Pepparkakshus

MaPa var här i helgen... då blev det papparkaksbak. Mysigt. Jag åkte en snabb tur till Ica - de har en papparkaksform som man kan använda när man gör hus! Supersmidigt för en nybörjare som jag. Titta så fint resultat det blev:







Receptet på mammas pepparkaksdeg finns under bakat eller kolla december 2009. Kavlade inte lika tunnt som jag brukar, väggarna får vara lite tjocka för att kunna stå. Sen lät jag dem torka ett par dagar innan jag satte ihop delarna. Smält 2 dl socker i en stekpanna (det blir TOKVARMT - så jag satte ihop det när Ella var på dagis och Aaron sov) och använd det som lim. Det finns färdig kristyr på tub - jättesmidigt. Sen är det bara att pynta på! När Ella kom till dagis idag sa hon till sin fröken: - Ja ha gjot ett hus med picka på! (Jag har gjort ett hus med prickar på...sötnos)


Trött, tröttare... pigg!

Har haft ett par jobbiga veckor, då vi alla har varit sjuka. Aaron har sovit dåligt om nätterna och jag har inte orkat blogga precis. Nu har snön kommit, äntligen!! Vi känner oss alla mycket piggare och gladare. Förkyldningarna börjar avta och Aaron har sovit bra ett par nätter. Snart ska jag lägga in allt gott jag gjort till honom...



Utanför mitt frukostfönster... man kan ha det sämre :-)


Bered mat enkelt. Multiquick Artiste/Professional Stavmixers

En av mina stora kärlekar i köket...och en jättehjälp när man lagar barnmat:



Multiquick Artiste/Professional är designad för att hjälpa till med alla dina dagliga matlagningsritualer, utan att ta över ditt kök hjälper den dig att bereda nyttig mat enkelt.

Utrustad med alla funktioner hos en större matprocessormaskin, men med storleken av en stavmixer, tar den upp minimalt med plats i köket, och trots detta återger den en maximal smaksensation.

Den är enkel och mångsidig att använda, enkel att montera, demontera och rengöra.

En ny favorit för alla dina favoriter
Den nya Multiquick Patisserie från Braun inkluderar för första gången någonsin en kraftfull knådningskrok som kan bereda även tunga degar på mindre än en minut. Att behaga dem du älskar varje dag har aldrig varit enklare, med lite hjälp från Braun.

(bild och text hämtat från brauns hemsida)


BLOMKÅL OCH MOROTSSOPPA

Trodde jag skulle kunna lura i Kristofer lite grönsaker....genom att göra en slätmixad soppa. Det slutade med att varken jag eller Kristofer var imponerade av resultatet, men Ella åt och såg lycklig ut!

4 portioner

500 g blomkål
200 g morötter (ca 2 st)
100 g potatis (ca 1 st)
100 g palsternacka (ca 1 st)
1 liten purjolök
10 dl grönsaksbuljong
1 dl grädde
salt och svartpeppar

Skala och skär rotfrukterna i mindre bitar. Bryt blomkålen i mindre buketter, skär purjolöken i bitar. Koka upp buljongen, lägg i rotfrukterna och koka tills de är nästan mjuka. Lägg i blomkål och purjolök och koka tills allt är mjukt. Mixa soppan med stavmixer. Rör ner grädde, snaksätt med salt och peppar. Servera med ett gott bröd.

KORV MED GREKISKT MOS

Det var verkligen Ellasmat här i onsdags. Ella stekte själv korven!!! Hon var superduktig. Hade jag bara vetat hur jag lägger in film här på bloggen hade ni fått se!! Bäst var när hon säger till Kristofer: Pappa, det är varmt! Så visar och pekar hon åt honom att han ska vara försiktig.

Det grekiska moset gick inte hem hos någon av oss. Jag gillade att det var fetaost i, men morötter...nej tack.

4 portioner
10 potatisar
5 morötter
Grönsaksmujong så det täcker
200 g fetaost
1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar
Korv (vi tog vanlig grillkorv till Ella och lite starkare korvar till oss)

Skala och skär potatis och morötter i mindre bitar. Koka dem mjuka i buljongen. Spara kokspadet och använd det till att späda med när du mosar rotfrukterna. Krydda med salt och peppar (vi tog även i lite smör). Rör ner tärnad fetaost. Servera med stekt korv och sallad.


ROTSAKSPLÄTTAR MED BACON & RÅRÖRDA LINGON

Ella är inte helt kry...hon däckade klockan halv sex på golvet i köket. I sömnen fick jag i henne en flaska välling, sen var det bara att stoppa om henne i sängen. Jag och Kristofer åt plättarna och tyckte att det var riktigt gott. En snabbare variant på ugnspannkaka!

