Örtmarinerade kycklinglår

Är lite trött och sliten nu när man kommit in i jobbet... man är så på G i början att man inte märker det. Nu börjar jag känna att jag inte bara är hemma och myser med min underbara Ella.

Ella har det så bra på dagis, hon äter massor varje dag... hennes fröknar är jätteimpade. Så när jag hämtat henne idag trodde jag vi skulle leka lite, men när hon rensat tomatplantorna pekade hon på köket: jag frågade om hon ville ha mat och hon nickade! Det blev örtmarinerade kycklinglår med sparrispotatis, sås och kokta bönor.

Marinad:
2 tsk blandade torkade örtkryddor
3 msk olivolja
2 tsk soja
1 pressad vitlöksklyfta

Skaka ihop ingredienserna och pensla på 1 kg kycklinglår. Grilla i ugnen i 225 grader i 35 minuter.


Persikor hemma i trädgården - hur lyxigt är inte det?!

Idag på jobbet hade en av mina nya kollegor med sig persikor som han plockat i sin egen trädgård! Hur lyxigt är inte det? Det vill jag också ha... önskar mig det i födelsedagspresent tror jag!! De var helt otroligt vackra och supergoda. Kan det bli mer närproducerat än utanför dörren?



En hemmaodlad persika på katedern... inte varje dag!

Chili - både för barn och vuxna

Jag älskar chili - och det gjorde visst Ella också. Hon åt hur mycket som helst, det var verkligen inget stopp på henne! Kristofer är nöjd så länge jag har små bönor som han kan svälja hela. Idag blev det bara två sorter, så nu ska han snart börja svälja maten :)


1 kg köttfärs
2 gula lökar, finhackade
4 vitlöksklyftor, hackade
2 burkar hela tomater
chilisås
vatten
3-4 burkar bönor av olika sorter
salt
svartpeppar
vitpeppar
paprikapulver
3-6 tsk sambal oelek (gör man bara vuxen chili är det gott med färsk chili, så många man klarar!!)

Fräs lök och vitlök i smör och olivolja. Bryn färsen så att den får lite färg. Häll i tomaterna och mosa dem med sleven. Fyll på med chilisås och eventuellt lite vatten, så att konsistensen blir lagom. Krydda med svart- och vitpeppar och paprikapulver. Låt det koka ihop i 5-10 min. Ta upp lite i en skål till barnen. Krydda med salt och sambal oelek och låt det puttra ett par minuter till. Servera med creme fraiche. Använder man färsk chili ska man lägga i den tillsammas med tomaterna.


Leilas sega kladdkaka - på begäran!

Leila Lindholm är helt underbart pastellig! Ibland är jag riktigt sugen på att vara så färgglad... men har inte riktigt kommit dit än. Hittade hennes recept på recept.nu, och vi åt den i fredags när vi hade vinkväll. Nu har en av tjejerna önskat den här, så varsågoda:

50 g smör
2 ägg
2 dl strösocker
1 dl farinsocker (jag använde brun)
0,5 dl matolja
2,5 dl vetemjöl
4 msk mörk kakao (jag använde vanlig)
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
50 gram mörk choklad 70%

Sätt ugnen på 175 grader och smält smöret. Smörj och häll ströbröd i en form som man kan ta bort kanterna på. Vispa ägg, strö- och farinsocker poröst. Har läst någonstans att man ska vispa mellan 5 och 10 minuter när man har elvisp för att det ska bli riktigt bra. Rör ner smör och olja. Blanda alla torra ingredienser i skål och vänd försiktigt ner det i smeten. Häll smeten i formen och strö över grovt krossad choklad. Jag la bitar i en morten och slog till lite :) Grädda i 30 minuter. Leilas tips till var lättvispad grädde. Men efter att jag har ätit resterna i tre dagar kan jag säga att den är väldigt god till smoothie eller bara som den är med ett glas hemmagjord flädersaft!

"Åhusvappar"

Detta är något riktigt gott som kommer från en av mina bästa vänners familj. De i sin tur har hämtat inspiration från något land i södra europa... tror jag. De kallar dem för Vappar, det är nog tokförsvenskat! Supergott! Så idag kom mamma Rebecca och hennes underbara Isabella (Ellas bästis... de fick inte precis välja själva) vid lunch med alla goda ingredienser. Så vi satte igång grillen och började förbereda.



