Spagetti carbonara

Ella tycker det är jätteroligt att äta spagetti, för då får man suga i sig maten!! Här kommer lite bilder på fröken!! Receptet hittar ni under pastarätter. Vill förresten tipsa om Ikeas leksaksbestick. Man får en besticklåda med 4 st gafflar, knivar, skedar och teskedar i miniformat. Perfekta barnbestick. Ni ser gaffeln på bilderna!








Provivatoppen fortsätter...

1. Äpple/svartvinbär med mynta
2. Mango
3. Hallon/Granatäpple
4. Skogsbär




Kinainspirerad kyckling med ris



Vår lördagsmiddag! Ett jättetips när man har bråttom. Jag började med att sätta på vattnet för riset, sedan började jag skiva allt till kycklingen. När riset var klart, var även kycklingen det... typ 20-30 min allt som allt!!

500 g kycklingfilé
1 purjolök
3 vitlöksklyftor
2 tsk potatismjöl
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
smör att steka i
2 dl osaltade cashewnötter
1 msk kinesisk soja
2,5 dl matlagninsgrädde

1. Skär köttet i småbitar, hacka vitlöken och strimla purjolöken.
2. Blanda kycklingen med potatismjölet, saltet och svartpeppar. Blanda väl.
3. Smält smöret i en stekpanna med hög kant. Stek kycklingen och lägg mot slutet i löken.
4. Häll i nötter, soja och matlagninggrädde. Låt det koka ihop 2-3 minuter.
5. Servera direkt till ris.

En tur i affären...

... brukar börja med att Ella får ta en banan. Hon vet precis var man tar den och att det är helt okej. När vi var på väg ut går man förbi frukten igen... och då hittade Ella något annat gott - en melon!!! MUMS, Ella (med hjälp av mamma) hann äta upp hela biten medan pappa rättade lottot!! I går orkade hon inte ens en fjärdedels kaka, men frukt kan hon äta i massor. Känns bra! Behöver kanske inte tillägga att alla kläder hon hade på sig åkte in i tvättmaskinen när vi kom hem, genomdränkta i melon :-)


Chocolate chip cookies - den äkta amerikanska sorten!

I dag kommer vår favoritfotograf hit och ska ta bilder på magen, Ella och familjen Svensson. Då är det bäst man har något gott att bjuda på, för han är en riktigt gottegris :-) Kolla in hans hemsida: www.fotografn.se

Ella och jag har precis svängt ihop riktigt goda chocolate chip cookies, efter det riktiga amerikanska receptet!

2 1/4 cup (ca 5,5 dl) vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk salt

Blanda i en skål.

1 cup (ca 2,5 dl) ljummet smör
3/4 cup (nästan 2 dl) brun farin socker
3/4 cup (nästan 2 dl) strösocker
2 tsk vaniljsocker

Vispa med elvisp i en stor skål tills det blir krämigt.

2 ägg
2 cup (ca 5 dl) grovhackad choklad (blanda vilka sorter du vill... vi provade ljus choklad blandat med nougat. Nougat var inte jättebra, de smälte helt. Det är godare med bitar som smält lite bara.)

Tillsätt äggen till smör/sockerkrämen, ett i taget. Vispa ordentligt mellan varje. Avsluta med att vispa ner mjölblandningen och rör tillsist i chokladen. Krama ihop till en deg. Gör köttbullsstora bollar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Sätt in i mitten av ugnen i 190 grader i 11-13 minuter. Låt de svalna på plåten i 2 minuter, sedan på galler. När de blir riktigt bra är de krispiga i kanterna och mjuka/sega i mitten. Sååååå gott!!












Stek a la Mexico

Nu börjar sportlovet lida mot sitt slut... och jag kan bara säga att jag har njutit till 100%. Idag har Ella och jag hunnit med öppna förskolan, fika med Rebecca och Julia på stan och bus med faster Sara här hemma!! Härligt med lediga dagar. När vi fikade på stan åt Ella Rebeccas spagetti, gott!!



Ikväll har vi ätit stek. En supergod variant med en stark sky till (Ella åt inte den, hon hade creme fraiche till istället). Köttet får en härlig smak av allt gott det puttrar i!