4 portioner

2 morötter, finrivna
1 palsternacka, finriven
1/2 dl persilja, hackad
2 msk smör
2 ägg
5 dl mjölk
2 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 pkt bacon
lingon
1/2 litet vitkålshuvud, rivet

Vispa samman ägg, lite av mjölken och salt till en slät smet. Vispa sedan ner resten av mjölken, morötterna, palsternackan och persiljan. Smält smöret i sett plättjärn och rör sedan ner det i smeten. Stek plättarna ett par minuter på var sida. Stek baconen. Servera med bacon, lingon och vitkålssallad.


Äppelmos

Underbara efterrätter... så tycker Aaron i alla fall!

Äpple och vatten!

Skala och dela äpple i mindre bitar. Lägg dem i en kastrull och täck med vatten. Koka upp och låt det koka tills de är helt mjuka. Häll av vattnet och mixa till en slät mos. Jag brukar inte behöva ta i något av kokvattnet, tycker det blir lagom konsistens ändå... men vill man så kan man ta i lite för att få det lite lösare.



Ella är fotograf...det syns lite små fingrar. Aaron har precis börjat träna på att sitta i stol. Men har man så stort och tungt huvud pallar man inte jättelänge... men det går framåt!


KYCKLINGMOS OCH KYCKLINGSÅS

Idag var det dags för Aaron att prova något mer än bara potatis och grönsaker. Nu är han 5 1/2 månad och äter en ganska stor portion till lunch, då är det lagom att lägga till lite kött/fisk/fågel. Vi började med kyckling och det gick så bra, så att vi inte behövde fylla på med ersättning/välling. Han fick potatis, morötter, kyckling och sås...och så lite äpple till efterrätt. Efterrätt slinker lätt ner och han gapar hela tiden... gottegris!

Vi gjorde lite extra så vi kunde frysa in... här är receptet:

Kycklingmos
2 kycklingfiléer
1 stor morot (fungerar bra med palsternacka också...eller varför inte båda om man gör en jättestor sats)
1 lagerblad
3 vitpepparkorn
Vatten
Smör
(man kan ha in gul lök i klyftor, men de får man ta bort innan det mixas...ger god smak, men man vill ju inte att de små ska få ont i magen)

Tärna kycklingen. Skala och dela moroten i bitar. Lägg i allt i en kastrull och häll på vatten. Låt det koka upp och koka det sedan sakta i 15 minuter. Häll av vattnet (ta vara på det, dels till kycklingmoset...men också till såsen) och pilla bort vitpepparkornen och lagerbladet. Mixa kyckling och morot, späd med lite kokvatten och en klick smör. Det är bra att ha i moroten, för kycklingen blir lätt lite torr och trådig annars.



Sås till kyckling:
2 msk smör
4 tsk vetemjöl
2 dl buljong (kokvattnet från kycklingkoket)
2 dl mjölk
Örtkryddor... denna gången tog jag basilika

Smält smöret i en kastrull. Rör ner vetemjölet och späd sedan med buljong och mjölk. Låt det koka upp, koka det sakta tills det har fått en lagom såsig konsistens. Krydda med en god örtkrydda.

 


FARSDAGSMIDDAG

Så var det farsdag igen! Det är dagen då jag gör helstekt kalkon. Söndagen började med att jag inte fått sova speciellt mycket på natten. Alla i familjen är jätteförkylda och Aaron sover så himla dåligt då, vilket gör att jag inte sover alls nästan. Försökte dricka lite kaffe för att få upp koffeinhalten i kroppen, men det smakar ju så otroligt äckligt att jag hällde ut det. Kristofer och Sandra var räddare i nöden...de kom med Redbull. Märkte dock inatt att det inte är en bra idé att jag dricker så mycket koffein, för inatt när Aaron vaknat till så har jag inte kunnat somna om på hur länge som helst...VAKEN sa min kropp hela tiden. Allltså är jag tröttare än tröttast idag.

Söndagen blev i alla fall hur mysig som helst. Kalkonen blev otroligt god och bara smälte i munnen! Istället för familjen (som vi brukar bjuda in) hade vi Sandra, Abbott och Thea & familjen Gabor här. Jätteroligt, för huset kryllade av barn som lekte. Ja, och gjorde hyss...en stor fin kruka med blomma i är nu i soporna. Fick en lyxig krog med varor från ett ställe i Italien som Sandra med familj brukar åka till... ska lägga in bilder sen! Dagen slutade gott med en trött familj som somnade tidigt (utom jag då som låg och tittade i taket).

