BÄSTA PIZZAN
Vi var hemma i Torekov i helgen, där hittade Kristofer ett nytt recept på pizzadeg, tomatsås och vitlöksolja. Han har pratat om detta receptet hela veckan, så igår var det lika bra att prova... bara för att få vila öronen lite! Man skulle igentligen baka dem på stenplattor i ugnen, men vi hade inga. Istället använde vi vanlig plåt med bakplåtspapper och det fungerade bra. Det blev helt enkelt den bästa pizzan vi gjort här hemma. Bottnen blev krispig och god, såsen smakade massor och vitlöksoljan lär vi använda till massa annat! Det som är extra bra är att man kan frysa in degen innan den jäser andra gången, så tar man bara upp den ett par timmar innan man vill göra pizza nästa gång.
Deg till 9 pizzor:
5 dl vatten
1 påse torrjäst (12g)
6 dl vetemjöl special
6 dl vetemjöl
2 tsk havssalt
2 msk olivolja
1. Värm vattnet till 45 grader. Lös jästen i vattnet. Tillsätt mjöl. Arbeta degen i ca 10 minuter i hushållsassistent eller knåda för hand ca 20 min.
2. Tillsätt salt och olivolja och arbeta ytterligare ca 5 minuter. Degen ska vara elastisk.
3. Häll upp degen på mjölat bord och jäs under duk i 40 minuter.
4. Dela degen i 9 bitar. Rulla till bollar och lägg på mjölat bord. Pudra mjöl ovanpå och lägg över en fuktig handduk och låt jäsa i 1 timme. (Här kan man istället frysa in dem, tas upp ca 4 timmar innan man ska baka. Lägg dem på bakplåtspapper och tack med plastfolie)
5. Kavla ut till runda pizzor med 15-20 cm i diameter. Lägg på valfri topping och baka i ugnen, 275 grader ca 10 minuter.
Tomatsås 4 dl:
1 burk hela tomater, 400 g
1 vitlöksklyfta
5 msk olivolja
10 svartpepperkorn
1 tk strösocker
2 lagerblad
1 tsk timjan
1 tsk rosmarin
1 tsk havssalt
1. Skala och krossa vitlöken. Värm den i olja i en kastrull. När den börjar få färg tillsätts pepparkorn, socker, lagerblad, timjan och rosmarin. Låt det fräsa 1 minut och tillsätt tomaterna. Mosa lätt.
2. Låt koka under lock en halvtimme. Mixa slät med mixerstav, smaka av med salt. Låt kallna. (Det gjorde inte vi, fungerade bra ändå)
Vitlöksolja 3/4 dl:
5 vitlöksklyftor
3 msk smör
5 svartpepparkorn
1 tsk havssalt
1/2 dl olivolja
1. Skala vitlöksklyftorna och bryn dem i smör med pepparkorn och salt. Tillsätt olja och mixa den slät med mixerstav.
2. Låt kallna och mogna i kylskåpet i ca 12 timmar.
3. Pensla på degen innan du lägger på tomatsåsen.
Megafin blogg! Hur ofta brukar du uppdatera den?