurka och tomat... ingen spännande, men gott!






FATTIGMANS SOPPA

Tisdagens soppa var helt okej...men vi insåg att Ella inte är så förtjust i bönor. Lite jobbigt att pilla bort ur en soppa kan jag säga! Vi provade ett helt underbart stenungsbakat surdegsbröd ifrån fiket nere i byn. Det var verkligen en hit!

4 port

2 pkt bacon
172 purjolök
1 dl småpasta
1 l grönsaksbuljong
1 burk vita bönor i tamatsås
2 msk tomatpuré
1 krm timjan
2 msk hackad persilja

Fräs strimlad bacon i en gryta och tillsätt sedan strimlad purjolök. Lägg i pastan okokt och häll över buljong och bönor. Krydda med puré och timjan. Koka tills pastan är lagom mjuk. Strö över persijla och servera tillsammans med en ostsmörgås.


KOTLETT MED ÄPPELPOTATISMOS OCH GRÖNSAKSFRÄS

Efter besvikelsen med Mat & Ro tog jag tag i denna veckans matsedel på söndagen. Drog ut fem nya recept och skrev ner vad som behövdes. Så det ska bli spännande denna veckan också... minus lyxen att få allt hem till trappen! Om jag orkar och hinner så lägger jag ut veckans recept, sedan matsedeln!

4 portioner

1 kg potatis
2 äpplen
2 msk persilja
Mjölk och smör
Salt och vitpeppar
4 kotletter
1/2 purjolök
1/4 vitkålshuvud
svartpeppar

1. Skala och koka potatisen i saltat vatten. Häll av vattnet när de är mjuka. Lägg i en klick smör och lite mjölk, mosa med potatisstött. Häll i mjölk till lagom konsistens. Krydda med salt och vitpeppar. Blanda ner persilja och rivna äpple.
2. Stek kotletterna i lite smör och krydda med salt och vitpeppar.
3. Dela och skölj purjolöken. Strimla vitkålen och purjolök. Stek i olivolja i 5 minuter och krydda med salt och svartpeppar.


LITE BESVIKEN...

...på Mat & Ro. Ett par rätter var riktigt goda, några mindre goda. Men det som var mest trist var att det vid två tillfällen inte var tillräckligt med mat för fyra personer :-( Lyxigt var det i alla fall att få hem en stor härlig kassa med råvaror på måndagen! Här kommer lite bilder från förra måndagen!




RSS 2.0