Laxtartarer med scharlottenlökspotatismos och saffranssås

Låter väl lyxigt till lördagslunch?! Vi hade våra helt underbara vänner Rebecca och Catarina med familjer på besök idag. Vi började klockan nio med en stor frukostbuffé, sen var det lek och bus hela dagen. Alla tre barnen deckade samtidigt, så då åt vi denna supergoda maten. Eftersom vi ätit så stor frukost blev det över till en matlåda till mig, härligt!!

Detta är recept för fyra personer.

Laxtartarer:
1/2 kg lax, tärnad
1 burk kräftstjärtar, delade (vi hade inga, tog extra lax istället... funkade det med)
1 krm vitpeppar
1 tsk salt
1/2 dl hackad dill
1/2 dl hackad gräslök
smör till att steka i

Blanda och forma till biffar. Stek några minuter på var sida.

Scarlottenlökspotatismos:
1 kg potatis
1 msk smör
3 scharlottenlökar, finhackade och frästa i smör
2 dl mjölk
1 tsk salt
1 krm vitpeppar

Koka potatisen tills den är mjuk. Pressa den och rör sedan ner smör, lök och mjölk. Krydda med salt och vitpeppar.

Saffranssås:
1/2 pkt saffran
1 1/4 dl torrt vitt vin (vi använde dock matlagningsvin)
1/4 dl vatten
3/4 fiskbuljongtärning
1 dl cremefraiche

Blanda allt utom creme fraichen i en kastrull. Koka tills bara 1 dl vätska är kvar. Blanda i creme fraichen och låt det koka några minuter.

Här kommer några bilder från måltiden. Fick till och med lite hjälp med potatisskalandet av pojkarna!!







Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0