1 bit stek (vi använde flintastek, för det är det vi har över sedan grisen...)
Smör att steka i
1 gul lök, skalad och delad i klyftor
1 röd paprika, delad i bitar
1 chilifrukt, urkärnad och finhackad
3 vitlöksklyftor, grovhackade
1,5 tsk salt
2 tsk spiskummin
3 dl vatten

Bryn steken runt om. Häll över alla ingredienser och låt det puttra under lock i 30-40 minuter. Vänd något gång. Ta upp köttet och skär upp det. Häll skyn, tillsammans med grönsakerna, i en matberedare och mixa. Skyn blir het och god! (Innan Ella åt vi denna rätt med: 4 lökar, 4 chilifrukter, 2 paprikor och 6 vitlöksklyftor... det kallar jag hetta!!) Vi brukar servera med pressad potatis och creme fraiche... och några goda grönsaker så klart!


Bilder på tunna ungspannkakan!

Alla mätta och glada. Kristofer är på taket och skottar snö... Ella och jag tittar på Pippi (de äter just nu kall fläskpannkaka på taket!!)






Tunna ungspannkakan

Ikväll blir det ungspannkaka med rårivna morötter och lingon. Riktigt gott och toklätt att göra. Allt står i ugnen och då hinner man mysa med familjen! Vi sitter alla i soffan: jag, Kristofer, Ella och katten Alexis!

200 g rimmat fläsk eller rökt skinka, tärnat
3 dl vetemjöl
6 dl mjölk
3 ägg
1 tsk salt
1 krm vitpeppar

Värm ugnen till 225 grader. Lägg fläsket i en långpanna och stek i 10 minuter (skinkan behöver inte förstekas). Vispa ut mjölet i hälften av mjölken tills smeten är slät. Vispa ut resten av mjölken, sedan äggen... ett i taget. Krydda med salt och peppar. Häll smeten över fläsket och sätt in i ugnen i 20-25 minuter. Låt det stå ett tag innan servering. Lingon är ett måste till och idag blir det rivna morötter också.

Får se om jag kommer ihåg att ta bilder sen...

Korv- & Potatisgratäng

En rätt som är enkel att göra och inte kräver så många ingredienser. Sen kan jag inte säga att den är speciellt spännande. Ella var väldigt nöjd med resultatet dock... och det är ju det som är viktigast! Korv är ju en bra barnrätt, vilket jag också gillar!

10 potatisar, skalade och skivade
1 gul lök, skalad och skivad
200 g falukorv, skivad
2 dl riven ost... plus lite att stör över
4 dl matlagningsgrädde
salt, svartpeppar och paprikakrydda

Blanda potatis, lök, korv och riven ost. Krydda och lägg ner det i en ugnsfast form. Häll över grädden och strö till sist över lite ost. Sätt i det i nedre delen av ugnen på 225 grader i 40-50 minuter. Låt det stå och svalna ett tag innan det serveras!


Dillkött

Min favoriträtt när jag var liten... dillkött!! Det tar ett tag att göra, men det är så värt det. Jag har för mig att man ska ha lammkött, men jag använder griskött och det blir supergott. Fram- och baklår på en halv gris blir till många portioner och man kan frysa in det!

Leg från gris
Vatten så att det täcker

Koka upp och skumma av.



Fyra morötter, skalade ock skurna i bitar
3-4 lagerblad
20 kryddpepparkorn
2 gula lökar, skalade och skurna i klyftor
salt

Låt köttet koka tillsammans med ovanstående ingredienser i 1,5-2 timmar. Köttet ska släppa lätt från benet och skinnet. Ta sedan upp köttet och låt det svalna ett tag.



1,5 l köttbuljong från koket, silat
0,5 l mjölk
50 g smör
4 msk vetemjöl
salt och vitpeppar
en skvätt ättika
dill

Smält smöret och rör ut mjölet. Späd med buljong och mjölk. Koka upp och låt det koka till lagom konsistens. Krydda och häll i dill (finns bra frusen från ica). Rensa bort ben, fett och skinn från leggen. Skär köttet i mindre bitar om det behövs. Lägg köttet i såsen, låt det bli varmt och servera med kokt potatis och kokta morötter (ångkokta här hemma).


Småfrallor

Idag är vi hemma, Ella och jag. Hon var magsjuk i lördags och åt inte förrän igår kväll, så hon var rätt trött. Vaknade sent, men sen har hon mått bra hela dagen. Har kunnat äta normalt, men sov lite längre nu efter lunchen. Det blir dagis och jobb imorgon, sen ska Ella åka på "semester" hos mormor och morfar! Vi hämtar henne i helgen. Jag har ju bara varit ifrån henne i 24 timmar, så jag är lite orolig. Inte för hur hon kommer att ha det - hon kommer ha det jättebra - men jag kommer sakna henne MASSOR!

I förmiddags bakade vi småfrallor. Gott till lunchen och till eftermiddagsfikan!

