Playdate, laktosintolerans och paj!

Tänk att vår Ella är så stor att hon har playdates efter dagis. Redan veckan innan sportlovet följde Ella med Emmy hem efter dagis och idag följde Emmy med hit. De leker verkligen jättebra, vilket gör livet så enkelt för mamman :-) Solen har varit snäll mot oss idag, så vi var ute och lekte, då hann jag räfsa nästan hela baksidan -tills vi fick bajs under skorna och var tvungna att gå in. Vet inte vad det är för djur som har för ovana att bajsa på vår baksida, men det är så äckligt!!



Vi är väl lite bortskämda här hemma, för här tål vi allt (utom barrträd för K...). Emmy är lite känslig för mjölk och då får man tänkta efter lite när man ska laga mat. Det var dock inga problem, vi gjorde bräckt kassler (steker snabbt på hög värme), klyftpotatis, ångkokt broccoli och bernaissås. Superenkelt och jättegott. Alla barnen åt minst två kasslerskivor var!

    

Efter kvällsmaten blev det lite tvmys, för att sen avsluta med memory. De hjälpte mig att göra ett pajskal till morgondagens kvällsmat: ost- och skinkpaj (kasslern tog inte helt slut här ikväll).



Pajskal:
1,5 dl vetemjöl
0,5 dl grahamsmjöl
salt
100 g kallt smör
2 msk kallt vatten

Kör allt i en mixer. Klä en pajform med degen (tjejerna gjorde ett fint jobb). Låt formen stå i kylen i 30 minuter. Förgrädda skalet i 10 min på 225 grader.

Fyll på med kassler och riven ost med mycket smak. Vispa ihop 3 ägg med 3 dl mjölk (eller grädde om det ska vara lyx). Krydda med italiens salladskrydda. Häll över kasslern och osten. Grädda i 30 minuter på 225 grader.

 


Fiskgratäng - en favorit!

Vi hade potatismos kvar från igår. Den la vi längs med kanten på en ungsfast form. I mitten la vi 400 g torskfilé och ovanpå det hollandaisås (1 pkt pulversås kokade vi). Ställ in formen i ugnen på 200 grader i 20 minuter. Till det blev det morot, både kokt och rå... Aaron vill ha kokt, Ella vill ha rå! Faten rensades, om och om igen. Ella åt mer än vad jag gjorde och Aaron åt mer än Kristofer (halsflussen gör att det är svårt att äta).

 

 

Ella har blivit superduktig på att äta med kniv och gaffel, koordinationen blir bara bättre och bättre. Aaron lyckades äta hela måltiden med bestick - inte dåligt det :)


Duktig kille... eller?!

Aaron gör tappra försök att använda kniv och gaffel... men tålamodet är inte alltid så stort :)




Tomatsoppa

Dags att göra ett nytt försök...jag började hösten med att plugga 50% och jobba 100%. Det slutade med plugg på 100% och det har fortsatt denna terminen. Nu har jag bara en tre veckor kvar, sen har jag full behörighet i teknik också. Inte alls dumt

Idag är sportlovets sista dag och jag ser verkligen fram emot imorgon, för vi har legat däckade hela familjen i vinterns läskiga influensa. Alla har haft fyrtiograders feber i flera dagar. K avslutade med en halsfluss, så
han får vara hemma imorgon med.

Fick ett sopptips av Fru Qvarnström :-) som jag provade ikväll. Jag gillade och K kan bara äta soppa, så han var nöjd. Aaron gav den också godkänt, men Ella var svårare att övertyga. Den tog bara en halvtimme, allt som allt, vilket är ett stort plus när man ingen tid har (sista spurten på pluggandet nu).

2 gula lökar, finhackade
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 lagerblad, krossade
2 tsk timjan
1 pkt passerade tomater
Lika mycket vatten som tomaternas mängd
1 kycklingbuljongtärning
Salt & svartpeppar

Fräs löken i en kastrull tillsammans med timjan och lagerblad. Häll på tomater, vatten och buljong. Koka upp och låt det koka i 15 minuter. Krydda med salt och peppar.


RSS 2.0