Paj på kalkonrester...

Tänk vad mycket man kan göra på rester! Vi åt kalkon till lunch, men hade ändå lite kalkonkött över. Så nu har jag satt in en paj i ungen, med kalkon, champinjoner och paprika. Konstig blandning kanske, men tog det som fanns i kylen. Ett utlåtande kommer när vi smakat!!

Pajskal:
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
125 g kallt smör
3 msk vatten

Kör allt i en matberedare, tryck sedan ut det i pajskalet. Nagga med en gaffel och låt det stå i kylen minst 30 minuter.

Fyllning:
Kalkonkött
champinjoner och paprika, som jag stekte i smör
3 dl mjölk och 3 ägg, som vispades tillsammans med salt, vitpeppar, 1 tsk ingefära och 1 msk flytande honung

Sätt på 200 grader på ungen. Förgrädda skalet i 10 minuter, samtidigt som du förbereder de andra sakerna. Lägg i fyllningen och häll över äggsmeten. Grädda längst ner i ugnen i 30-40 minuter. Äggen ska ha "stannat". Skaka lite på formen och se så att det inte rör på sig. Låt pajen stå och svalna ett tag innan den serveras, då blir den godast!!






En bild på den färdiga pajen och ett utlåtande kommer...

 

 


Födelsedagsfirande!

Kristofer fyllde år igår och vi bjöd på baconlindad halloumiost (recept finns under smårätter), helstekt kalkon (hittas under kycklingrätter) och chokladfondant med Ottos jordgubbsglass!

Det blev en lyckad  eftermiddag/kväll med massa mys. Det är skönt med kalkonen, för när den är i ugnen så hinner man båda sova lite och duscha!! Vi provade att lägga i citronklyftor och ännu mer persilja inne i kalkonen, men jag vet inte om jag tyckte det blev så mycket skilllnad. Fast mina smaklökar är lite speciella nu när jag är gravid!



Resterna... blir en bra middag idag! Vi hade 4,7 kg kalkon, 40 potatisar, 1 kg morötter, 600 g brysselkål, en burk rödkål och över 1 liter gräddsås. 9 vuxna och två små barn kalasade på detta!

Chokladfondant med jordgubbsglass



10 st

8 ägg vispas fluffigt med 250 g florsocker (en halv paket). Smält 250 g mörk choklad och sedan 225 g smör. Blanda det och rör ner i äggvispet. Avsluta med att röra i 1,5 dl mjöl. Låt det stå i kylen i minst 2 timmar och "tjocka" till sig!! Häll upp smeten i stora amerikanska muffinsformanr och sedan in i ugnen i 200 grader 8-10 minuter. Man måste lära sig hur länge det är beroende på ugnen... våra var i lite för länge (10 min). Men vår ugn är lite gammal och knäpp. När du rör på toppen ska det inte gå hål, men den ska kännas som om den är lite kladdig i mitten... det ska nämligen rinna ut underbar chokladsmet!!!

Glassmonster 1 & 2: Isabella och Ella var inte så lite förtjusta i jordgubbsglassen från Ottos!! (Faster Sara ser faktiskt lite avundsjuk ut!)






Champinjonfilé

Igår var jag och Ella och storhandlade inför Kristofers födelsedag idag!! Väldigt effektiva klarade vi även av att eftermiddagsfika på banan och fralla (man får nog inte äta frallorna i affären, men Ella var hungrig). För att hitta lite middagsinspiration tittade jag i min Iphone, Kristofer har lagt till Arlaköket och det är hur smidigt som helst. På fredagstipset hittade jag ett recept som vi inte följde riktigt, för affären hade inte rätt ingredienser och jag ville ha lite annat i också :-) Middagen räckte till oss tre och det blev lite över, så att Ella och jag kan äta vars en liten lunch idag.

Champinjonfilé
1 fläskfilé
smör att steka i
1 burk hela champinjoner
1 gul lök, hackad
1 burk creme bonjour med skogssvampssmak (tror jag den hette... något med svamp i alla fall)
En skvätt vatten
salt och svartpeppar
Pärlcouscous, ett halvt paket

Färs lök och champinjoner i smör, häll över creme bonjour och lite vatten. Jag tyckte att det blev lite för lite sås, så nästa gång ska vi ha mer. Häll över allt i en ungsfast form. Skär filén i skivor och stek dem runt om i smör, salta och peppra. Rör ner i såsen. Låt det stå i ugnen i 225 grader i 10 minuter. Vi serverade med pärlcouscous, vilket Ella var mycket om!!