40 st små

50 g jäst
1 tsk salt
2 tsk socker
75 g smör
5 dl mjölk
1 uppvispat ägg
13-14 dl vetemjöl

1 uppvispat ägg till pensling och vallmofrö att strö över

1. Smula jästen i en bunke
2. Strö över salt och socker
3. Smält smör och vispa ner mjölken, låt det bli fingervarmt
4. Häll mjölk/smörblandningen över jästen och rör tills jästen löst sig
5. Rör i ägget
6. Rör i mjöl, lite i taget tills det blir till en deg. Knåda lite på mjölat bord
7. Jäs 15 minuter
8. Baka ut till små bullar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper
9. Jäs 30 minuter
10. Sätt ugnen på 250 grader
11. Pensla med ägg och strö över vallmofrö
12. Grädda i 10 minuter
13. Mumsa i dig

Vi hade inga ägg hemma, så det blev utan. Penslade gjorde vi med olivolja...det funkade det också!!
Dessa frallor är perfekta när man ska ha buffé eller liknande bjudmat, de går snabbt och lätt att göra och smakar toppen!










Provivatoppen

Ny smak här hemma: Proviva Hallon/Granatäpple. Tänkte göra en topplista, så...

1. Äpple/svartvinbär med mynta
2. Hallon/Granatäpple

Det kommer mera... när vi har en annan smak hemma :-)


Calamaries med goda såser

Hann inte skriva om maten igår, för lilla Ella blev magsjuk. Stackars loppan. Idag är hon bättre och har druckit proviva och ätit lite macka och salta kex. Skönt för henne!

De färdigpanerade calamariesen var helt okej, inte så goda som de vi gjorde... men okej! Lovar att göra de andra snart, så att ni får det goda receptet. Till bläckfisken hade vi pommes och två goda såser. En färdig: Heta kräftstjärtar, MUMS! Lite söt, mycket kräftor och lite sting på slutet! Kristofer gjorde en egen:

1 dl majonäs
1 tsk sambal olek
1 stor pressad vitlöksklyfta
1/3 lime, saften

Blanda ingredienserna och servera direkt. jag brukar inte vara så förtjust i majonäs, med denna var riktigt, riktigt god.


Sjuklingar...

... tyvärr är Sandras sambo Abbott förkyld med halsont, alltså vågar vi inte köra ner till dem ikväll. I frysen låg en låda calamaries (färdiga), så de ska vi fritera ikväll istället. Vi gjorde egna förra året som blev så himla goda och jag som är lite skeptisk mot just bäckfisk är lite nervös att dessa färdiga ska smaka bildäck. Har som tur är annat gott i frysen om jag och Ella inte gillar det!! Visar resultatet senare!


Bortbjuden hela veckan lång...

... eller i alla fall nästan.

Torsdag: Födelsedagsmiddag hos faster Malin

Fredag: C & Hör - middag med fd kolleger (Ella och Kristofer värmer mat från frysen)

Lördag: Middag hos Sandra med familj

Vilket lyx va?! Speciellt lyxigt med tanke på att vår diskmaskin har dött! Den används nu som torkställ och jag står och diskar för hand. Hoppas även att mannen snart förstår vad diskborsten och diskmedlet är till för! 

 

Kycklinggratäng

Igår var tanken att vi skulle göra Flygande Jakob, men Kristofer gillar inte varma bananer och vi hade inga jordnötter hemma... så det blev en kycklinggratäng. En jättegod sådan!

Mat till oss tre och en matlåda till mig:

3 kycklingfileér, tärnade
1 pkt bacon, strimlad
1 stor burk svamp
2,5 dl viispgrädde
1,5 dl creme fraiche
1dl chilisås
salt och svartpeppar

Cous cous (enligt förpackningens anvisningar)

1. Sätt ugnen på 225 grader
2. Stek kycklingen i lite smör/olivolja. Lägg i bacon och svamp mot slutet.
3. Vispa under tiden grädden med elvisp så att det blir löst vispat. Rör i creme fraiche, chilisås och krydda med salt och peppar.
4. Lägg kyckling-röran i botten på en ungsfast form. Häll över såsen och grädda i ugnen i 25 minuter.
5. Servera med cous cous, bulgur eller ris.




Oströsti

Gott tillbehör till kött... eller varför inte rösti, med massa goda rostade rotfrukter och creme fraiche?!

5-6 potatis, skalade och grovrivna
1 morot, skalad och gorvriven
2 dl riven ost
salt och vitpeppar
Smör att steka i

Blanda alla ingredienser i en skål. Smält smör i en stekpanna och lägg i ett 1 cm tjockt lager. Stek 3-4 minuter på var sida på medelvärme. När du ska vända den kan man lägga en tallrik över stekpannan och sedan vända upp och ner, låt röstin sedan kasa ner på stekpannan igen och grädda andra sidan!!