 



  



Har kopierat receptet från min egen blogg, för att ni ska slippa leta!

Recept för 12 personer

1 hel kalkon (5kg)
1 halv citron
1/2 smält smör
2 msk soja
salt och vitpeppar

Fyllning:
1 påse katrinplommon
5 klyftade äpplen
1 dl hackad persilja

Sås:
6 dl grädde
4 dl sky
4 tsk hallonbalsamico
salt och vitpeppar
2 tsk svartvinbärsgelé

1. Tina kalkonen över natten.  

2. Sätt ugnen på 225 grader. Stoppa fyllningen i kalkonen och bind ihop lårbenen. Gnid in kalkonen med citron. Blanda smöret med salt, peppar och soja och pensla hela kalkonen. Lägg in den i en stor stekpåse (en för 10 kg) med bröstet uppåt.

3. Stek kalkonen i ca 2,5 timmar (30 minuter/kg). När den fått fin färg (ca 30 min) sänker du värmen till 175 grader.

4. Ta ur kalkonen ur påsen och låt den svalna lite innan den skärs upp. Lägg den på ett fat med folie över tills det är dags att servera.

5. Sila skyn och använd till såsen. Koka ner skyn med grädden till en krämig konsistens. Smaksätt med salt, peppar, gelé och hallonbalsamico.

6. Vi serverar denna helt underbar rätt med kokt potatis, kokta morötter, kokt brysselkål, gelé, varm rödkål, kokta palsternackor och kokta gröna bönor.

SPAGETTI MED RÄKOR OCH CHILI

Supergott! Tyvärr är räkor ingen favorit hos Ella, så hon fick lite korv till istället...

4 portioner

500 g räkor
spagetti, 280 g
2 morötter, i stavar
1 vitlöksklyfta, hackad
4 salladslökar i bitar
150 g sockerärtor
1 msk olja
1 dl sweet chilisås
salt och svartpeppar (vi kryddade på våra egna tallrikar)
lime

1. Skala räkorna
2. Koka pastan
3. Woka morötter i oljan i några minuter. Lägg i vitlök, salladslök och sockerärtor. Låt steka med i 2 minuter till.
4. Vänd ner spagetti, räkor och sweet chili. Låt det bli varmt. (salta och peppra)
5. Servera med lime. 

 

  


THAI PANENG GAI...

...var på tok för stark för lilla Ella. Hon ville inte äta alls. Jag och Kristofer gillar ju stark mat, så vi tyckte det var gott.
4 portioner

4 st kycklingfiléer, strimlad
2 msk olja
1 påse paneng spice mix
400 g kokosmjölk
70 g sockerärtor
1/2 burk minimajs, strimlad
4 portioner äggnudlar

Stek kycklingen i olja. Strö över paneng spice mix och rör om. Tillsätt kokosmjölk och minimajs, låt det koka i ett par minuter. Lägg ner sockerätorna och låt koka med någon minut. Koka äggnudlarna enligt förpackningen, häll av vattnet och rör ner det i kycklingröran.



KALOPS

Denna maträtten tar ungefär två timmar att göra, så det är inget om man jobbar sent precis. Funkade bra här eftersom jag är hemma. Köttet blir i alla fall väldigt mört och gott! Ella rensade tallriken och Aaron fick smaka lite pressad potatis som vi rört ut med lite smör och vatten (tänk på att inte salta potatisen när du kokar den bara).

4 portioner

1 kg nötkött
3 morötter
2 gula lökar
2 msk kalvfond
2 lagerblad
12 kryddpepparkorn
2 msk vetemjöl
Vatten
smör och olja till stekning
salt och vitpeppar
Potatis

Putsa köttet och sker det i 3x3 cm stora bitar. Skala och skär morötter och lök i ca 2 sm stora bitar. Bryn köttet i 1 msk smör och 1 msk olja i en gryta. Tillsätt morötter, lök, fond, lagerblad och kryddpeppar. Låt fräsa några minuter.
Strö över mjölet och blanda väl. Häll över vatten så att det precis täcker köttet. Tillsätt salt och vitpeppar efter smak. Kok upp och rör så att det inte fastnar i botten. Skumma av. Låt koka sakta under lock tills köttet är mjukt, ca 1,5 timme. Servera med pressad potatis och inlagda rödbetor.



TOMAT- OCH OLIVBIFFAR

Igår gjorde vi toppengoda biffar. Kristofer och Ella äter inte oliver och inte soltorkade tomater... men de åt och tyckte mycket om biffarna. Så man kan luras ;) Ella var hur duktig som helst. Hon formade biffar och vände dem i stekpannan!