Bilder kommer sen, Ella vill gå och leka!






Engelska?!

Funderar på om det är dags att börja blogga på engelska... Ella (snart 20 månader) började helt plötsligt räkna på engelska idag! Till tre, flera gånger. När vi sedan hjälpte henne klarade hon till tio!! Som mamma blir man ju hysterisk över alla "underverk" ens barn gör... så detta inlägget har inget med mat att göra, var bara så imponerad av lilla Kocken!


Hemlagad pizza

Ikväll blev det en sen middag... vi var inte färdigätna förrän kvart i sju. Nu ligger Ella i sin säng och Kristofer läser saga. Jag ska bara göra detta, sen duschen, sen sova... imorgon är det dags att jobba igen.

Pizzadeg: (vi gör dubbel sats, det blir nästan groteskt mycket kanter på den, men ack så gott)
25 g jäst
2 dl ljummet vatten
2 msk olja
1 tsk salt
5 dl vetemjöl

Lös upp jästen i vattnet, blanda sedan i resten av ingredienserna och låt det jäsa i 30 minuter. Gör sås och fyllning under tiden. Sätt ugnen på 225 grader, så den är redo.

Sås:
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, hackade
1 burk krossade tomater
1 tsk salt
svartpeppar
pizzakrydda, eller basilika, eller de örtkryddor du gillar!
Olja

Stek löken i lite olja, tillsätt resten av ingredienserna och låt de koka sakta under lock.

Fyllning:
Ta det du gillar... eller har hemma. Idag blev det:
Köttfärs
1 burk svamp
1 bit kassler, tärnad (blev över från igår när vi hade bakad potatis)
Salt, vitpeppar och mexikansk kryddblandning (från Kockens... utan massa läskiga tillsatser!!)

Stek i olja och krydda.

Kavla ut degen på en plåt med bakplåtspapper på. Bred över såsen, sedan fyllningen. Jag hade lite färska tomater på "min" halva. Avsluta med att stör över riven ost. In i ugnen i 15-20 minuter... eller tills den ser färdigt ut!



Jo, mjöl och vatten smakar faktiskt gott... men bäst att prova lite till!



Hackad lök



Tomatsås



Kristofer är vår pizzabagare



Fyllning



Kolla in JÄTTEkanterna!



Jag gillar att ha lite färsk sallad på efteråt, denna gången blev det rucola!

Catering till 30-års fest

Förra helgen fyllde min Rebecca 30år. Vi hade en härlig tid där vi planerade massa bus. På födelsedagen var vi på shopping, fika, salong och avslutningsvis på middag på Bar B Ko. Underbart god mat måste jag säga. På lördagen hade hon öppet hus och bjöd på mat och dryck hemma för alla som var sugna. Jag stog för maten och de för drycken :-) Buffémat och lyxigt god chokladfondant till dessert (tyvärr ingen bild på den, men den var så god att man kunde dö för den...säger jag som är kocken. Hade faktiskt några som tog två, och de är jättemäktiga!!)



Senapsmarinerad kycklingfilé



Balsamicomarinerad fläskfilé



Kycklingsallad med pesto
Ett tips från min kockidol "moster"Inger (hon är inte min moster, men släkting). Hon säger bara massa gott man ska ha i, sen får man själv komma på mängden. Det blev supergott, men jag har ganska mycket pesto över. Har inte gjort så mycket med pesto innan, så den mängden var jag helt ute och reste på!!



Potatissallad med senapsvinegrett
Blandade underbara grönsaker med örtagårdsdressing
Focaccia med mozzarella, oliver och timjan
Focaccia med vispat smör/olivolja (smakade som en liten bit av himlen), färsk basilika och coctailtomater

Det verkade som hedersgästen var nöjd... och gästerna med, så jag tar det som en komplimang.