Catarinavatten!!

På tjejmyskvällarna turas vi om att vara värdinnor och när vi var hos Catarina förra året bjöd hon på ett supergott vatten till maten. Nu när jag är gravid dricker jag det jätteofta, det smakar massor. Jag som knappt kan dricka något längre (julmust, ginger ale, apelsinjuice, fanta... allt smaka konstigt. Till och med den goda alkoholfria ölen jag gillar smakade konstigt ikväll) är glad att man kan göra något roligare med vattnet än att bara tappa upp det ur kranen!

1 citron, skivad
1 apelsin, skivad
1 lime, skivad
Iskallt vatten



Limen lägger sig på botten, medan citronen och apelsinen flyter upp... snyggt!


Hovdessert

Har lärt mig ett nytt ord på en smarrig efterrätt: Hovdessert! Det är marängswiss fast utan bananer. Vaniljglass, löst vispad grädder, chokladsås och maränger! Hur gott som helst. Jag kommer alltid säga hovdessert nu, för det låterså mycket lyxigare. Jag brukar alltid lägga alla ingredienser i vars en skål, så får man själv blanda. Vi la till kolasås, halloncoctailen (den var så god som sås på glass) och marshmellows. Mums, mums... lättare kan det inte vara att servera en efterrätt!


Vintersallad



En ny salladsmix från Ica är provad: Vintersallad. Mörkgröna och lilaröda varianter! Vackra och goda. Till det: gurka (utan kanter), coctailtomater, avokado, svarta oliver och fetaost. Lite olivolja, balsamvinäger, salt och svartpeppar... mycket gott! Kan rekommendera icas ekologiska oliver. En blandning av svarta och gröna med helt underbar smak!


Hemmagjort bröd

Skulle försöka mig på ett nytt bröd från Annas mat. Det verkade så lätt och man behövde inte jobba så hårt med det... men jag kan säga att jag var skeptisk under resans gång. Skönt var att det blev TOKGOTT! Ni som har provat Duvanders (Kristianstad) filone (stavas det så Rebecca?), så var det i den stilen. Jag vispade 125 gram smör tillsammans med 1/2 dl olivolja (elvisp) som vi sedan doppade brödet i. Såååååååååååååååå gott! Lite havssalt på det hade varit ännu bättre, måste komma ihåg att köpa hem det!

1/2 pk jäst
2 tsk salt
6 dl ljummet vatten
1,3 dl vetemjöl

1. Smula jästen i en bunke
2. Strö över saltet
3. Häll i lite vatten och rör ut jästen, fyll på med resten av vattnet.
4. Häll i mjölet och rör runt. (Det blir jättekletigt)



5. Låt det jäsa under en bakduk i ca 2 timmar
6. Ös ut degen på en smord plåt.
7. Skär degen i 3 delar och "fös" ihop till tre baguetter.
8. Sätt ugnen på 250 grader och låt bröden jäsa i 15 minuter.
9. Grädda i 10 minuter, sänk sedan värmen och grädda i 15-20 minuter till.

Mmmmm så gott!



Smör som smakar som himlen!! (creme fraiche till vänster)



Jag räknade lite på det... ingredienserna till en baguette blev ungefär 2 kr... vad tar de på Duvanders?!


Halloncoctail

Hittade en drink i en mammatidning som vi provade. Den var alkoholfri, men de som vill kunde skvätta i lite vodka. Tror att det blev godare, för den var läskigt sötsliskig. Så antingen drinken med alkohol eller kanske med hälfen citronbubbelvatten kanske?! Får prova det. Vi använde den till efterrätten som sås, vilken säger en del :-)





Till 8 drinkar:

Sockerlag: Koka upp 3 dl vatten tillsammans med6 dl socker. Rör tills det blir helt klart, då är det färdigt. Låt det svalna och ha det i kylen. (Kan göras dagen innan).

Mixa 500 g frusna hallon tillsammans med saften från 4 lime, en kruka mynta och sockerlagen.

Doppa kanten på ett coctailglas i saften från lime och sedan i socker, häll i drinken och servera direkt! Garnera med en skiva lime.


En underbart mysig kväll...

... med god mat (om man får säga det själv) och världens bästa sällskap!