Tillbehör:
Feferoni
Ajvar Relish
Tunnbröd

Vappar:
800g nötfärs
3 ägg
1 dlmatlagningsyoghurt
salt
vitpeppar
Santa Marias grillkrydda vitlök och örter
1/2 finhackad gul lök
2 pressade vitlöksklyftor

Blanda runt alla igredienser och låt dem stå och "goja" till sig medan ni tänder grillen. När kolen är lagom rullar man små järpar av dem. Grilla dem lite lagom, så att de är lite rosa i mitten... då blir de saftiga och goda.

Tomatsallad: Skiva tomater och klipp rikligt med gräslök över. Häll havsalt över precis innan ni serverar



Ta ett tunnbröd, bred lite ajvar över, lägg i en vappe och lite feferoni... rulla ihop och ät! Tomatsalladen äter man brevid! Sååå gott!

Rebecca: Blev det rätt nu? Glömde fråga!

Sempers smoothie



Jag har inte handlat mycket färdigprodukter till Ella. Men denna kan jag verkligen rekommendera: Sempers Smoothie! Den finns i tre olika smaker och Ella gillar alla. (Den med morot är inte en favorit dock) Jag brukar alltid ha med en sådan i skötväskan. Fast det är så klart godast att göra själv... men när tid inte finns är detta ett bra alternativ.

Rosmarinkotletter

I vår familj gillar vi verkligen kotletter, men det har blivit lite tjatigt med bara salt och peppar. Så nu provade vi en ny variant: Rosmarinkotletter. Det var riktigt smarrigt.

Kotletter
salt
vitpeppar
finmalen rosmarin
Smör
vatten och fond

Snitta kanterna på kotletterna. Smält smör i en stekpanna, stek köttet 3 min på var sida, salta och krydda. Ta upp kotletterna och håll de varma. Vispa ur pannan med lite vatten och fond. Servera med ris och skysås. Så mycket roligare än vanlig kotlett!


Baconinlindad Halloumniost

Ikväll kommer några av mina gamla kolleger till mig för att dricka vin och äta oliver, brieost, kronärtskockor... ja, en massa gott småplock. I somras gjorde min mamma något riktigt gott som jag tänkte bjuda på: halloumni!  Det är perfekt till fördrinken eller som tapas.

1 pkt halloumni
1 pkt bacon
Hel rosmarin

Skär osten i skivor. (Mamma berättade att det fanns färdigskuren ost... ta den) Skär baconen först på bredden, sedan på längden, så att du får fyra bitar bacon från var baconskiva. Rulla osten i rosmarin och linda sedan en baconbit runt om. Låt de grillas i ugnen (eller på grillen) i 5-10 minuter på 200 grader. Servera direkt!

(Nu hoppas jag inte att någon av tjejerna är inne och läser, då blir det ju ingen överraskning!)



I ugnen!

Citronfisk med örtsås

Ikväll provade vi ett nytt recept, med lite blandat resultat. Ja, i alla fall lite blandade meningar om hur det smakade! Vi åt kokt sparrispotatis och kokta gröna ärtor till. Sparrispotatisen är från vår grönsaksland. Om ni inte har provat den sorten tycker jag verkligen att ni ska göra det. Den är supergod och ser lite speciell ut. Blir lite roligare och man äter ju med ögonen! 



Fisken var mycket god, det tyckte vi alla. Såsen var det delade meningar om. Ella smakade lite på en sked, men åt inte den till. Kristofer tyckte det var okej, men har smakat bättre. Jag gillade inte den alls, tror inte mynta är min grej helt enkelt. Spadet som blev i foliepaketet var däremot gott som sås.

Citronfisk:
Pensla fiskfileérna med olivolja och lägg dem på vars en bit folie (stor nog så att du kan göra ett paket av det). Krydda med salt, svart- och vitpeppar. Avsluta med att lägga skivor av citron över hela fiskbiten. Gör ett paket av folien och låt det ungsbakas i 190 grader i ungefär 20 min.