20 soltorkade tomater, hackade
20 oliver, hackade
800 g färs
2 ägg
salt
2 krm svartpeppar
2 krm timjan
4 pressade vitlöksklyftor

Blanda alla ingredienser och forma till små biffar. Det blev 20 stycken lite mindre. Stek dem i olja runt om tills de är helt genomstekta. Servera! Vi hade pärlcouscous till och lite sallad. Hade nog varit gott att göra en sås i stekpannan när man tagit upp biffarna... får prova det nästa gång.

 

  


PÄRONMOS

Igår gjorde vi päronmos till Aaron. Det är bra mot hårda magar... och nu helt plötsligt så är hans mage helt okej, så han har inte smakat på päronen än. Min tanke var att ha det till gröten på eftermiddagen, lite variation från katrinplommonen. Men jag tror han får lite banangröt istället idag. Päronmoset ligger redan i frysen i tärningsform :-) Vill man inte ha det på moset kan man ju ha det som efterrätt. Stackars Aaron har inte börjat med efterrätt än, får nog göra det. Med Ella brukade jag ta 4 st potatis/pasta/ris/couscous, 4 st grönsaker, 4 st kött/fisk/fågel och 2 st sås. (istärningar) Till efterrätt fick hon 4-5 st fruktmos. Aaron är verkligen inte uppe i den mängden mat, men kan ju faktiskt få lite efterrätt också innan ersättningen. Ja, ja... här kommer lite päronmos:

Päron och vatten!

Skala och dela päronen i mindre bitar. Lägg dem i en kastrull och täck med vatten. Koka upp och låt det koka tills päronen är helt mjuka. Häll av vattnet och mixa till en slät mos. Jag brukar inte behöva ta i något av kokvattnet, tycker det blir lagom konsistens ändå... men vill man så kan man ta i lite för att få det lite lösare.

BROCCOLIMOS

Det börjar så smått gå framåt med Aarons mosätande! Gröten går det bättre med, skönt. Det är fortfarande väldigt kladdigt att mata prinsen, men han spottar i alla fall inte ut maten. Så här ser ett vanligt dygn ut för honom:

Frukost vid halv åtta: En halv portion gröt, just nu risgröt med äpple och mango. Vatten att dricka (fast det tycker han inte om, så vi kämpar med det just nu)

Lunch vid halv tolv: Grönsaksmos, har börjat ta flera sorter, lite av var. Avslutar med ersättning, eftersom han inte äter en hel portion mat än.

Mellanmål vid halv fyra: En portion gröt med katrinplommonsmos (ska prova päronmos idag... han behöver något som löser den hårda magen). Vatten att dricka.

Kvällsmat vid halv sex-sex: Om vi har lagat något som han kan äta får han smaka. Typ potatis, broccoli eller annan grönsak. Tänk bara på att man inte får salta. Vi saltar på egen tallrik.

Kvällsersättning vid hlav åtta. Sen är det dags att lägga sig för kvällen.

"Nattamat": brukar vakna någon gång mellan två och fyra och få ersättning och somna om till sex-sju.

Funderar skarpt på att byta ut ersättningen på kvällen till majsvällning. Han är ju snart sex månader... och kanske, kanske han sover till sex på den! Vi får se.

Broccolimos:

Igår gjorde vi i alla fall lite mos som vi frös in. Bland annat broccoli. (det andra på bilden är potatis - recept finns under babymos 4-6 månader) Lägg broccoli i en kastrull och täck med vatten. Koka upp och låt koka tills broccolin är helt mjuk. Mixa broccolin tillsammans med en klick smör och lite av kokvattnet. Klart att äta eller frysas in!

ASIATISK FISK I FOLIE

Igår åt vi en supergod fiskrätt. Kristofer kockade och jag rensade kontoret. Jag började operation rensa alla rum i augusti. Har hunnit med tvättstuga, kök och kontor...på tre månader!!!! Man hinner inte riktigt lika mycket när man har två barn precis! Tillbaka till fisken:

4 portioner

4 salladslökar i bitar
4 tomater i halvor (vi tog coctailtomater istället...och fler då!)
2 morötter i skivor
125 g mimimajs i bitar
600 g fisk i tärningar
3 dl kokosmjölk
1,5 msk pressad saft av lime
1,5 msk sweet chili
1 tsk mald ingefära
1 citrongräs
salt och svartpeppar
ugn- och grillfolie
4 portioner ris

Vik 4 paket av dubbla folieark. Fördela grönsakerna och fisk i paketen. Blanda kokosmjölk, lime, sweet chili och kryddor. Fördela kryddblandningen i paketen. Vik ihop folien och lägg in i ugnen i 20 minuter, 200 grader. Servera med ris.


