BagarElla














Dubbelt lussebakfiasko!

Ella och jag ville ge pappa lite sovmorgon idag, så vi började baka lussekatter vid halv sju. Vid sju insåg jag att vi glömt att hälla i saffran och mjölet hade tagit slut. Fiasko 1. Vi körde till statoil, Ella med kockmössa på... den ville hon absolut inte ta av!! Så söt! Då tänkte jag att vi skulle prova ett nytt recept. Alla säger att lussebullar med kesella är sååååååååååå gott, så det testade vi. Fiasko 2. Har ett recept som jag fått av mamma och de bullarna är mycket godare och saftigare än kesellavarianten. Så nu kommer jag alltid att hålla mig till det receptet och det är det ni får här!!

Smält 200 g smör, häll i 0,5 liter mjölk och värm det till fingervarmt. Rör i 1 påse saffran. Smula 1,5 pkt jäst i en skål (jag använder en matberedare). Häll över smör/mjölk-blandningen och rör runt till jästen har löst upp sig. Rör i 2 dl socker, 1 tsk salt, 1 ägg och 0,5 pkt mjöl. Knåda degen, se till att inte få för mycket mjöl. Låt degen jäsa i 30 minuter. Baka ut till lussekatter (tryck i russin om du gillar det) och låt dem jäsa i 20 minuter till. Pensla katterna med uppvispat ägg, grädda dem sedan i ugnen... 200 grader, 6-8minuter. Underbara, saftiga lussekatter!!

Bilder kommer så fort datorn klarar det... den står bara och tuggar just nu.


Helstekt kalkon

Varje år vid farsdag lagar jag kalkonmiddag till papporna. I år hade jag halsfluss och fick hoppa över. Som tur var hade vi i alla fall ätit det helgen innan! Det är en rätt som tar hur lång tid som helst, men till största delen står den själv i ugnen. Då hinner man ändå med annat.

Recept för 12 personer

1 hel kalkon (5kg)
1 halv citron
1/2 smält smör
2 msk soja
salt och vitpeppar

Fyllning:
1 påse katrinplommon
5 klyftade äpplen
1 dl hackad persilja

Sås:
6 dl grädde
4 dl sky
4 tsk hallonbalsamico
salt och vitpeppar
2 tsk svartvinbärsgelé

1. Tina kalkonen över natten.  

2. Sätt ugnen på 225 grader. Stoppa fyllningen i kalkonen och bind ihop lårbenen. Gnid in kalkonen med citron. Blanda smöret med salt, peppar och soja och pensla hela kalkonen. Lägg in den i en stor stekpåse (en för 10 kg) med bröstet uppåt.

3. Stek kalkonen i ca 2,5 timmar (30 minuter/kg). När den fått fin färg (ca 30 min) sänker du värmen till 175 grader.

4. Ta ur kalkonen ur påsen och låt den svalna lite innan den skärs upp. Lägg den på ett fat med folie över tills det är dags att servera.

5. Sila skyn och använd till såsen. Koka ner skyn med grädden till en krämig konsistens. Smaksätt med salt, peppar, gelé och hallonbalsamico.

6. Vi serverar denna helt underbar rätt med kokt potatis, kokta morötter, kokt brysselkål, varm rödkål och gelé. Annat gott man kan ha till är: äppelmos, katrinplommon, kokta palsternackor och kokta gröna bönor.




Jag fick äntligen tillfälle att använda min farmors fina porslin som jag har fått ta över!! Förresten så var detta inte all kalkon, det fick inte plats på det "lilla" fatet.





Morfar delar gärna med sig av sin mat, Ella kunde ju knappt sitta still så gott tyckte hon att det var.



Faster Matilda och Ella gnager ben!



MUMSIGT!


Ibland är det skönt när det går fort

Sen dag på jobbet, tomt i kylen, handla på ica och då är det ingen tid över för att göra någon jätterätt. Vi köpte korv, bröd, potatissallad och räksallad. Hemma hittade vi senap i olika varianter, ketchup och rostad lök. Några korvar kokades och några stektes, sen satte vi i gång och åt. Det tog väl ungefär 10 minuter att förbereda!!



Korv... på Kristianstaddialekt (jag jobbar hårt för västkustdialekten... men det går sådär)



Sen kan man äta bara korv... och doppa i massa gott! Ella blev väldigt förtjust i rostad lök.


Saffransbiscotti bakade av Ella!!

Tänk vad mycket man hinner med ibland. När vi hade satt igång soppan på spisen började jag och Ella baka biscotti. Lagom till att soppan var klar och hade svalnat lite så var biscottin redo för ugnen!! Ella som inte äter sötsaker smakade på degen och berättade flera gånger för mig: Mamma, gott! Så där har ni betyger på degen i alla fall!