Örtsås:
Ta fram en matberedare, lägg i mynta och persilja (jag tog 20 gramspaketer), saften av en pressad citon, 1 pressad vitlöksklyfta och 4 msk oilvolja.  Mixa! Får väl prova en annan variant, med kryddor jag gilar.


Ingefärsbiff...

... är inte biffar, utan en gryta på lövbiff eller skinksnitzel. Mycket god och receptet kommer från Ellas mormor, eller som Ella säger momo! Ella tyckte det var gott, men ville helst äta kokta moröttet. Det verkar som vår dotter kommer bli vegetarian, eller i alla fall grönsaksfreak! Till denna goda gryta hade vi morötter och ris.

Ingredienser:
Lövbiff eller skinksnitzel (vi använde snitzel)
Rödlök
Vatten + buljong (toutch of taste)
Riven färsk ingefära
Soja
Grädde
svart peppar
salt (det uteslöt jag, eftersom det är salt i både buljongen och sojan)

Strimla snitzeln och rödlöken. Fräs det i smör. Häll över buljong och grädde. Krydda med soja, ingefära och svartpeppar. Låt det stå och puttra ett tag. Klart!


Kycklingburgare med vitlöksmajonäs

Nu har eleverna börjat på skolan och man är allt lite mör... i alla fall i öronen!! Min man är väldigt förtjust i hamburgare och vi har köpt en kokbok med bara massa olika sorters hamburgarrecept i. Idag gjorde han en egen variant på kycklingburgare. Väldigt god, speciellt vitlöksmajonäsen. Ella gillade inte alls den, så hon fick annan sås. Vi kom fram till att eftersom Ella ändå inte gillade vitlöksmajonäsen, kan man ta lite mer vitlök i!



Vitlöksmajonäs:
Blanda 1 dl majonäs med 1 pressad vitlöksklyfta (tycker man kan ta i alla fall två), 1 äggula, 1 tsk pressad citron och 1/2 tsk rivet citronskal. Rör ordentligt.

Panering:
Blanda 1 1/4 dl vetemjöl, 1 msk kycklingbuljongpulver (har inte hittat något pulver utan natriumglutamat, så Kristofer krossade en buljongtärning... blev sådär), 1/2 tsk vitlökspulver, 1/2 tsk vitpeppar och 3 msk ströbröd. 

Doppa kycklingfileér i vatten och vänd dem i paneringen. Hätta upp olja en stekpanna och låt fileérna fritera 3-4 min på varje sida. Se till att de är genomstekta... kan ta lite längre tid. 

Servera kycklingburgaren på ett lättrostat hamburgerbröd med sallad, tomat och vitlöksmajonäs, gott! 

Svenssons... eller som man säger i skolköket: Skinkfrestelse

Sedan vi flyttade in i huset har vi firat jul här, så får de som vill komma till oss. Familjen Svensson har dock lite skilda meningar om fisk. Då också Janssons frestelse. Så jag lagar alltid skinkfrestelse och sedan jag själv blev en Svensson fick den heta: Svenssons.

Efter midsommar säger Rebecca alltid: Ja, så  var det snart jul, men i år har hon inte gjort det... så här: Snart är det jul, vi börjar med lite Svensson!

Smörj en ugnsform med lite smör. Strimla potatis, lök (fräs den lite i smör också) och skinka. Varva med dessa tre och salta och peppra i mellan. Hyvla lite smör och lägg överst. In i ugnen i 15 minuter på 200 grader. Häll över 3 dl grädde, 30 minuter till. Avsluta med att strö över ströbröd och låt Svenssons stå inne i 10 minuter till.

Ikväll tänker vi servera detta med broccoli, men jag tror inte att Herr Svensson kommer att ta det... desto mer til Fru och Fröken då!


Tomattjuven

Man får viss göra lite vad man vill när mormor och morfar tar hand om en! Som att stjäla tomaterna på bordet! Man har ju hört att man inte ska ha tomater i kylskåpet... och här blir de ju uppenbarligen uppätna. Ella äter tomater som om de vore äpple, det är hennes absoluta favorit.