Eftermiddagsmys med scones

Ella fick spruta igår och hade feber i natt, så hon och jag har varit hemma och myst idag. Vi lyxade till det nu i em och bakade scones. Receptet finns under menyn bröd. Här kommer bilder på bagaren...



Mjöl...



...smör...



...nagga dem...



...klart!!


Tacokryddad kycklinglasange... en stor hit från min kära kollega Anna!

Har ju fått en helt underbar kollega på jobbet, som är precis lika tokintresserad (fixerad?!!? eller vad säger du Anna) av mat som jag är!! Hon hade lagt ut en kycklinglasange på sin facebook som vi provade i söndags. Eftersom jag inte var helt på topp den dagen fick Matilda, min svägerska, laga maten. Det blev underbart!! Vi hade lite salsa i kylen också och det passade perfekt till. Ändrade lite på Annas recept, men stal bilden :-)

3 kycklingfileér, strilmad
1 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta,hackad
2 händer tinad broccoli
1/2 röd paprika, stimlad
spiskummin
chilipulver
paprikapulver
svartpeppar
salt
3 dl lättcrème fraiche
200 g färskost (av philadelphiatyp)
1 dl mjölk
Nästan en pkt färska lasangeplattor
1 dl riven ost
olja att steka i

Stek kyckling och grönsaker i olja i 5 minuter. Tillsätt kryddor efter smak. Rör i crème fraiche, färskost och mjölk. Koka upp kycklingragun. Täck bottnen på en smord ugnssäker form med ett tunt lager kycklingragu. Lägg på ett lager lasagneplattor. Varva 2 lager med ragu och plattor. Avsluta med ett lager ragu. Strö över osten. Ställ in i ugnen i ca 30 minuter,200 grader.

Sjuk... igen

Så när jag orkar vara vaken en längre stund lovar jag att nya goda recept kommer in. Så länge kommer ett tips på en sida som min moster rekommenderade:

http://www.suntfornuft.info/


Tomatsoppa med basilikacreme!

Mmmm, jättedott!

Det var Ellas reaktion när hon smakade soppan igår. Jag hoppas hon menade jätegott ;-) Det tyckte jag också. Jag har aldrig lagat det innan och när jag frågade om sopptips på jobbet var det detta jag nappade på. Antar att man kan göra soppan ännu mer från grunden, men denna var toksnabb att göra (20 min). Det är skönt när man är själv och Ella vill vara med och laga maten.

4 portioner (Det blev över, så vi åt det idag igen... men med lite pasta i)

1 gul lök, grovhackad
Smör och olivolja, blandat, att steka i
4 tomater, tärnade
1 burk krossade tomater (jag provade icas med basilikasmak... mums)
2 msk tomatpure
5 dl vatten
1,5 msk grönsaksfond
Salt och peppar
1 dl grädde

2 dl creme fraiche
1 kruka basilika

Stek löken i smör blandat med olivolja. Häll över tomater, krossade tomater, tomatpure, vatten och fond. Låt det koka i 10 minuter. Gör basilikacremen: hacka basilikan fint och blanda med creme fraiche. När soppan har fått koka mixar du den med en mixerstav. Smaka av med salt och peppar. Rör ner grädden och serverar sedan med en klick basilikacreme. Såååå gott! Enligt Ella och mig. Kristofer var inte överförtjust... men han är ju också lite rädd för grönsaker. Fick tipset att ha rostade krutonger, men glömde att köpa det. Idag hade vi vitlöksbröd till, det är inte så trist precis...

Bilder kommer när datorn är på bättre humör!! Vi är inte alls överrens idag.


Ångkokt fiskfilé

Ja, det blir kanske lite tjatigt... nu har vi använt ångkokaren igen. Det är bara det att det är så spännande med nya köksredskap och eftersom det inte finns så många färdiga recept blir det att prova sig fram. Sen är det ju faktiskt väldigt nyttigt att ångkoka, allt det där goda och nyttiga ska stanna kvar ;-)

Ikväll blev det ångkokt fiskfilé med pressad potatis och ångkokta citronmorötter. Ella tycker verkligen om ångkokaren, för så fort vi lagar man i den äter hon MASSOR!! Det blir bra till när bebisen kommer och ska äta, för då lär jag ju ångkoka en del!

