SKÖNTHETSMÄSSA

Är alldeles för dålig på att blogga! Just nu sitter jag och väntar på att Rebecca ska hämta mig. Jag ska följa med MedShape till Malmö. Vi ska ha en monter på skönhetsmässan och göra reklam på COAX CRF... det är grejer det. Kolla gärna på http://medshape.se/


FISK MED ÄGGSÅS

Skulle träna nu på förmiddagen tänkte jag...men Ella fick för sig att sova i all evighet, Kristofer skulle hämta ny gipsskiva till väggen i lekrummet...så jag fick laga mat till Aaron istället. Han sover som en stock, så han har inte smakat än. Jag har smakat och jag gillade det!

6 barnmatsburkar

350 g fisk, i tärningar
3 dl vatten
3 msk vetemjöl
1 dl mjölk
2 msk flytande smör
2 kokta ägg, delade i små bitar (jag delade på två håll i en äggskivare, sen klippte jag lite med saxen)
2 msk hackad persilja
6 potatisar
Morötter i samma mängd som potatisen

Koka potatis och morötter som vanligt. Rör ut mjölet i vattnet. Rör i mjölk och smör, låt det koka upp under omrörning. Såsen ska bli rätt tjock. När såsen kokat några minuter lägger du i fisken och låter den koka i 5 minuter. Rör i ägg och persilja. Jag pressade sedan i potatis och morötter, men lät fisk och ägg vara i bitar. Det är bara att mosa fisken lite om det är för stora bitar.



Igår hade vi jättemysig mammaträff och då pratade vi lite om äggallergi. Eftersom jag, Kristofer och Ella inte har några allergier tänker jag inte på det så mycket. Farligt kanske när jag fick höra att en av de andra mammornas barn hade fått en läskig reaktion på jordnötsringar. Så ägg ska man tänka på att börja med bara vitan och se om det går bra först. Aaron har provat på vita och gula och har inte reagerat - tack och lov!


BABYBOLOGNESE

Igår fick jag och Rebecca äntligen träffas igen! Vi har inte sett varandra sedan innan jul...det är ju hur länge sedan som helst. Kristofer var hemma med barnen, fast han hade sällskap av Sara. När vi fikade igår eftermiddag sa Ella: Ja vill leka med Sara! (Ella har börjat säga r nu och då låter hon som om hon pratar svenska med amerikansk brytning... jättehärligt) Ella ringde helt själv och frågade om hon ville komma!

I måndags lagade jag en helt otroligt god köttfärssås till Aaron! Den var så god att jag kommer göra den till oss nästa gång vi ska ha köttfärsås! Så kan man ta lite till Aaron innan man saltar till oss.

ca 8-10 barnmatsburkar

500 g blandfärs
1 liten gul lök, grovriven
1 stor morot, grovriven
1 vitlöksklyfta, finriven
1 stjälk selleri, grovriven
500 g passerade tomater
1 tsk basilika
1 tsk oregano
smör
spagetti

Stek grönsakerna i smör tills de är mjuka, men inte har fått färg. Rör i köttfärsen och stek tills den är genomstekt. Häll över tomaterna och krydda. Låt det koka i 30 minuter. Koka spagettin som vanligt. Jag klippte den sen i småbitar med sax. Blanda allt och servera. Man kan mixa direkt i grytan med mixerstav om bebisen behöver det! Jag mixade köttfärsåsen lite och lät spagettin vara i hela bitar.


STEK...FÖR DE MINSTA

I helgen var MaPa här! Ella blev så överlycklig när hon kom innanför dörren och de satt i köket. Hela hennes kropp hoppar av glädje - det är kärlek! I lördagskväll åt vi god tacos och faster Matilda och farmor kom också över. Vi hade det jättemysigt.

På söndagen var det dags för söndagsstek och då passade jag på att göra till Aaron också. Behöver fylla på i frysen med barnmat. Nu gör jag mat och lägger i barnmatsburkar (som jag fått av vänner - tack!), eller gamla sillburkar, tacosåsburkar... och om alla är slut har jag ett stort lager med creme fraiche burkar - med de är inte lika bra som glasburkarna. Jag fryser maten utan lock och när det är frusen sätter jag på lock och en liten lapp där det står vad som är i.

