Dumplings - på begäran av Radek

Ikväll skulle vi göra en hel rätt i ångkokaren och Radek hade önskat dumplings. Jag hittade faktiskt ett bra recept för ångkokare på ICAs hemsida och ett bra recept på degen på recept.nu
Jag och Rebecca jobbade hårt i köket och var duktiga på att dokumentera, så här har ni resultatet... som för övrigt blev ljuvligt!!! Ella åt tre stycken med ris till, sen ett halvt äpple och en glass. En halvtimme senare åt hon också en macka... sådan mor, sådan dotter var det ju :-)

Vi var fyra vuxna och två barn som åt... och allt tog slut! (det var lite köttfärsröra kvar, men den gör vi biffar av imorgon till lunch tror jag)

Till degen:
5 dl vetemjöl
1 dl vatten
1 ägg

Blanda till degen och arbeta den fast och slät. Täck med en fuktad bakduk. Gör iordning köttfärsröran.

Köttfärsröra:
4 salladslökar, finhackade
3 kinakålsblad (=salladskål), finhackade (resten används i ångkokaren)
3 cm färsk ingefära, skalad och finriven
500 g köttfärs
2 msk kinesisk soja
2 msk maizena majsstärkelse
2 msk risvinäger
4 tsk sesamolja
2 tsk socker

Blanda ihop alla ingredienser med en gaffel i en skål. Knåda degen lite till och forma till två rullar, ca 2 cm i diameter. Skär rullarna i ca 2 cm breda bitar och kavla ut dem till cirklar med 8 cm i diameter. Lägg i 1 msk fyllning och vik ihop och nyp ihop knytet väl. Lägg knytet på kinakålsblad i ångkokarens behållare. Vi kokade först riset (4 dl ris + 4 dl vatten i riskärlet) i 25 minuter, sen satte vi över två behållare med dumplings...15 minuter. Så var de färdiga. Vi hade fler dumplings, så de ångkokade vi efteråt i 15 minuter. Dessa underbara  knyten serverade vi med soja. Radek gjorde dippor med soja, risvinäger och en lite skvätt sesamolja (såååå gott). I en av dipporna hade han lagt i färsk hackad chili.

Har man ingen ångkokare kan man koka upp 3 liter vatten i en kastrull och släppa ner knytena där. Rör hela tiden, så att de inte fastnar i botten. Låt det koka uppigen, tillsätt sedan 3 dl kallt vatten och när vattnet kokar upp igen och knytena flyter är de färdiga. Koktid ca 3-4 minuter.





















Det var så gott, så gott och Radek var mycket nöjd... han tyckte vi skulle äta det varje lördag :-) Nästa gång ska vi variera fyllningen lite, så man har lite att välja på. Sen ska vi ångkoka lite grönsaker till! Radek doppade även kinakålen i dippan, det blev också smarrigt!

Kommentarer
Postat av: charlotta

tack för tips och recept! ska köpa mig en bambu-ångkokare imorgon :=)

2011-02-21 @ 22:26:13
URL: http://www.matrepubliken.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0