8 st potatisar,skalade
2 st fiskfileér
Saften av 1/2 citron
Salt och vitpeppar
Några små klickar smör
3 st morötter, skalade och skurna i små stavar
Skalet av 1/2 sitron, tvättad i varmt vatten och finrivet

Koka upp potatisen som vanligt i en kastrull. Förbered resten: lägg fiskfileérna i riskärlet (ångkokarens), krydda med salt och peppar. Pressa över citron saften och avsluta med att klicka lite smör över. Sätt ner riskärlet i ett av ångkokarens kärl. Vänd morötterna i citronskal och lägg dem i ett nytt ångkokarkärl. Sätt dem ovanpå varandra i ångkokaren och sätt igång den när potatisen har börjat koka. 20 minuter tog det för allt att bli klart. Pressa potatisen i en potatispress och servera direkt. Skyn som blev i riskärlet var kanongod, Ella och jag åt massor. Kristofer skulle som vanligt ha hollandaisås till :-) Har man ingen ångkokare kan man göra foliepaket med fisken (citron, smör, salt och peppar) i och koka morötterna i vanlig kastrull (vänd dem i citronskalet efteråt). Jag, tillsammans med hela familjen var mycket nöjd med resultatet!! Gillar min julklapp :-)


Dumplings - på begäran av Radek

Ikväll skulle vi göra en hel rätt i ångkokaren och Radek hade önskat dumplings. Jag hittade faktiskt ett bra recept för ångkokare på ICAs hemsida och ett bra recept på degen på recept.nu
Jag och Rebecca jobbade hårt i köket och var duktiga på att dokumentera, så här har ni resultatet... som för övrigt blev ljuvligt!!! Ella åt tre stycken med ris till, sen ett halvt äpple och en glass. En halvtimme senare åt hon också en macka... sådan mor, sådan dotter var det ju :-)

Vi var fyra vuxna och två barn som åt... och allt tog slut! (det var lite köttfärsröra kvar, men den gör vi biffar av imorgon till lunch tror jag)

Till degen:
5 dl vetemjöl
1 dl vatten
1 ägg

Blanda till degen och arbeta den fast och slät. Täck med en fuktad bakduk. Gör iordning köttfärsröran.

Köttfärsröra:
4 salladslökar, finhackade
3 kinakålsblad (=salladskål), finhackade (resten används i ångkokaren)
3 cm färsk ingefära, skalad och finriven
500 g köttfärs
2 msk kinesisk soja
2 msk maizena majsstärkelse
2 msk risvinäger
4 tsk sesamolja
2 tsk socker

Blanda ihop alla ingredienser med en gaffel i en skål. Knåda degen lite till och forma till två rullar, ca 2 cm i diameter. Skär rullarna i ca 2 cm breda bitar och kavla ut dem till cirklar med 8 cm i diameter. Lägg i 1 msk fyllning och vik ihop och nyp ihop knytet väl. Lägg knytet på kinakålsblad i ångkokarens behållare. Vi kokade först riset (4 dl ris + 4 dl vatten i riskärlet) i 25 minuter, sen satte vi över två behållare med dumplings...15 minuter. Så var de färdiga. Vi hade fler dumplings, så de ångkokade vi efteråt i 15 minuter. Dessa underbara  knyten serverade vi med soja. Radek gjorde dippor med soja, risvinäger och en lite skvätt sesamolja (såååå gott). I en av dipporna hade han lagt i färsk hackad chili.

Har man ingen ångkokare kan man koka upp 3 liter vatten i en kastrull och släppa ner knytena där. Rör hela tiden, så att de inte fastnar i botten. Låt det koka uppigen, tillsätt sedan 3 dl kallt vatten och när vattnet kokar upp igen och knytena flyter är de färdiga. Koktid ca 3-4 minuter.





















Det var så gott, så gott och Radek var mycket nöjd... han tyckte vi skulle äta det varje lördag :-) Nästa gång ska vi variera fyllningen lite, så man har lite att välja på. Sen ska vi ångkoka lite grönsaker till! Radek doppade även kinakålen i dippan, det blev också smarrigt!