Detta räckte till 6 barnsmatsburkar:

5 potatisar
Morötter - mängd: lika mycket som potatisarna
Fläskstek - mängd: lika mycket som potatisarna
Stammen från två broccoli"huvud" - eller hur säger man?!
1 gul lök
1 lagerblad
10 vitpepparkorn
5 kryddpepparkorn
Smör, mjöl, mjölk och vitpeppar till såsen

Dela köttet i mindre bitar. Lägg det i en kastrull och häll på vatten. Koka upp och skumma av. Låt det koka i 20 minuter. Skala och dela potatis, morötter, broccoli och lök i ganska stora bitar. Lägg pepparkornen i en bit gasbinda och knyt med hushållsband - så hittar man dem lätt sen! (Tack för tipset mamma!) Lägg i grönsaker och kryddor i köttet och låt det koka 15-20 minuter. Häll av vattnet, men spara det! Ta ur kryddor och lök (man kan ha kvar löken... men om bebisen har känslig mage kan det vara bra att skippa löken). Mixa kött, broccoli och morötter tillsammans med lite av kokvattnet och smör. Dela potatisen i små tärningar (är bebisen inte redo för bitar kan man mixa potatisen också). Blanda köttmixen och potatisen. Ta en msk smör, en msk mjöl och späd med kokvatten och mjölk. Låt koka upp till en sås. Krydda med vitpeppar. Rör ner såsen i maten, så att du får en mjuk konsistens. Sen är det klart att servera eller frysa in! Det blev jättegott!



Måste säga det igen - så mycket godare det blir med hemmagjord mat! Vi hade med köpt mat till Sälen för att göra det enklare. Det smakade inte jättegott precis och vissa rätter luktade inte speciellt gott heller. Maten vi gör hemma lukta som mat ska lukta och smaka mycket, det gillar jag! Men som sagt... det är ju lätt med "köpemat". Med Aaron hade vi tur, för han äter vilken som... om man flirtar lite med honom. Ella tokåt - men bara hemmalagad. Första gången hon fick burkmat spottade hon ut den och sen vägrade hon att äta mer! Fast när hon närmade sig året klarade även hon att äta någon burk.


VÄRLDENS BÄSTA FLASKBORSTE...

... för småbarnsfamiljer! Esska har gjort en superbra flaskborste:
1. Längst ner finns skumgummi, så att det blir rent och fint i botten.
2. Sen kommer vanlig flaskborste
3. I skaftet finns en miniborste, som man kan använda för att göra rent den lilla nappen! KANON!

Aarons flaskor har aldrig varit så rena... jo när de var nyköpta! Ella har ju sedan en och en halv månad tillbaka slutat med välling, så de stora flaskorna behövs inte för tillfället!!


HEMMAGJORD PIZZA...NÄSTAN

Igår var vi på femman! (Tågslingan 5 - hos världens bästa grannar) Det är toppen att ha människor man tycker om så nära. Ett jätteplus är att barnen leker så bra tillsammans. Elliot hade bestämt att vi skulle göra egen pizza till middag. Jag och Kristofer ville prova deras dansspel till Xbox 360. Pizzan blev verkligen supergod och sen svettades vi till ett riktigt roligt spel.

Malin hade hört om en färdigdeg som vi provade. Jag är ju inte precis för färdigmat, men denna var god. Det var runda pizzadegar inrullade i bakplåtspapper...bara att rulla ut på plåten och lägga på massa gott. Vet tyvärr inte vad den heter... men ska fråga Malin. Blir ju rätt mycket dyrare än att göra själv, så vi får allt göra egen i denna familjen ;-)

Vi gjorde i alla fall egen tomatsås:

1 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
olja
1 burk passerade tomater
salt, svartpeppar och pizzakrydda

Stek lök i olja, tills den blir mjuk men inte fått färg. Häll över tomaterna och kryddorna. Låt det koka ihop ett tag.

Topping denna gången blev:
Skinka, salami, bacon, tomater, mozzarella och riven ost.

Det blev så gott och mäktigt att vi inte orkade äta alla. Vi gjorde fem pizzor till 4 vuxna och 3 barn, men vi åt bara 4. Vi räknade på det och kom fram till att vi sparade 50-70 kr än om vi hade köpt från pizzerian. Hade vi gjort egen deg hade vi sparat ytterligare 80 kr.

Snart kommer MaPa hit över helgen, ska bli mysigt. Ikväll blir det tacos på menyn - MUMSIGT!

SKIDSEMESTER

Hej igen! Det var ett tag sedan. Känns som det är dags igen. Vi har haft en härlig vecka i fjällen tillsammans med min bror och hans familj. Det var toppenkul att få åka lite skidor, det var inte igår precis. Ella var jätteduktig. Började veckan med att ha iskalla fingrar och tår, men blev tuffare allt eftersom veckan gick. Jag hade henne i sele och mot slutet följde hon med riktigt bra när vi svängde!



Hela veckan åt vi massa god mat och drack ännu godare :-) Öl, vin och champagne... kan det bli bättre. Nu har vardagen börjat igen... och detta året börjar som de två föregående startat: Kristofer är arbetslös :-( Så nu blir det att ta fram fattigmansrecept! Ha det så bra, så hörs vi snart igen!

RSS 2.0