Meny:

Fördrink: Halloncoctail (hittas under dryck)

Varmrätt: Chili con carne med creme fraiche (hittas under köttfärsrätter... lät en kanelstång koka med och lät det koka 1/2 timme, efter rekommendationer från chilimästaren Magnus på jobbet)

Tillbehör: Hemmagjort bröd med riktigt smör vispat med olivolja, smakar som sagt som en bit av himlen! (hittas under bröd) Vintersallad (hittas under vegetariskt)

Efterrätt: Hovdessert (hittas under efterrätter)



Tjejkväll

Ikväll blir det tjejerna på middag hemma hos mig. Det kommer bilder och recept imorgon... en läskande halloncoctail, chili och hovdessert står på menyn!!


Proviva

Har hittat en ny provivasmak! Den var helt otrolig! Eftersom barnmorskan beordrat lugn och ro provar jag nu frukostnjutning i form av proviva varje morgon. Min magen verkar nöjd och även mina smaklökar!! Proviva äpple/svartvinbär med mynta säger jag bara!!


Köttgrytan...


Köttgryta

Ikväll fick vi överraskningsbesök av farmor. Ella blev överlycklig och sa: MIN farmor! Ja, fast just nu är allt hennes. Min mamma, min mat, min pappa, min, min, min... Det blev i alla fall en lyckad middag. Ella åt massor och sen två frukter på det!! Hon har varit lite si och så på att äta på kvällarna den senaste tiden, så detta var härligt att se igen!!

Köttgryta
(vi var tre vuxna som åt och lilla Ella, jag fick en matlåda till jobbet och vi kunder frysa in en låda som säkert räcker till oss tre)

700 g grytbitar
2 stora gula lökar, grovhackade
2 stora morötter, skalade och skivade i slantar
250 g färska champinjoner, delade i halvor
Smör & olivolja att steka i (blandade lite av var)
2 dl vatten
2 dl creme fraiche
2 msk kalvfond
krydda med salt, vitpeppar och soja

Stek lök och morötter i en stekpanna tills löken är mjuk. Lägg över det i en gryta. Stek köttet i omgångar och lägg efter hand över det i grytan. Häll på vattnet på stekpannan och rör ut till en sky som du häller över kött/lök/morötter. Avsluta med ett steka svampen, som hälls i grytan. Tillsätt fonden och låt det koka sakta under lock i 10 minuter. Rör i creme fraiche och krydda. Låt det åter koka i 10-15 minuter under lock. Strö över persilja och servera. (Vill än en gång rekommendera frusna örtkryddor i återförslutningsbara påsar från ica!!) Vi hade ris till, men det är gott med pressad potatis eller couscous också.

Bild kommer när datorn vill samarbete igen :-)


Sallad

I vår familj är det bara jag som äter vanlig sallad. Alltså bladen, det gröna. Ella älskar grönsaker och äter i princip alla, men just sallad tycker hon nog som sin pappa att det smakar gräs. Jo, ibland kan jag få honom att äta rucola, men där går väl gränsen. Så att köpa ett helt salladshuvud till en person funkar inte, så mycket sallad stoppar jag inte i mig (tyvärr kanske). Sen är ju isbergssallad något av det tråkigaste som finns! Då tycker jag att Ica har rätt trevliga påsar med blandad sallad i och i helgen provade jag: Orientalisk mix. De sorter jag kände igen var spenat och rucola, men sen var där några med lite roliga former och färger i som smakade gott. Malin tyckte en smakade senap :-) (har för mig att rucola kallas senapskål... är det så?) När jag skulle läsa på påsen vad den innehöll stod det: säsongens utbud. Hjälpte inte mig speciellt mycket, eftersom jag inte är så bra på det orientaliska utbudet... god var den i alla fall och nästa gång ska jag ta en ny sort!! Lite gurka, olivolja och balsamvinäger... det gör susen för min mage. Har mått lite konstigt var gång jag äter de senaste veckorna, men har märkt att balsamvinäger eller blodgrapefrukt på slutet av en måltid gör det hela bättre!!




Bruna bönor och stekt fläsk!

På måndagar har vi, som jag sagt innan, inte så mycket tid att göra mat. Då är det lyxigt att stoppa in handen i frysen på morgonen och hitta en låda med mammas hemmagjorda bruna bönor! En bit fläsk till det och lite kokta grönsaker. Glömde till min fasa använda ångkokare och grämde mig så... såååååååååååå vattnigt det smakade. Jag som tyckte så mycket om kokta grönsaker innan... nu blir det bara ångkokta kan jag säga! Fläsket stektes i smör med salt och vitpeppar, sen var det bara att njuta!! (Tja, Kristofer gjorde lite potatismos, han är ju inte så förtjust i bruna bönor)


Resultatet blev riktigt gott!

Ingefära kan bli en ny favorit, så gott det blev med det i pajen!! Här kommer en gottebild på resultatet...


RSS 2.0