Nyårsmeny 2009

Igår hade vi en underbar kväll tillsammans med våra vänner Sandra, Abbott och Thea... ja och deras hund Vida. Vida och vår katt Alexis fungerade utmärkt ihop, men sen är ju vår katt lite kär i hundar och rädd för katter :-) Vi åt en helt fantastisk trerättersmiddag som jag varmt kan rekommendera. Den tar lite tid att göra, men det mesta kan man förbereda dagen innan och under dagen. Passar perfekt att göra när Ella hade lagt sig dagen innan och när hon sov middag på nyårsafton. Menyn är för fyra vuxna (fast vi tog extra mycket kött... hade nog räckt med 800g. Kan lägga till att vi orkade allt ändå:-)

Förrätt: Bruchetta med tomat och mozzarella

Varmrätt: Citron- och pepparstekt oxfilé med kronärtskockspotatis och rödvinssås

Efterrätt: Tobleronefondue med frukt och marshmellows

Gott alkoholfritt rödvin och alkoholfritt bubbel till var inte fel... men till er som kan säger jag bara: Peter Lehmann!!

Vi börjar väl med förrätten:

FÖRRÄTT



3 msk olivolja
1 tsk balsamvinäger
salt och nymald svartpeppar
20 minimozzarella (delade på mitten)
20 körsbärstomater (delade på mitten)
2 msk hackad färsk basilika
4 skivor lantbröd
Olivolja
2 pressade vitlöksklyftor
Rucolasallad

Dagen innan: Blanda olivoljan och balsamvinägern i en skål, krydda med salt och peppar. Rör i tomaterna, mozzarellan och basilikan. Låt det står i kylen över natten. Rör ett par gånger.

Innan servering: Grilla eller rosta brödet. Droppa över olivolja och pressa över vitlöken. Stör över lite rucola och lägg till sist på tomatröran. Servera direkt när brödet är varmt.

VARMRÄTT



Köttet:
800 g oxfilé (vi tog 1000g)
skal av 1 citron
3 msk pressad citron
1.5 dl olivolja
0.5 dl hel svartpepparkorn
2 tsk salt

Dagen innan: Tvätta citronen och skala den med en potatisskalare, undvik att få med det vita. Koka upp skalen i lite vatten, häll bort vattnet. Blanda citronskal, pressad citron och olivolja till en marinad. Häll marinaden i en stor plastpåse och lägg köttet i påsen. Låt marinera i ett dygn. Koka upp svartpepparn med vatten, låt koka 5 minuter, sila av vattnet och upprepa proceduren ytterligare 2 gånger. Rosta därefter svartpepparkornen i torr stekpanna tills det börjar knäppa i kornen. Krossa dem sedan i en mortel. (Det var verkligen värt att göra detta så många gånger, svartpepparn fick en mild och god smak)

Innan servering: Sätt ugnen på 175°. Rumstemperera köttet och skrapa bort citronskalen. Strö på salt. Vänd filén i den krossade svartpepparn. Bryn köttet runt om och lägg det i en ugnssäker form. Stek köttet i mitten av ugnen tills innertemperaturen är 56°. Låt vila under folie 15 minuter innan det skärs upp för servering.

Såsen:
1 hela vitlökar
0.5 msk olivolja
1.5 msk strösocker
1 msk tomatpuré
2.5 msk balsamvinäger
2.5 dl rött vin
2.5 msk kalvfond
1 tsk maizena majsstärkelse
15 g smör
1 krm salt

Dagen innan: Sätt ugnen på 200°. Bryt vitlöken i klyftor och lägg dem i en oljad långpanna. Rosta vitlöksklyftorna 20 minuter i ugnen. Smält sockret med tomatpuré i en kastrull. Tillsätt vitlöksklyftorna, vinäger, rödvin och kalvfond. Låt koka ihop utan lock tills det återstår ca 2 dl. Sila bort vitlöksklyftorna och häll tillbaka såsen i kastrullen. Red såsen med maizena utrört i lite vatten, rör ner smöret och smaka av med salt. Vi gjorde dubbel sats, men fick massor över.

Innan servering: Värm såsen på spisen.



Potatisen:
6 medelstora potatisar
½ msk olivolja
1 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
1 burkar kronärtskockshjärtan á 390 g
0.5  tsk pressad citron
1 dl vispgrädde
1/4 tsk salt
1 krm nymald vitpeppar
1 tsk maizena majsstärkelse
1/4 dl finstrimlad basilika

Under dagen: Sätt ugnen på 200°. Skala och skär potatisen på längden i ca ½ cm tjocka skivor. Lägg dem på smort bakplåtspapper, strö på salt och peppar. Baka potatisskivorna i ugnen tills de är mjuka, ca 12-15 minuter.
Skölj kronärtskockorna i kallt vatten och skär dem i mindre skivor. Häll över citronsaft. Koka ihop grädde, salt och peppar ca 5 minuter. Red av med maizena utrörd i lite vatten. Låt koka upp. Blanda därefter ner kronärtskockor och basilika. Varva potatisskivor och kronärtskockskrämen, avsluta med potatis. 3 potatisskivor blir lagom till varje “torn".

Innan servering: Värm potatistornen tillsammans med oxfilén.



Sallad:
En handfull rucolasallad
1 klyftad tomat
En bit skivad gurka
1 skivad mogen avokado
6 klyftade champinjoner
Majskorn
1/2 pressad citron

Innan servering: Blanda det du tycker är gott och pressa sedan citron över.



EFTERRÄTT

1 dl vispgrädde
200 g Toblerone
Frukt i bitar, vi tog jordgubbar, ananas och melon
Marshmellows

Innan servering: Koka upp grädden, bryt chokladen och låt den smälta ner i grädden. Vispa tills det blir en jämn smet. Doppa frukt och marshmellows i chokladen. NJUT!






Bara för att jag var trött och lat och klistrade in receptet från min receptsamling blev det olika storlek på texten och jag kommer på hur jag ska fixa det... Hoppas ni kan läsa det ändå... nu ska jag vila!

GOTT NYTT ÅR ALLA BLOGGLÄSARE!



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0