Tjejmiddag med supergod fläskfilé

Igår var jag på tjejmiddag. Mina underbara vänner Catarina, Mimi, Rebecca och Jenny träffades äntligen igen. Denna gången var vi hemma hos Jenipeni och hon hade en supergod meny:

Förrätt: Bruchetta (hittar receptet under nyårsmenyn)
Varmrätt: Favoritfläskfilé med kantarellbulgur
Efterrätt: Chokladfondant

Här kommer receptet på varmrätten:
Jenny hade kokat bulgur tillsammans med en burk kantareller, det blev supergott!

400 g fläskfilé, skuren i bitar
1 tsk timjan
1/2-1 msk enbär (krossa dem lite)
Smör att steka i
2,5 dl vatten + 1 buljongtärning
2,5 dl grädde
2 msk svart vinbärsgelé
2 msk fil

Krydda fileén med salt och peppar, stek dem sedan i smör. Lägg åt sidan, men håll dem varma. Smält lite smör och häll över buljong och grädde. Låt det småkoka i 5 minuter. Rör ner timjan, enbär och eventuellt salt och peppar. Avsluta emd gelén och filen. Lägg i fläskfilén och låt det bli varmt. Klart att servera!!

Tyvärr blir det inte så bra bilder med min Iphone när blixt behövs... för det är något den telefonen saknar!!


Fiskardotterns fisksoppa... en variant på fiskarhustruns :-)

Ja, man är ju dotter till en fiskare, så då får man göra en egen variant på fiskarhustruns fisksoppa :-) Fast jag ska erkänna att Kristofer fick göra det mesta, för jag har börjat jobba idag. Roligt att träffa alla igen, men var inte helt nöjd med diskussionerna vi hade idag. Blir väl bättre eftersom... Soppan var super, det blev till och med lite över så att jag kan ta med mig imorgon. Ella var väldigt förtjust i spadet, så det fick vi fylla på!

400 g fiskfilé
1 gul lök, skivad
Smör & olivolja att steka i
1 burk hela tomater
5 dl fiskbuljong
1 tsk smulad timjan
200 g skalade räkor, tinade
1 dl hårt vispad grädde
finhackad dill

Stek löken i smör och olivolja. Häll över tomater, buljong och timjan. Låt det sjuda i 15 minuter. Lägg i fiskfileérna skurna i bitar och låt det sjuda ytterligare 5 minuter. Lägg i räkorna och låt de bli varma (koka dem inte, då blir de sega). Rör försiktigt ner grädde och hetta upp det. Avsluta med att strö över hackad dill. Det finns bra frusna örter i återförslutningsbara påsar på ica. Toppen att ha i frysen!! Till detta ska man ha ett gott bröd som man kan doppa i...smaskens!!




En jättehit - Indonesisk kycklinggratäng i repris

Ikväll hade vi Jocke, Malin och Max på besök. Jag vet inte om det var att Ella skulle imponera på Max, eller om de lekt så mycket att hon var tokhungrig... men hon åt tre portioner... sen en glass... och avslutade med ett äpple! Hur stor magsäck har fröken igentligen?! Hon åt mer än Kristofer! Så om ni vill ha en maträtt som fullkomligt slukas ska ni gå in under kycklingrätter och skrolla ner till Indonesisk kycklinggratäng. Denna gången använde vi 5 kycklingfileér och i såsen hade vi 4 dl grädde, 1 tsk curry och bara 1 tsk sambal olek (dels för att kidsen skulle kunna äta det, sen gillar inte Malin stark mat heller). Här är matvraket, med ris på näsan och allt:


Korvpytt

Ikväll blev det korv på menyn... en pytt med goda paprikor i (som sen både Kristofer och Ella petade bort och la på min tallrik). Maten räckte till två vuxna och två knattar (Ella får lunch imorgon).

5 potatisar, skalade och tärnade
1 hackad röd lök
2 hackade vitlöksklyftor
2 paprikor hackade
400 g falukorv, tärnad
1 choritzokorv, tärnad
salt och vitpeppar
hackad färsk basilika
Smör att steka i

Först stekte jag grönsakerna i 7-8 minuter, sen la jag i korvarna och kryddade. Detta fick steka i 5 minuter. Jag avslutade med att strö över basilikan. Serverade med hela inlagda rödbetor och majs (ännu en av Ellas favoriter).