Ört- och Limepasta... Jens favorit

Ikväll kom Ellas mormor och morfar på besök. De kommer att stanna tills på lördag, så det blir massa bus. Vi grillade när jag kom hem, så himla gott. Inget spännande dock, så jag tänkte att jag skulle lägga ut receptet på en pastasallad som jag blir "tvingad" att göra så fort vi ska ha buffé. Min svåger Jens ÄLSKAR den. Det är ett recept för 12 personer om man har buffé. Sist var vi 24 st, då gjorde jag två pastasallader för 12 pers vardera och en potatissallad för 24. Det var bara kvar av potatissalladen... så jag antar att pastasalladerna var väldigt goda.

1 l kokt avsvalnad pennepasta
Blanda och häll över pastan:
2 dl creme fraiche
2 dl majonäs
3 dl gräddfil
1 msk flytande honung
rivet skal och saft av 1 lime
3 msk hackad färsk basilika
3 msk finhackad purjolök
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
'
Tänk på att man ska göra denna pastasalladen dagen innan man ska äta den, för det blir godast om den får stå och dra lite!

Indonesisk kycklinggratäng

Idag var första dagen på jobbet och Ellas första gång själv på förskolan (Kristofer satt i personalrummet). Min nya chef beställde en massa familjepizzor till oss, så det var nästan så jag var mätt när jag kom hem. Ella fick fisk och hennes fröknar sa att hon hade ätit två portioner, så hon orkade inget mellanmål på eftermiddagen. Sådan mamma, sådan dotter alltså!

Kristofer hade maten färdig när jag kom hem från jobbet, lyxigt! Det blev Indonesisk kycklinggratäng med pasta. Man ska igentligen ha ris till, men det var visst slut här hemma. Godast är om man gör det på en grillad kyckling, som man tar av allt kött på, men fileér går också bra. De ska i så fall stekas i smör, med lite salt och vitpeppar.

1 grillad kyckling
1 stor grön paprika, skuren i lite tjockare strimlor
3 dl löst vispad grädde
1 krossad vitlöksklyfta
2 tsk curry
1 msk sambal oelek (Kristofer tog lite mindre än en halv msk och Ella åt det)
1 dl magno chutney

Lägg kycklingen och paprikan i en ungsfast form. Blanda de andra ingredienserna i en skål och häll de sedan över kycklingen och paprikan. Sätt  in det i ugnen i 225 grader i 20 minuter. Titta till det ibland... det kan brännas... lägg över en bit folie om det ser ut som om det håller på att göra det. Smaklig spis!


Torskrätt i ugn

Imorgon börjat jag jobba igen, efter lite över 15 månaders mammaledighet. Ny skola också... det ska bli jätteroligt. Så nu kommer Ella äta lunch på förskolan och jag i skolan. Det blir kvällsmaten som kommer in här på bloggen! Ikväll blev det en fiskrätt i ugnen, som ska göras på torsk. Vi hade ingen torsk hemma, så det blev annan vit fisk... men det fungerade det också.

Sköjl och strimla en purjolök. Fräs den i lite smör i en stekpanna och lägg sedan över den i en smord form.



Lägg fisken ovanpå.



Blanda 2 1/2 dl matlagningsgrädde, 1 dl creme fraiche, 1/2 tsk salt, 1 dl chilisås, 1 tsk sambal oelek och dill i en skål. Häll det över fisken. Sätt in det i ugnen i 225 grader i ca 20 minuter.
 


Det blev kokt potatis och kokt blomkål till. Riktigt gott. Kristofer gillade såsen massor. Ja och Ella åt hur mycket som helst, som vanligt!


Fläskpannkaka hos familjen Gabor

Måndagkväll och mys hos min favoritfamilj! Idag hjälptes vi åt, tog med lite var. Resultatet blev fläskpannkaka med lingon och rivna rotfrukter. Lättare kan det nästan inte bli. Det sköter sig själv i ugnen också, så man hinner sitta ner och leka lite under tiden! Vi fyllde en hel långpanna och vi var fyra vuxna och två ettåringar som åt.


500-600 g fläsk, det stod att man skulle ha rimmat fläsk, men vi hade bara vanligt... vi saltade och pepprade lite istället. Tärna det och lägg i en långpanna med lite smör under. In i ugnen i 12 minuter, 225 grader. Under tiden rör du ihop 6 ägg med 6 dl mjölk och 5 dl mjöl. När det har blivit en slät smet rör du i 6 dl mjölk till. Häll allt över fläsket och låt det stå inne tills den har fått fin färg. För oss tog det ca 20 minuter. Salt och peppar krävs för oss vuxna, så det kom fram på bordet ikväll igen.