KYCKLINGWOK MED BANAN

Titta så på G jag är idag då! Här kommer kvällens middag. God... jag gillar varm banan. Det gör inte Kristofer, så han la över den på min tallrik. Ella gillade också det, men såsen var för stark... hon fick vanlig creme fraiche. Har förresten precis kommit på hur mycket godare det är att använda vanlig creme fraiche än lätt varianten när man gör kalla såser...prova får ni se!

4 portioner

4 portioner ris
4 kycklingfileér, strimlad
1 stor purjolök, sköjd och strimlad
2 msk olja
2 bananer, skivade ( vi tog en eftersom Kristofer inte gillar det)
1,5 dl cashewnötter
salt och svartpeppar
2 dl creme fraiche
2 tsk curry

Koka riset. Woka kyckling och purjo i olja tills kycklingen är genomstekt. Rör om då och då. Låt bananer och nötter fräsa med på slutet. Krydda med salt och peppar. Blanda creme fraiche med curry, salt och peppar. Servera woken med ris och currysås. Vi hade en grönsallad till.




HALLOWEEN

Ibland har jag svårt att förstå att jag faktiskt bodde i USA ett år. Nu var det ju 13 år sedan jag var där... så det känns som en helt annan livstid. Speciellt när jag hittade "mina" barn på facebook. Teddy är stor och tuff och toksnygg... bara massa brudar som skriver på hans sida :-) Danica är supersöt och har en son!!!! Inte riktigt meningen vad jag förstår. Bor hemma hos sin mamma och pappa och har döpt honom till Lincoln (kunde man ju gissa, eftersom hon var så intresserad av presidenter och hennes dröm var att bli den första kvinnliga presidenten). Det är inte så mycket som jag har behållt från den tiden, mina Starbucksmuggar, en nalle jag fick av dem, hittade en t-shirt hemma hos MaPa med Amerikanska flaggan och en San Fransisco text, någon klänning och några få plagg har jag kvar... men annars har jag nog kastat det mesta.

Därför tycker jag det är lite extra roligt när det är Halloween. Inte för att det är så många som går runt här och kör: Trick or Treat! Vi hade bara två påringningar. Men jag tycker att det är mysigt att skära ut en pumpalykta och tända den morgon och kväll för lite mys i mörkret. I år var Ella också med och hjälpte till!!

   


Pumpan gjorde vi hemma hos MaPa, men Ella ville ha med den hem. Förresten pappa... om du klickar på de små bilderna så förstoras de :-)


BABYMOS - ÄRTOR & MAJS

Så fick man dåligt samvete igen...hade mamma-barnmys idag med Aarons kompisar och deras mammor. Vi börjar alla närma oss smakportioner och jag har sagt att jag ska tipsa här på bloggen. Ja, ni som läser har kanske märkt att jag varit borta en vecka. Fattar inte var all tid tar vägen. Så idag är det dags! Har lagt in en soppa lite längre ner...hade skrivit in den för en vecka sedan, men glömt ladda upp den. Tokgod, så skrolla ner och kolla in den!

Förra veckan gjorde jag babymos på ärtor och i måndags var det dags för majs. Man gör likadant...så här är receptet:

1 dl majs eller ärtor (eller varför inte lite av var?!)...(kan även göra en hel påse av var och frysa in)
Vatten
Smör

Lägg majsen/ärtorna i en kastrull. Häll på vatten så att det täcker. Koka upp och låt det koka i 5 minuter. Häll av vattnet (spara lite att späda med). Mixa tillsammans med en klick smör och späd med kokvattnet till lagom konsistens. Det kan komma lite spår av skal, men både Ella och Aaron har inte brytt sig om det. Vill man kan man pressa moset genom en sil för att få bort allt.

Jag använder alltid frusen majs, den konserverade innehåller oftast socker och/eller salt.

Ärtmos på G...

Aaron kan äta själv!

Majsmos har väl en helt underbar färg!

Gav upp att försöka ge Aaron mat igår. Han har varit måttligt intresserad, så jag tänkte att det var lika bra att vänta några dagar. Det resulterade i att han sov otroligt dåligt i natt... och idag åt han en hel portion gröt med katrinplommonmos. Så imorgon kör vi igång igen med mat vid lunch och gröt på eftermiddagen. Snart får han bara vällling morgon och kväll minsann...ja och om natten en gång. Men somnar man halv åtta på kvällen och går upp vid sju, så får man kanske fylla på en gång vid tre-fyra eller?!


RSS 2.0