Invigning

Ikväll provade jag min nya julklapp: ångkokaren. Glömde första att ta bilder, så jag har bara bild när jag har riset på. Jag kan ånga tre saker samtidigt. Idag ångades ris och broccoli. Riset blev helt okej, men behöver nog få till rätt mängd vatten-ris. Får prova mig fram helt enkelt, för jag hittar inga exakta mått eller tider någonstans. Broccolin däremot blev tokgod! Det var frusen broccoli som jag tinat lite halvt, den fick vara på i 10 minuter. Smakade mycket mer än om man koka i kastrull!! Ella var överförtjust... grönsaksälskaren!!

Så min rekommendation för broccoli (ca 3 dl): 10 minuter.





Provade förresten OLW´s bernaisedippa till maten (låter inte så gott i chips och dippform) och den var faktiskt god. Ella tyckte inte alls om den och sa hela tiden: ingen sås mamma, ingen sås!

JULKLAPP

Har fått en tipptopp-superångkokare i julklapp av min underbara Rebecca! Ska bli jättespännande att prova den. Hur mycket lyxig mat kan jag inte göra nu... som dessutom blir hur nyttig som helst!?!?!?
Älskar dig vännen, vad vore mitt liv utan dig?


Pannbiffar eller köttbullar!?

Ikväll åt vi pannbiffar, men receptet går lika bra att använda till köttbullar. Till detta åt vi potatismos, mumsigt!! Ella åt mest kokta morötter och pannbiffar!

500 g köttfärs
1 köttbuljongtärning löst i 3 dl vatten
1 dl ströbröd
1 ägg
1 finhackad lök, stekt i smör tills det blir mjukt
salt

Lös upp buljongtärningen i vatten, rör i ströbrödet och låt det svälla medan du hackar och steker löken. Blanda färsen, löken, ägget och saltet. Ta så pass mycket buljong/ströbrödblandning att du får en lagom konsistens. Jag tog ungefär hälften. Stek i smör och servera med lingon... och kanske sås. Det tycker inte jag att man behöver när man har mos, så vi skippade såsen.


Nyårsmeny 2009

Igår hade vi en underbar kväll tillsammans med våra vänner Sandra, Abbott och Thea... ja och deras hund Vida. Vida och vår katt Alexis fungerade utmärkt ihop, men sen är ju vår katt lite kär i hundar och rädd för katter :-) Vi åt en helt fantastisk trerättersmiddag som jag varmt kan rekommendera. Den tar lite tid att göra, men det mesta kan man förbereda dagen innan och under dagen. Passar perfekt att göra när Ella hade lagt sig dagen innan och när hon sov middag på nyårsafton. Menyn är för fyra vuxna (fast vi tog extra mycket kött... hade nog räckt med 800g. Kan lägga till att vi orkade allt ändå:-)

Förrätt: Bruchetta med tomat och mozzarella

Varmrätt: Citron- och pepparstekt oxfilé med kronärtskockspotatis och rödvinssås

Efterrätt: Tobleronefondue med frukt och marshmellows

Gott alkoholfritt rödvin och alkoholfritt bubbel till var inte fel... men till er som kan säger jag bara: Peter Lehmann!!

Vi börjar väl med förrätten:

FÖRRÄTT



3 msk olivolja
1 tsk balsamvinäger
salt och nymald svartpeppar
20 minimozzarella (delade på mitten)
20 körsbärstomater (delade på mitten)
2 msk hackad färsk basilika
4 skivor lantbröd
Olivolja
2 pressade vitlöksklyftor
Rucolasallad

Dagen innan: Blanda olivoljan och balsamvinägern i en skål, krydda med salt och peppar. Rör i tomaterna, mozzarellan och basilikan. Låt det står i kylen över natten. Rör ett par gånger.

Innan servering: Grilla eller rosta brödet. Droppa över olivolja och pressa över vitlöken. Stör över lite rucola och lägg till sist på tomatröran. Servera direkt när brödet är varmt.