150 g sötmandel (grovhackad)
75 g rumsvarmt smör
3 dl socker
1/2 g saffran
3 ägg
7 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

Vispa ihop smör, socker och saffran så att det blir poröst. (Använd elvisp). Vispa i ägget, ett i taget. Rör ihop mandel, mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Rör det sedan sakta ner i smör/sockerblaningen. Rulla degen på mjölat bakbord till två längder. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper på. Grädda i 200 grader i 30 minuter. Ta ut och låt dem svalna lite, sänk samtidigt till 120 grader. Skär upp i 1 cm breda bitar och lägg dem på sidan. Torka i ugnen i 30 minuter. Stäng av värmen och öppna luckan, låt de stå tills de har torkat helt.






Är så nöjd med skolmatsalen på jobbet!

Idag ska vi äta potatissoppa, så det blir inget nytt för mig att lägga in. Tänkte däremot ge lite rosor till skolmatsalen där jag jobbar. Jag började på nytt jobb i höstas och jag är så positiv överraskad! De har en helt underbar salladsbuffé varje dag, så skulle inte maten vara en favorit klarar man sig bra ändå. Vanlig grönsallad, gurka, paprika, inlagda vitlöksklyftor, pizzasallad, linser, bönor, kikärtor, broccoli, blomkål, feferoni, tomatsallad med rödlök & fetaost, babyspenat, oliver, soltorkade tomater, minimorötter... ja 8-10 olika skålar varje dag att välja mellan. Ibland även varma kokta eller wookade grönsaker och rotfrukter. Mums!! Så man kan inte alltid klaga på skolans mat inte!!

Sådan mor, sådan dotter

Ella är lika konstig som jag... hon tokåt fisk, potatis, smält smör och LINGON. En och en halv fisk fick hon i sig (de var visserligen små), det klarade inte ens pappsen hennes!!
Nu skickar Ella massa kramar till morfar och hälsar att fisken är slut i frysen.


Morfars spättor

Nu stekts Ellas morfars egenfångade spättor. Potatisen kokar och smöret smälter... mums. Längtar tills det är klart. Är jättehungrig.
Jag panerar alltid min plattfisk i ägg, sedan ströbröd blandat med lite salt och vitpeppar. Sedan steker jag dem i smör. Kristofer vill gärna ha hollandaisås till, men jag tar smält smör och lingon. Jag har alltid trott att jag fått lingonätandet till fisk från mamma och pappa... men har på senare tid insett att det bara är jag som är så konstig. Gott är det i alla fall!!
Här kommer lite fiskbilder:






 


Lite bilder till portersteken



Lite mumsiga kryddor!



Har hittat en buljongtärning utan smakförstärkare, underbart!



Morötter och asterixpotatis till



Så trist färg köttet hade i början... det fick jättehärlig mörk färg när den var färdig.



Så här gott blev det!


Äntligen tillbaka... och med porterstek dessutom!

Så var det då äntligen dags igen! Nu är jag pigg nog att skriva igen. Jag har varit tröttare än tröttast... är gravid! Jättetoppenkul, men hade nästan glömt hur toktrött man blir i början. Nu har det äntligen gått över, tror jag ;-) Känner mig i alla fall på g idag, så här kommer dagens kvällsmat!! (tog lite mer än två timmar, så det är ingen vardagsmiddag precis)

Köttet:
ca 1,5 kg benfritt kött (ska igentligen vara nötkött, men vi tog fläskkött och det blev jättegott)
33 cl porter
0,5 dl svartvinbärssaft
1 dl kinesisk soja
1 tsk timjan
8 enbär
10 svartpepparkorn
2 köttbuljongtärningar
3 stora vitlöksklyftor
1 stor gul lök

Såsen:
8 dl sky från köttet
2 dl grädde

Koka upp porter, saft, soja och kryddor. Skala lökarna och skär i stora bitar. Lägg i lökarna och köttet och låt det koka sakta under lock i 1,5-2 timmar. Det ska kännas mört när du du sticker i en sticka. Vänd köttet ett par gånger. Låt steken ligga kvar i skyn i 20 minuter innan du skär upp den.
Skaka mjölet och grädden. Sila skyn och fyll upp med vatten så att du får 8 dl. Rör ner mjöl/gräddeblandningen i skyn och låt det koka i ca 5 minuter.
Vi åt det skivade köttet tillsammans med sås, potatis, morötter och gelé.

Bilder kommer så fort Ella somnat, för nu vill hon mysa!

Ledsen att jag är borta...

... men det händer allt för mycket just nu. Lovar att uppdatera så fort allt har lugnat sig!

RSS 2.0