KYCKLINGMOS OCH KYCKLINGSÅS

Idag var det dags för Aaron att prova något mer än bara potatis och grönsaker. Nu är han 5 1/2 månad och äter en ganska stor portion till lunch, då är det lagom att lägga till lite kött/fisk/fågel. Vi började med kyckling och det gick så bra, så att vi inte behövde fylla på med ersättning/välling. Han fick potatis, morötter, kyckling och sås...och så lite äpple till efterrätt. Efterrätt slinker lätt ner och han gapar hela tiden... gottegris!

Vi gjorde lite extra så vi kunde frysa in... här är receptet:

Kycklingmos
2 kycklingfiléer
1 stor morot (fungerar bra med palsternacka också...eller varför inte båda om man gör en jättestor sats)
1 lagerblad
3 vitpepparkorn
Vatten
Smör
(man kan ha in gul lök i klyftor, men de får man ta bort innan det mixas...ger god smak, men man vill ju inte att de små ska få ont i magen)

Tärna kycklingen. Skala och dela moroten i bitar. Lägg i allt i en kastrull och häll på vatten. Låt det koka upp och koka det sedan sakta i 15 minuter. Häll av vattnet (ta vara på det, dels till kycklingmoset...men också till såsen) och pilla bort vitpepparkornen och lagerbladet. Mixa kyckling och morot, späd med lite kokvatten och en klick smör. Det är bra att ha i moroten, för kycklingen blir lätt lite torr och trådig annars.



Sås till kyckling:
2 msk smör
4 tsk vetemjöl
2 dl buljong (kokvattnet från kycklingkoket)
2 dl mjölk
Örtkryddor... denna gången tog jag basilika

Smält smöret i en kastrull. Rör ner vetemjölet och späd sedan med buljong och mjölk. Låt det koka upp, koka det sakta tills det har fått en lagom såsig konsistens. Krydda med en god örtkrydda.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0