VARMRÄTT



Köttet:
800 g oxfilé (vi tog 1000g)
skal av 1 citron
3 msk pressad citron
1.5 dl olivolja
0.5 dl hel svartpepparkorn
2 tsk salt

Dagen innan: Tvätta citronen och skala den med en potatisskalare, undvik att få med det vita. Koka upp skalen i lite vatten, häll bort vattnet. Blanda citronskal, pressad citron och olivolja till en marinad. Häll marinaden i en stor plastpåse och lägg köttet i påsen. Låt marinera i ett dygn. Koka upp svartpepparn med vatten, låt koka 5 minuter, sila av vattnet och upprepa proceduren ytterligare 2 gånger. Rosta därefter svartpepparkornen i torr stekpanna tills det börjar knäppa i kornen. Krossa dem sedan i en mortel. (Det var verkligen värt att göra detta så många gånger, svartpepparn fick en mild och god smak)

Innan servering: Sätt ugnen på 175°. Rumstemperera köttet och skrapa bort citronskalen. Strö på salt. Vänd filén i den krossade svartpepparn. Bryn köttet runt om och lägg det i en ugnssäker form. Stek köttet i mitten av ugnen tills innertemperaturen är 56°. Låt vila under folie 15 minuter innan det skärs upp för servering.

Såsen:
1 hela vitlökar
0.5 msk olivolja
1.5 msk strösocker
1 msk tomatpuré
2.5 msk balsamvinäger
2.5 dl rött vin
2.5 msk kalvfond
1 tsk maizena majsstärkelse
15 g smör
1 krm salt

Dagen innan: Sätt ugnen på 200°. Bryt vitlöken i klyftor och lägg dem i en oljad långpanna. Rosta vitlöksklyftorna 20 minuter i ugnen. Smält sockret med tomatpuré i en kastrull. Tillsätt vitlöksklyftorna, vinäger, rödvin och kalvfond. Låt koka ihop utan lock tills det återstår ca 2 dl. Sila bort vitlöksklyftorna och häll tillbaka såsen i kastrullen. Red såsen med maizena utrört i lite vatten, rör ner smöret och smaka av med salt. Vi gjorde dubbel sats, men fick massor över.

Innan servering: Värm såsen på spisen.



Potatisen:
6 medelstora potatisar
½ msk olivolja
1 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
1 burkar kronärtskockshjärtan á 390 g
0.5  tsk pressad citron
1 dl vispgrädde
1/4 tsk salt
1 krm nymald vitpeppar
1 tsk maizena majsstärkelse
1/4 dl finstrimlad basilika

Under dagen: Sätt ugnen på 200°. Skala och skär potatisen på längden i ca ½ cm tjocka skivor. Lägg dem på smort bakplåtspapper, strö på salt och peppar. Baka potatisskivorna i ugnen tills de är mjuka, ca 12-15 minuter.
Skölj kronärtskockorna i kallt vatten och skär dem i mindre skivor. Häll över citronsaft. Koka ihop grädde, salt och peppar ca 5 minuter. Red av med maizena utrörd i lite vatten. Låt koka upp. Blanda därefter ner kronärtskockor och basilika. Varva potatisskivor och kronärtskockskrämen, avsluta med potatis. 3 potatisskivor blir lagom till varje “torn".

Innan servering: Värm potatistornen tillsammans med oxfilén.



Sallad:
En handfull rucolasallad
1 klyftad tomat
En bit skivad gurka
1 skivad mogen avokado
6 klyftade champinjoner
Majskorn
1/2 pressad citron

Innan servering: Blanda det du tycker är gott och pressa sedan citron över.



EFTERRÄTT

1 dl vispgrädde
200 g Toblerone
Frukt i bitar, vi tog jordgubbar, ananas och melon
Marshmellows

Innan servering: Koka upp grädden, bryt chokladen och låt den smälta ner i grädden. Vispa tills det blir en jämn smet. Doppa frukt och marshmellows i chokladen. NJUT!






Bara för att jag var trött och lat och klistrade in receptet från min receptsamling blev det olika storlek på texten och jag kommer på hur jag ska fixa det... Hoppas ni kan läsa det ändå... nu ska jag vila!

GOTT NYTT ÅR ALLA BLOGGLÄSARE!



RSS 2.0