FARSDAGSMIDDAG

Så var det farsdag igen! Det är dagen då jag gör helstekt kalkon. Söndagen började med att jag inte fått sova speciellt mycket på natten. Alla i familjen är jätteförkylda och Aaron sover så himla dåligt då, vilket gör att jag inte sover alls nästan. Försökte dricka lite kaffe för att få upp koffeinhalten i kroppen, men det smakar ju så otroligt äckligt att jag hällde ut det. Kristofer och Sandra var räddare i nöden...de kom med Redbull. Märkte dock inatt att det inte är en bra idé att jag dricker så mycket koffein, för inatt när Aaron vaknat till så har jag inte kunnat somna om på hur länge som helst...VAKEN sa min kropp hela tiden. Allltså är jag tröttare än tröttast idag.

Söndagen blev i alla fall hur mysig som helst. Kalkonen blev otroligt god och bara smälte i munnen! Istället för familjen (som vi brukar bjuda in) hade vi Sandra, Abbott och Thea & familjen Gabor här. Jätteroligt, för huset kryllade av barn som lekte. Ja, och gjorde hyss...en stor fin kruka med blomma i är nu i soporna. Fick en lyxig krog med varor från ett ställe i Italien som Sandra med familj brukar åka till... ska lägga in bilder sen! Dagen slutade gott med en trött familj som somnade tidigt (utom jag då som låg och tittade i taket).

 



  



Har kopierat receptet från min egen blogg, för att ni ska slippa leta!

Recept för 12 personer

1 hel kalkon (5kg)
1 halv citron
1/2 smält smör
2 msk soja
salt och vitpeppar

Fyllning:
1 påse katrinplommon
5 klyftade äpplen
1 dl hackad persilja

Sås:
6 dl grädde
4 dl sky
4 tsk hallonbalsamico
salt och vitpeppar
2 tsk svartvinbärsgelé

1. Tina kalkonen över natten.  

2. Sätt ugnen på 225 grader. Stoppa fyllningen i kalkonen och bind ihop lårbenen. Gnid in kalkonen med citron. Blanda smöret med salt, peppar och soja och pensla hela kalkonen. Lägg in den i en stor stekpåse (en för 10 kg) med bröstet uppåt.

3. Stek kalkonen i ca 2,5 timmar (30 minuter/kg). När den fått fin färg (ca 30 min) sänker du värmen till 175 grader.

4. Ta ur kalkonen ur påsen och låt den svalna lite innan den skärs upp. Lägg den på ett fat med folie över tills det är dags att servera.

5. Sila skyn och använd till såsen. Koka ner skyn med grädden till en krämig konsistens. Smaksätt med salt, peppar, gelé och hallonbalsamico.

6. Vi serverar denna helt underbar rätt med kokt potatis, kokta morötter, kokt brysselkål, gelé, varm rödkål, kokta palsternackor och kokta gröna bönor.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0