Riven rättika, morot och palsternacka.

Kladdkaka med dumle och chili

I helgen hade vi sommarfest, vår årliga tältfest. Det blev jättelyckat. Trevliga gäster och massa god mat. Vi bjöd på en helt fantastisk kladdkaka med dumlekolor och chili i! Vi hade tur också... för vi gjorde en riktigt stor, så nu finns det kvar i kylen som man kan nalla på! Vågar nästan inte skriva om den, för kryddorna är från Santa Maria och min svåger jobbar för Kockens! Fast han tyckte att det var så god att han antagligen förlåter mig!

150 g smör
3 1/2 dl socker
3 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
5 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
2 tsk Santa Maria Chili Explosion
1 påse dumlekolor

Smält smöret, ta av från plattan och rör i socker och ägg. Blanda de torra ingredienserna i en bunke (utom dumlen) rör ner i smör/ägg/sockerblandningen. Häll smeten i en smörjd och mjölad form, tryck ner dumlekolorna. Grädda i 175 grader i ca 20 min. Hård yta, kladdig inuti, kolla med en sticka. Farligt gott!



Vi gjorde 2 1/2 gånger receptet, det blir precis lagom till att hälla det i en långpanna. Vi la ett bakplåtspapper i botten. Kristofers systrar hjäpte till att laga all mat och här njuter Matilda av kakan dagen efter!

Grönsakswok

Köpte ju massa goda grönsaker på gårdsbutiken i veckan, men har glömt att lägga in receptet på den mycket goda wok jag gjorde.

Strimlad purjolök
Morötter i stavar
Palsternacka i stavar
Kålrot i stavar
Blomkål i mindre buketter

Jag la smör och olivolja i en panna och började woka morötterna, palsternackan, kålroten och blomkålen (ca 5min). Därefter la jag i purjolöken och lät det steka med en liten stund. Salt, svartpeppar och flytande honung kryddade jag med (tänk på att barn under ett år inte ska mäta honung). Tillslut hällde jag över lite buljong och lät det småkoka i ett par minuter. Klart att servera. Man kan äta det som det är eller ha det som ett tillbehör istället för ris, pasta eller potatis. Denna gången wokade jag kyckling med och använde kycklingbuljong, supergott.


Pizzadsalladen...

... blev JÄTTEGOD! Det jag tänker ändra till nästa gång är mer, mer, mer svartpeppar... då blir den nog perfekt! Godast när den stått länge, för efter två timmar gillade jag inte den precis. Dagen efter var den smaskens! Prova!

Jakten på den perfekta pizzasalladen!

Ikväll åt vi hemmagjord pizza (recept kommer en annan kväll), men vi hade glömt att göra pizzasallad. Imorgon ska vi ha sommarfest med massa god mat, så vi tänkte att vi gör pizzasalladen tills dess istället. Jag har provat massa med recept, men har inte hittat den där riktigt perfekta varianten. Kristofers syster Matilda var med ikväll och hon kom med tipset att man skulle strimla vitkålen med hjälp av en osthyvel, det blev jättebra! Vi hittade ett nytt recept på nätet som vi provade... så imorgon får vi se om det är denna salladen vi väntat på!

1 vitkålshuvud, strimlat med hjälp av en osthyvel ;)
3 dl solrosolja
10 msk vitvinsvinäger
1 dl vatten
2 msk socker
4 msk oregano
4 tsk salt
2 krm svartpeppar

För att salladen ska bli riktigt god skulle man först lägga den i ett durkslag och hälla kokande vatten över. Lägg över det i en skål. Efter det blandar man alla de andra ingredienserna i en burk och skakar ordentligt. Häll det över vitkålen och låt den svalna i rumstemperatur. Det skulle stå minst 2 timmar, helst ett dygn. Så om två timmar ska vi provsmaka, men imorgon ska den serveras!! Spännade!
 

Kalops - värt att vänta på!

Igår var vi hos Rebecca och fick mat. Hederlig husmanskost - Kalops! Det är inget man svänger ihop efter jobbet, det är en rätt som kräver lite tid...så spara det till en ledig dag. Men så gott det blev, det var verkligen värt väntan. Ella åt med stor aptit, ja vi andra också för den delen.

Kalops för 4-5 pers
1,5 kg grytbitar av nöt
20 kryddpepparkorn
1 1/2 tsk salt
3 lagerblad
5 dl vatten (sen fyllde vi på med oxbuljong med rödvinssmak efterhand, för vätskan kokade bort lite)
3 morötter, skalade och skivade
1 purjolök, strimlad
2 gula lökar, grovhackad
3 msk vetemjöl



Bryn köttet i smör, men ha det inte för varmt. Lägg över efterhand i en större gryta. Vispa ut stekpannan med lite av vattnet, häll det över köttet och salta. Häll över resten av vattnet och kryddorna. Koka under lock tills köttet är mört (vi kokade i 1 1/2 timme ungefär). Späd med buljong om det behövs. Lägg i morötterna och låt koka 10 minuter, lägg i lökarna och låt koka ytterligare 10-15 min. Rör ut vetemjöl i lite vatten till en slät redning och vispa sedan ner det i grytan. Låt koka 5 min. Klart att servera! Vi tyckte det behövdes lite salt och peppar, men ställde fram det på bordet, så att småtjejerna kunde äta. Till detta åt vi kokt potatis, inlagda rödbetor, ättiksgurkor (våra egna var tyvärr inte färdiga) och rödkål! Hur gott som helst. Ibland är det värt att ta sig tid att göra mat som tar lite längre tid att göra!


Jenipeni är redo att smaka!

Fiskgratäng

Det blev underbart sommarväder idag, så jag ska nog fundera på att göra soppa oftare... om det nu var det som gjorde det! Vi tog och åkte ner och doppade oss i havet, innan vi värmde fiskgratängen som blev över från igår. Lättaste maten alltså. Denna rätten kan man också frysa in om man vill det, den smakar helt okej uppvärmd. Jag fuskar lite och använder Blå Bands Hollandaiesås, men är det någon som har ett bra recept provar jag gärna det!

Koka potatis, mosa med potatisstött och blanda ner smör, mjölk, salt och vitpeppar. Lägg runt kanterna i en ugnsfast form. Lägg fiskfileér i mitten och lite grönsaker över. Vi hade förvällda haricots verts denna gången. Ica har frusna, som är förvällda innan, de är bra. Tina bara dem och lägg över fisken. Häll över holladaiesås (gör precis efter påsens recept), sen in i ugnen. 200 grader, 25-25min.

Idiotgurka - idiotiskt lätt att göra

I dag har vi lagt in gurkor. De är så lätta att göra att de heter "Idiotgurka"! De är de godaste gurkorna jag vet... och många av mina vänner tycker det samma. Prova du också!

2 kg gurkor (små inläggningsgurkor), sköjlda och skivade
1 kg socker
1 handfull salt
2 msk gula senapsfrö
1,8 dl 24% ättika

Häll allt i en stor skål och låt stå i kylen i två dygn. Rör runt ett par gånger, så att allt socker och salt kan lösa sig. Lägg upp på burkar tillsammans med dillkronor och pepparrotsbitar. Vänta en vecka eller två så att de drar åt sig lagen ordentligt, smaka dig fram! De är goda till mat, på leverpastejmackor eller bara rakt in i munnen!

Dag 1:





















Dag 2:


Gårdsbutiker har massa gott



Vi har en gårdsbutik i en by inte långt från där vi bor som har massa gott. Jag åker dit alldeles för sällan, men när jag gör det känns det jättelyxigt. Det är bättre för miljön om man handlar närproducerat, så det är väl dags att köra förbi gårdsbutikerna lite oftare! Denna gången blev det massa gurkor som vi ska lägga in efter Ellas G.Mormors recept. Sen blev det lite olika grönsaker... det är ju inte precis sommarvärme, så en soppa till lunch imorgon kanske?

I´LL BE BACK!

Semesterfirandet i Torekov gör att jag inte hinner med... det kommer snart härliga recept igen. Kanske till och med lite inspiration från mina "Torkebrudar"!

RSS 2.0